Agamka123 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Zamierzam hodować owadożerców w akwarium. Jestem początkujący i pomyślałem o jakiejś rosiczce i o dzbaneczniku ( Nepenthes bicalcarata orange mi se podoba). Pytania: 1. Jakie gatunki roślin są łatwe w hodowli? (chodzi mi głównie o takie co nie zimują). 2. Czy rośliny sadzić do ziemi w akwarium czy zostawić w doniczkach? 3. Czy akwarium ma być otwarte czy zamknięte? (przykryte) 4. Czy rośliny trzymane w akwarium zimują? Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) !.Rosiczki-trzy siostry z queensland, jeśli chodzi o dzbanecznika to bicalcarata spokojnie, będzie rosnąć. 2.Możesz tak i tak (oczywiście tą "ziemią" musi by torf). 3.Lepsze przykryte. Musisz pamiętać o wentylacji, by nie pojawiła się pleśń. 4.Wymienione przeze mnie nie. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Hmm siostry z Queensland faktycznie są proste, ale nie wiem czy dla początkującego. Można by się pokusić o Drosera adelae i gdy nam idzie hodowla następnie kupić prolifere i schizandra. Zwykle rośliny owadożerne nie potrzebują akwarium a jak wymagają go często (IMO) nie są już takie dobre dla początkujących. Jeżeli jesteś całkowicie początkującym hodowcą to polecam rosiczki tropikalne, wymagają tylko dużo wody i światła przez cały rok. Tłustosze (meksykańskie) są bardzo ładne (szczególnie gdy kwitną) i są dość proste a z dzbaneczników na pewno nepenthes x ventrata, sanguine, Blood Merry, x hookeriana, Ventricosa itp. 2. Twój wybór w samym torfie gdy chcemy kompozycję (mini ekosystem) a w doniczkach w celach praktycznych. Po prostu łatwiej dbać o rośliny gdy każda siedzi w doniczce. 3. Zależy od roślin i jaka będzie\ ma być tam wilgotność lub temperatura. 4. To już należy wyczytać w wymaganiach danej rośliny i się tego trzymać a zimowanie roślin w akwarium może sprawiać problemy. Moja rada zanim się na coś zdecydujesz poczytaj trochę o hodowli poszczególnych rodzajów roślin i indywidualnych wymaganiach niektórych gatunków. Same rosiczki dzielą się na 6 podstawowych grup, więc jest o czym czytać i w czym wybierać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Nie chodziło mi o zimowanie roślin w akwarium chodzi o to żeby właśnie nie zimowały ponieważ nie mam warunków do zimowania.W każdym pomieszczeniu jest ciepło, zostaje jedynie strych jest tam 15 stopni ale nie ma światła chłodno jest dopiero jak spadnie śnieg ale na dworze jest jeszcze 5-10 stopni. Została mi jeszcze muchołówka nie mam jej gdzie przezimować, a boje się ją włożyć do lodówki. Może macie jakieś sposoby na przezimowanie napiszcie.Przepraszam że zmieniam temat ale właśnie po to chce rośliny trzymać w akwarium żebym nie musiał ich zimować, w Krakowie widziałem muchołówki i kapturnice w akwarium i rosły pięknie a była połowa grudnia stont pomysł o akwarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 ...właśnie po to chce rośliny trzymać w akwarium żebym nie musiał ich zimować... Źle kombinujesz. Jeśli nie masz warunków do zimowania roślin to zdecyduj się na takie, które tego zimowania nie wymagają. Zmuszając rośliny, które naturalnie w swoim cyklu życiowym zimowanie przechodzą do aktywności przez okrągły rok, powodujesz ich osłabienie, a w konsekwencji jeśli nie w pierwszym sezonie to w kolejnym zgon. Roślin owadożernych z klimatu tropikalnego jest naprawdę sporo. Jak pisze allgreen łatwe na początek - rosiczki tropikalne, tłustosze meksykańskie - ogrom gatunków. Jest w czym wybierać. A muchołówkę oddaj komuś, kto może zapewnić jej optymalne warunki do życia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Masz racje kupie tłustosz i dzbanka Nepenthes bicalcarata orange. A w sprawie rosiczki czy odmiany tropikalne nie potrzebują przypadkiem jakiś lamp grzewczych itp? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Kupując tłustosze wybieraj meksykańskie, bo wśród tłustoszy też jest różnorodność i zimnolubne też się znajdą Rosiczek tropikalnych i subtropikalnych na pewno nie trzeba dogrzewać, temperatura panująca w ogrzewanych zimą pomieszczeniach w zupełności wystarcza. Można je ewentualnie doświetlać w okresie zimowym, ale jeśli zapewnisz im najlepiej południowy parapet to będzie ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Nie, nie potrzebują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Dziękuje kupie rosiczke tropikalną Drosera Madagascariensis albo Drosera Spatulata dzbanecznika Nepenthes bicalcarata orange albo Bloody Mary a tłustosza jeszcze nie wybrałem. Mam jeszcze pytanie czy znacie jakiś dobry sklep z roślinami owadożernymi? Ja znam sklep Roraima pl mają duży wybur dzbaneczników, a właśnie rośliny kupić na wiosne czy teraz w zimie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Roraima zdaje się wysyła przez zimę tylko dzbaneczniki. Możesz zajrzeć do sklepu heldros i carnisana. Banery tych trzech sklepów są na stronie głównej forum. Myślę, że możesz kupić teraz, z tym, że aktualnie rośliny mogą nie być w tak rewelacyjnej kondycji jak w sezonie, ale przy odpowiedniej opiece na wiosnę ukażą Ci całą swoją urodę Z zależności też od wyboru tłustosza, może on być z postaci rozety zimowej. Osobiście do wiosny z zakupem bym nie wytrzymała, ale wybór należy do Ciebie Weź pod uwagę Drosera capensis - idealna na początek, łatwa w uprawie, za małe pieniądze możesz kupić okazałą roślinę i mimo, że szeroko rozpowszechniona w hodowli to w żadnym wypadku nie utraciła nic ze swej atrakcyjności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Na dobry początek poczytaj tu: Rośliny owadożerne.eu flytrap.pl i oczywiście nasze forum, które oferuje Ci mnóstwo praktycznych informacji o owadożerach.Wiedza to podstawa,zaoszczędzi Ci wielu rozczarowań a na forum będzie mniej tematów typu"ratunku" lub "nie wiem co się dzieje", i wybór roślin które chcesz mieć będzie łatwiejszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Dziękuje zabieram się za czytanie, kupie rosiczke, i dzbanka pewnie nie długo bo nie wytrzymam . Jedno pytanie jak mam zwiększyć wilgotność w pomieszczeniu, i czy postawić rośliny na pułce czy na parapecie z grzejnikiem wydaje mi sie ze na pułce bo obok grzejnika będzie za sucho. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Te łatwiejsze nie wymagają podwyższonej wilgotności(wystarczy im parapetowa).Lepiej parapet tylko trzeba osłonić rośliny np.kawałkiem tektury przed suchym powietrzem z grzejnika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 To zależy jak masz umiejscowioną półkę Oceń gdzie rośliny będą miały najwięcej światła, którego obecnie i tak jest jak na lekarstwo (najlepsze jest okno południowe). Zwiększyć wilgotność wokół rośliny możesz poprzez postawienie doniczki na większej podstawce/ talerzyku/ tacce wypełnionej keramzytem zalanym mniej więcej po połowy - 3/4 wysokości ziaren wodą (oczywiście destylowaną). Możesz też np. rosiczkę wstawić do otwartego małego akwarium lub innego szklanego naczynia i też na dno keramzyt - ja mam tak obecnie hodowane rosiczki i dzbanecznik x hookeriana. Z tym, że z małego akwa dzbanek Ci pewnie szybko wyrośnie, ale możesz w nim powiększać grono rosiczek w miarę rozwoju hodowli Poczytaj też o podstawach hodowli roślin owadożernych - jaka woda, jak podlewać, podłoże, światło itd. Prześledź zawartość FAQ - dla początkujących na forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Ok dzięki, czytam cały czas ale jeśli chodzi o podlewanie to raczej wiem jak, dwa lata temu kupiłem małą kapturnice.Hodowałem ją cały rok i zimowałem na oknie w przedpokoju i pięknie przezimowała i na lato zaczeła rosnąć jak szalona przyszła następna zima i pała (bo zima była ciepła jak teraz i było za gorąnco) więc miej więcej mam pojęcie o podstawowych czynnościach w hodowli takich jak podlewanie itp.(dodam jeszcze że podlewałem wodą przegotowaną i wszystko było ok ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi