Skocz do zawartości

Kwiat rosiczki

magda89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tutaj nowa. Zarejestrowałam się, ponieważ mam pytanie odnośnie mojej rosiczki. Od kilku tygodniu wyrasta z jednego z jej środkadługa łodyga zakończona "główką". Co to takiego? Kwiat? Ale rosiczka nie ma kwiatów? Jestem nowym hodowcą tej rośliny. Mam ją od maja tego roku. Załączam zdjęcia.

post-6590-1386942392_thumb.jpg

post-6590-1386942701_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Po primo, nie rosiczka a muchołówka. I tak, muchołówka ma kwiaty - ale z racji dużego wydatku energetycznego dla wytworzenia kwiatostanu się go ucina jak osiągnie 3-4cm. Co zrobić z takim wielkim pędem kwiatowym niech powiedzą ci bardziej doświadczeni jeśli chodzi o muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Roślinka, którą posiadasz należy do gatunku dionaea - czyli jest to muchołówka. TO co wyrasta to najprawdopodobniej kwiat. Te rośliny mają kwiaty. Dziwne tylko troszkę, że o tej porze roku. Jeżeli będzie kwiat to poczytaj o zbiorze nasion - jest gdzieś tutaj na forum, teraz nie mam czasu szukać.

Odnośnik do odpowiedzi

Zadam pytanie właścicielce rośliny. Co wiesz na temat hodowli tego rodzaju? Tego, którym ta roślina jest, czyli jak zauważyli inni: Muchołówka amerykańska po łacinie Dionaea muscipula.

Na forum w dziale "Opisy roślin" są dwa opisy hodowli do wyboru. Są przyklejone, więc za dużo szukać ich też nie trzeba.

Po zapoznaniu się z jednym z nich napisz co się dowiedziałaś, że robiłaś źle i wypadałoby poprawić.

Roślina jest jeszcze w niezłej kondycji, ale to z dwóch powodów ulegnie drastycznej zmianie. Oba można jeszcze częściowo naprawić.

Prosiłbym też o nie klikanie wielokrotnie z wysyłaniem tematów/postów, tylko cierpliwe czekanie, bo potem wysyłają się cztery kopie wiadomości.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.