Redgreen Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Od paru lat rośnie nam na wsi coś takiego. Nie było nic wszczepiane, odrost z głównego pnia sam wyrósł i szybko idzie w górę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Może wrosło jedno w drugie, albo nasionko wykiełkowało i wpuściło korzenie jakimś cudem w drugiego iglaka. Wiecie są takie przypadki, że córka jest starsza od matki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 oczywiście, że są takie przypadki zarówno na drzewach iglastych i liściastych szczepionego iglaka masz a większość odmian jest poszukiwana przez kolekcjonerów, których nie brakuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Też mam takiego cudaka. Nieraz myślałam o ucięciu tego, ale wygląda ciekawie i wzbudza furorę wśród gości Nie wiem o co Łukashowi może chodzić z tym szczepieniem? Szczepienie kojarzy mi się z przeszczepianiem gałązek na drugie drzewko. A co w sytuacji, kiedy nikt przy drzewku nie majstrował, drzewko rośnie w naszym ogródku od ponad 10 lat, zasadzone było jako maleństwo 20cm, a dziwna gałązka wyrasta na wysokości metra? Jak szukałam wyjaśnienia tego zjawiska to jedynym rozsądnym z tego co znalazłam było to, że conica to wynik krzyżowania i/lub modyfikacji świerka i innych drzewek iglastych i że czasami bywa tak, że wyrasta gałązka, która zatraca wygląd konkretnej krzyżówki i bardziej przypomina typowego świerka czy jodłę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 owszem Natalio nieco źle się wyraziłem z tym szczepieniem, myślałem, że napisałem że to tzw. "dzikie szczepienie" ale faktem jest, że owa krzyżówka czasem jest zupełnie nową odmianą o którą biją się kolekcjonerzy. Na forum dendrologicznym znajdziesz dużo więcej informacji Jak pisałem nie tylko drzewa iglaste ulegają takim modyfikacjom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi