natalia.t Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Panie i Panowie, nadszedł czas i na mnie... Dostałam w spadku po poprzednich lokatorach akwarium o wymiarach 70x25x30 (tak na oko, jutro zmierzę dokładniej) z pokrywą ze świetlówką. Najpierw myślałam o rosiczkach petiolaris, ale po dłuższych przemyśleniach zamierzam zrobić z tego mieszkanko dla heliamphory, cephalotusa i prawdopodobnie rosiczek z queensland. Z tym, że mam mały dylemat z oświetleniem. Czytałam już o barwach, lumenach itp, więc z tym większego problemu nie mam. Problemy są bardziej techniczne, a nie ułatwia tego fakt, że w pokrywie jest już świetlówka ze statecznikiem i nie wiem co z tym zrobić. W pokrywie jest jedna świetlówka sun-glo 15W. Mogłabym z tego korzystać, ale nie wiem jak długo ta świetlówka była używana, czy ma jeszcze swoje właściwości, poza tym wydaje mi się, że to za mało. Wolałabym 2x18W (powinno się zmieścić) albo przynajmniej 2x15W. Co o tym myślicie? Wystarczy, czy jak szaleć to szaleć i dać trzy świetlówki? Jest jakiś statecznik, ale z tego co czytała to wydaje mi się, że to nadaje się tylko do jednej świetlówki 15W? Więc gdybym chciała wmontować drugą, też 15W, to musiałabym dokupić drugi? Czyli lepiej wyrzucić ten istniejący i kupić nowy nadający się do dwóch świetlówek naraz? W ogóle jest coś takiego jak statecznik do dwóch świetlówek naraz czy paplam bez sensu? Widziałam coś takiego jak oprawy świetlówkowe. Czy w ich skład wchodzą stateczniki? Warto takie coś kupować do akwarium, czy lepiej kupić wszystko w częściach i bawić się z montażem? Czy trzeba zabezpieczać oświetlenie przed warunkami panującymi w akwarium? Jeśli tak, to jak? Wybaczcie mi te pytania, ale to moje pierwsze takie przedsięwzięcie i w kwestii świetlówkowej jestem zielona jak niektóre moje rośliny, więc oświećcie mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Jeśli jest tam jeden statecznik i świetlówka 15W, to albo musisz dokupić drugi albo wymienić na statecznik 2x15W lub 2x18W, w zależności jakie świetlówki będziesz chciała tam dać. Świetlówki T8 18W mają 60 cm, więc wejdą, podobnie T5 24W. Nie wiem jaki jest tam teraz statecznik i ile chcesz w to zainwestować. Do świetlówek T8 można kupić tani statecznik konwencjonalny (magnetyczny) 36W plus dwa startery (zapłonniki) lub elektroniczny. Do T5 tylko elektroniczny. Elektroniczny to koszt kilkudziesięciu złotych, magnetyczny ze starterami i oprawkami - ze 20 zł. Foto statecznika na pewno by pomogło W skład opraw muszą wchodzić stateczniki, inaczej zakup takowych byłby bez sensu Oprawy są składane na obu typach stateczników, ale zwykle gotowa ładna oprawa do akwarium na stateczniku elektronicznym to już dużo wyższy koszt. Montaż zestawu jest prosty w obu typach. W elektronicznym o 2 ruchy prostszy, bo nie trzeba podpinać starterów Oświetlenia nie trzeba dodatkowo zabezpieczać. Oprawki są bryzgoszczelne i izolują końcówki świetlówek przed wilgocią. Samej rurze nic od wilgoci nie będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Statecznika nie sfotografuję, bo jeśli to jest to co myślę i jeśli jest tam gdzie myślę to jest zabudowany, a na razie nie mam pomysłu, jak to odkręcić. Zainwestować w to chcę oczywiście jak najmniej Jednak nie chcę też się zbytnio bawić w zaawansowaną elektronikę i składanie stateczników, starterów i innych bajerów. Chyba, że różnica kosztów między gotowcami a zestawami "zrób to sam" jest porażająca, to wtedy spróbowałabym... A oprawa do świetlówek nieprzeznaczona do akwarium też ma te wszystkie uszczelnienia, czy musi być dodatkowo zabezpieczona? