Combative Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Cześć, mam na oku taką świetlówkę: http://www.zoolight.pl/product-pol-1481-Ze...le-10000k-.html ? Będzie dobra do doświetlania moich roślin 5h dziennie ? Żeby nie zakładać kolejnego tematu: - czy drosera capensis, scorpioides, dionaea muscipula nadają się do terrarium? Wiem, że capensis to wytrzymała roślina i w ogóle ale terrarium [otwarte] to w moim wypadku chyba jedyna opcja żeby mieć jak doświetlać rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 8W to malutko mocy, bardzo malutko. Weź coś mocniejszego i o barwie 6500K. Przy obecnym nasłonecznieniu, a raczej jego braku doświetlałabym 12h. Ja mam/miałam wszystkie rośliny oprócz heliamfor w otwartych akwariach - D. capensis, muchołówki i D. scorpioides również i miały/mają się świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) 8W to bardzo mało, ale może w połączeniu z naturalnym światłem będzie , każdy ma inne warunki i ciężko jest się wypowiedzieć, parapet parapetowi nigdy nie równy . Pod Philips aquarelle owadożery bardzo dobrze rosną. Inna sprawa, że ten zestaw drogi trochę jest i zastanowiłbym się w tym momencie nad czymś wiekszym, np 60cm , zwlaszcza gdybyś chciał nieco powiększyć hodowlę w przyszłości. Albo nad jakąś kompaktówką typu Megaman Plant, jesli nie chcesz w przyszłości powiększać. Pozdrawiam Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 2 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2014 Zaraz pójdę do piwnicy i pomierzę to akwarium. Ma 20cm szerokości i raczej nie więcej niż 40 cm długości, wysokości ma też max 30 cm. Megaman Plant chyba nie ma w Polsce, no chyba że źle szukam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Jeśli masz już w co wkręcić Megaman Plant, a jej nie dostaniesz to ten sam trzonek e27 ma Philips Tornado, też często polecana. Mam lampę z 36W Tornado i jak dla mało wymagających roślin jest ok. Mam też i jestem bardzo zadowolona z takiej lampy: http://www.growshopjamaica.pl/product/zest...-wzrost/?id=661 Rośliny bardzo ładnie rosną i się wybarwiają (rosiczki, tłustosze meksykańskie, muchołówki też się czerwieniły). 2 x 36W to już coś, a jest długie na ok. 45 cm, czyli niewiele. Świetlówki T5 o dł. 30 cm są 8W, potem już 24W mają 55cm. Ale wystawać trochę też przecież mogą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 2 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2014 Akwarium ma 40 cm długości, więc ew. mogłoby być to http://www.zoolight.pl/product-pol-1463-Ze...NIA-Grolux.html , jednak wiadomo 120zł to już nie te 84zł :< Philips tornado nie ma czasem za ciepłej barwy? Nie chcę też za dużo pieniędzy wydawać, bo jeszcze same rośliny i nasiona muszę kupić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Philips tornado nie ma czasem za ciepłej barwy? Czasem ma ciepłą, czasem ma zimną. (; To tylko typ bańki. Są Philips Tornado o różnych temperaturach barwowych. Tutaj masz najlepszą: http://www.philips.pl/c/-/tornado-32-w-145...=specifications Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2014 Kupiłem dzisiaj w OBI jakąś OSRAM 18W 60cm - ma 1350 lumenów, barwa 4000k a cośtam świetlne 80 . Jako iż jest to trochę ciepła barwa to zastanawiam się nad kupnem 1m taśmy LED ( http://allegro.pl/tasma-led-600-led-smd-1m...3926553492.html ) i wsadzeniem jej do terrarium na określonym poziomie by "podkreślały" rośliny oraz dawały im trochę inne światło, bo barwa 6500k. Co o tym sądzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 18W i 9,6W to strasznie mało. Z tego co się orientuję to świetlówki powinny mieć min.8500K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Z tego co się orientuję to świetlówki powinny mieć min.8500K Niestety orientujesz się słabo, ponieważ kombinacja 4000K + 6500K jest właśnie polecanym zestawieniem barw światła dla naszych owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Niestety orientujesz się słabo, ponieważ kombinacja 4000K + 6500K jest właśnie polecanym zestawieniem barw światła dla naszych owadożerów. A co z polecanym zestawieniem 8500k+10000k? Jest bardziej polecane i roślny lepiej rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Zależy co chce się osiągnąć, dodatkowo nie można porównywać świetlówek specjalistycznych ze zwykłymi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Niestety orientujesz się słabo, ponieważ kombinacja 4000K + 6500K jest właśnie polecanym zestawieniem barw światła dla naszych owadożerów. To ja chyba o czymś nie wiem, bo właśnie świetlówki tzw. roślinne, świecące na różowo, czyli z podbiciem w paśmie czerwonym i niebieskim mają temperatury rzędu 8000-8500 K... A co z polecanym zestawieniem 8500k+10000k? Jest bardziej polecane i roślny lepiej rosną. 10000 K ma np. Philips Aquarelle i też świeci lekko różowo, choć bardziej blado niż np. Osram Fluora czy Sylvania Grolux. Chyba lepiej już zrobić kombinację 8500+6500 albo 8500+4000. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Zależy co chce się osiągnąć, dodatkowo nie można porównywać świetlówek specjalistycznych ze zwykłymi. No ja mam te specjalistyczne i chcę osiągnąć z nich wzrost,wybarwienie i potomstwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Ten link już się nie raz pojawiał na forum: http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html Można poczytać co jaka barwa powoduje. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi