Skocz do zawartości

Drosera prolifera

nafarcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie, około 3 miesiące temu kupiłem Drosera prolifera i wkoło 2 zakupionych sztuk zaczęły pojawiać się małe proliferki. Czytałem na temat ich rozmnażania i nic nie znalazłem na sytuację którą mam. Chciałbym się dowiedzieć czy to jej sposób rozmnażania się czy z podłożem którym posadziłem rosiczki były nasiona. Ktoś może miał podobną sytuację.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałam doniczkę z D. prolifera - dwie duże rośliny, wokół których wyrosła cała masa maluchów. Tylko, że ja je cały czas miałam w tej samej doniczce i nie przesadzałam do nowego podłoża.

Może liście dużych roślin dotykały u Ciebie podłoża i maluchy wyrastają z samoistnych sadzonek liściowych.

Odnośnik do odpowiedzi

Została mi tylko jedna resztę już posadziłem do innych doniczek. Właśnie nie dotykały podłoża zaczęły same z podłoża wyrastać jak grzyby po deszczu.

post-6464-1388865549_thumb.jpg

Edytowane przez nafarcie
Odnośnik do odpowiedzi

Akurat te rosiczki potrafią wyrosnąć ze wszystkich części rośliny jak: z liścia, łodyżki z pędu kwiatowego lub z korzenia. Wegetatywnie mnożą się bardzo łatwo i nie jest to niczym niezwykłym poza wyraźną informacją że mają dobre warunki :) Ostatnio miałem taką sytuacje że liść ułamał się i zgnił, ale został malutki kawałek tam gdzie rosną włoski z cieczą i z tego wyrosła nowa roślinka.

Odnośnik do odpowiedzi

To by rozwiązało moją zagwozdkę. Nic nie mogłem znaleźć, że wypuszcza pędy z korzenia i tak mnie zastanawiało skąd pojawiło się tyle małych rosiczek po dość sporym czasie od posadzenia. Dziękuje za pomoc, teraz będą mógł spać spokojnie. ^_^

Odnośnik do odpowiedzi