Kropka Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Pierwsze z brzegu źródło forumowe, czyli podwieszony temat mający stanowić podstawę wiedzy o oświetleniu owadożerów: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Chcesz-Wy...enie-t3877.html Podsumowując: najlepsze do oświetlania upraw są świetlówki T5 i kompakty niezintegrowane! W mniejszym stopniu –świetlówki T8 i kompakty zintegrowane. Wybieramy takie źródła światła, których temperatura barwowa zawiera się w przedziale 4000K-6500K i spektrum barw zawierających podbicie w paśmie niebieskiego i fioletu oraz czerwieni. W dyskusjach na forum najczęściej przewija się właśnie ta temperatura barwowa, najczęściej polecane jest 6500K i chyba większość z nas takie oświetlenie stosuje. Większość forumowa zajmuje się roślinami amatorsko, poruszamy się więc w zakresie "hobbystycznego" oświetlenia, a nie specjalistycznego. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 To ja chyba o czymś nie wiem, bo właśnie świetlówki tzw. roślinne, świecące na różowo, czyli z podbiciem w paśmie czerwonym i niebieskim mają temperatury rzędu 8000-8500 K... 10000 K ma np. Philips Aquarelle i też świeci lekko różowo, choć bardziej blado niż np. Osram Fluora czy Sylvania Grolux. Chyba lepiej już zrobić kombinację 8500+6500 albo 8500+4000. Sylvania aquastar ma 10000k i jest często wykorzystawana w wiwariach,m.in. też przezemnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Pierwsze z brzegu źródło forumowe, czyli podwieszony temat mający stanowić podstawę wiedzy o oświetleniu owadożerów: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Chcesz-Wy...enie-t3877.html W dyskusjach na forum najczęściej przewija się właśnie ta temperatura barwowa, najczęściej polecane jest 6500K i chyba większość z nas takie oświetlenie stosuje. Ale ja nie twierdzę że 6500 jest złe I jest zwykle polecane przy kompaktach, bo tam do wyboru mamy głównie 2700 i 6500. Niemniej wybierając świetlówki liniowe, wziąłbym przynajmniej jedną roślinną, a białą tylko dla złagodzenia tego różu W terra mam 3 różowe i jedną białą A w cytowanym zdaniu napisałbym raczej: których temperatura barwowa zawiera się w przedziale 4000K-6500K oraz których spektrum barw zawierających podbicie w paśmie niebieskiego i fioletu oraz czerwieni. W obecnym brzmieniu zdanie sugeruje, że te z podbiciem to właśnie 4000 i 6500, a w tych właśnie pasmo jest bardziej zrównoważone. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Ja niestety nie zamierzam wydawać kolejnych pieniędzy na osram fluora, co prawda rośliny by wtedy bardzo dobrze rosły no ale ja jestem na razie amatorem, więc to tak aby rosło. Dlatego chcę kupić tę taśmę, ponieważ jest tania i stanowi pewnego rodzaju uzupełnienie barw. Tzn. tak mi się wydaje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 No właśnie - wydaje Ci się. Kawałeczek najtańszej taśmy LED nic Ci nie da, albo da bardzo (BARDZO) mało. Tu nie chodzi o żaden profesjonalizm, tylko o źle rozumiane pojęcie oszczędzania - chciałbyś zrobić wszystko jak najniższym kosztem, "żeby rosło". Bezsensowna taktyka. Lepiej wydać raz trochę więcej pieniędzy na odpowiedni i sprawdzony sprzęt, niż co chwilę kupować najtańsze śmieci, które nie dość, że najprawdopodobniej szybko się zużyją, to jeszcze nie będą wystarczająco efektywne. Jeśli to hobby choć trochę Cię wciągnie, będziesz żałował każdego grosza wydanego na tani szmelc, który kupiłeś na siłę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Combative Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Dzięki za pomoc, w zatem jak razie zostaję z moją poniżej przeciętną świetlówką i tyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi