Skocz do zawartości

Iglasty dziwoląg

Redgreen

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście, że są takie przypadki zarówno na drzewach iglastych i liściastych ;) szczepionego iglaka masz a większość odmian jest poszukiwana przez kolekcjonerów, których nie brakuje :)

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam takiego cudaka. Nieraz myślałam o ucięciu tego, ale wygląda ciekawie i wzbudza furorę wśród gości ;)

Nie wiem o co Łukashowi może chodzić z tym szczepieniem? Szczepienie kojarzy mi się z przeszczepianiem gałązek na drugie drzewko. A co w sytuacji, kiedy nikt przy drzewku nie majstrował, drzewko rośnie w naszym ogródku od ponad 10 lat, zasadzone było jako maleństwo 20cm, a dziwna gałązka wyrasta na wysokości metra?

Jak szukałam wyjaśnienia tego zjawiska to jedynym rozsądnym z tego co znalazłam było to, że conica to wynik krzyżowania i/lub modyfikacji świerka i innych drzewek iglastych i że czasami bywa tak, że wyrasta gałązka, która zatraca wygląd konkretnej krzyżówki i bardziej przypomina typowego świerka czy jodłę.

Odnośnik do odpowiedzi

owszem Natalio nieco źle się wyraziłem z tym szczepieniem, myślałem, że napisałem że to tzw. "dzikie szczepienie" ale faktem jest, że owa krzyżówka czasem jest zupełnie nową odmianą o którą biją się kolekcjonerzy. Na forum dendrologicznym znajdziesz dużo więcej informacji :) Jak pisałem nie tylko drzewa iglaste ulegają takim modyfikacjom.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.