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Nie ma w pokrywie klapki, żeby dostać się do statecznika? Jeśli w tej pokrywie, którą masz nie da rady podwiesić drugiej świetlówki, to najpierw trzeba pomyśleć nad skonstruowaniem nowej pokrywy, skoro akwarium ma być zamknięte. Gotowe pokrywy to już inna półka cenowa. Kawałek sztywnej płyty wystarczy Oprawy czy belki natynkowe formalnie nie nadają się do wysokiej wilgotności, nie są dodatkowo uszczelniane, bo nie ma takiej potrzeby. W dodatku cała oprawa trochę się grzeje, zwłaszcza na stateczniku magnetycznym i jak będzie w środku, to podniesie temperaturę w akwarium, zwłaszcza że nie jest duże. Normalnie w pokrywach statecznik jest bardziej na wierzchu. Rozejrzyj się na Allegro co można znaleźć pod hasłami np. belka 2x18, oprawa 2x18 i pokrywa 2x18... Montaż samodzielny to naprawdę nie jest nic trudnego. Nic nie lutujesz, jedynie wtykasz kabelki w odpowiednie zaciski, ewentualnie w kostki do łączenia przewodów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Powiem Ci, że warto zastanowić się nad statecznikami elektronicznymi. Już pomijam fakt łatwiejszego montażu - są one po prostu bezpieczniejsze. Dwukrotnie zwykły statecznik wypalił mi dziurę w pokrywie (fabrycznie składanej), wystarczy zresztą zobaczyć jak mocno pokrywa nagrzewa się podczas pracy takiego urządzenia. Elektroniczny jest chłodny. Świetlówki wybrałbym 18W - łatwiej dostać w sklepie w rozsądnej cenie i to jeszcze dedykowane dla roślin, te 15W to chyba tylko w zoologicznych i to koszt rzędu 40zł/sztuka. Oprawki raczej powinny być bryzgoszczelne (dość ciężko je dostać w zwykłym sklepie, lepiej kupić przez internet). Nie ma co się bać zestawu "zrób to sam", bo w kwestii świetlówek ze starterem elektronicznym sprawa jest naprawdę bardzo prosta. W razie kłopotów w internecie można łatwo odszukać schemat podłączenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Czyli potrzebuję świetlówek, statecznika, oprawek. Coś jeszcze? Ilu oprawek potrzebuję do jednej świetlówki? Jednej czy dwóch? Nie ma tam żadnej klapki, osłona jest szczelnie przymocowana nitami. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Jeśli statecznik elektroniczny, to tylko statecznik, świetlówki i po dwie oprawki na świetlówkę... Ewentualnie dodatkowo odbłyśniki. Oprawki takie: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=cb...ID=6efc54c2cee1 Jeśli nie chcesz kombinować z przerabianiem obecnej pokrywy to najwygodniej będzie chyba wziąć sztywną płytę, wywiercić 4 otwory, przeciągnąć kable od oprawek i na wierzchu położyć statecznik. Jeśli otwory będą ciasne, świetlówki będą wisieć na samych kablach. Płytę od spodu można wykleić odblaskową folią, jeśli nie chcesz odbłyśników. I jeszcze ok. pół metra przewodu z drutu (nie linki) i kostka przyłączeniowa tego typu: http://www.multielektronik.pl/produkty/495...01_125613_d.jpg To już jako dodatek do wygodnego połączenia kabli od oprawek do zacisków od statecznika. Niektóre stateczniki mają tak badziewne zaciski, że jak się wkręci w nie kable od oprawek (linki) to już nie wyjdą bez urwania. Wtedy kabel od oprawki podłączasz do kostki, a od kostki do statecznika dajesz króciutki kabelek z drutu. Drut w razie czego da radę wykręcić z zacisku. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 24 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2013 Ok, dzięki za rozjaśnienie, już trochę mi się to wszystko układa. Jak sobie to troszkę podliczyłam to wychodzi bardzo przyzwoita cena Już ostatnie pytanie, albo przynajmniej jedno z ostatnich. Dwie świetlówki dla roślin typu osram fluora to dobry pomysł, czy lepiej jedną taką, a drugą o trochę innej barwie, żeby nie było zbyt różowo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi