Mateo Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Witam , jakiś czas temu na Zoobotanoce zakupiłem heliamforę ( zapewnę heliamphora x midoxa ) trzymam ją w terrarium 20 x 20 x 20 w doniczce , w podłożu w jakim przyjechała ( zapewne torf + suszony torfowiec + perlit ) obłożoną żywym torfowcem i oświetlaną żarówką energooszczędną , i ( kiedy jeszcze było cieplej ) dokarmiałem ją od czasu do czasu komarami , kilka dni temu kupiłem dla ryb świerszcze , było kilka mniejszych ( ok 5 mm ) i dałem kilka dzbankowi i jednego helce . Czy mógłbym podawać jej świerszcze czy jakąś inną karmówkę ? I czy w ogóle jest sens w dokarmianiu heliamfor ? I czy mógłbym w podobny sposób trzymać jakiegoś pływacza ( np. sandersoni , livida ) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Oba te pływacze będą ładnie rosły w terrarium. Moje właśnie w takich warunkach z helkami rosły i wypuszczały pędy kwiatowe. Teraz są w akwarium w kompozycji z tłustoszami i też mają się świetnie. Tyle, że doniczka z heliamforą nie powinna stać w wodzie, a pływacze lubią mieć mocno mokre podłoże i mogą stać stale w wodzie. Helek nie dokarmiam, ale myślę, że jeśli od czasu do czasu swojej coś podrzucisz to wyjdzie jej na dobre. W literaturze zalecane jest dokarmianiem młodych helek muszkami owocówkami i małymi świerszczami, a większe rośliny świerszczami i innymi większymi owadami (Peter D'Amato). W naturze najwięcej łapią mrówek + świerszcze, muchy, pszczoły i inne żuczki... (Sarraceniaceae od South America). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Można też spróbować delikatnie nawozić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi