Skocz do zawartości

Kilka pytań na temat roślin w akwarium

Agamka123

Rekomendowane odpowiedzi

Nie każdą roślinę owadożerną podlewa się w ten sam sposób. Np. dzbanecznika traktuje się inaczej niż rosiczkę, czy kapturnicę, stąd moja sugestia o doczytaniu tematu.

Preferowana jest jednak woda destylowana, przy kilku roślinach baniak 5l. starczy Ci na b. długo, więc inwestycja minimalna, a rośliny bezpieczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem ładne tłustosze na Heldros pl ale nie wiem jakie z nich są meksykańskie :( czy ktoś mugłby mi napisać jakieć łatfe w hodowli gatunki.(oczywiście chodi mi o gatunki meksykańsie i najlepiej z Heldros)

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć uwagę, że niestety obecnie w heldros żadne tłustosze nie są dostępne (brak towaru). Przejrzyj oferty sprzedaży użytkowników forum - ostatnio pojawiły się tłustosze ;) lub pozostaje Ci carnisana - tu masz podział - możesz wybrać po lewo tylko Meksyk.

Tu masz wydzielone grupy ze względu na klimat:

http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/pinguicula.php

Kliknij po prawo "Klimatu tropikalnego (Meksyk)" i masz listę wraz z opisami i linkami do zdjęć.

Wszystkie maksykańskie będą miały podobne wymagania.

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

Światło rozproszone tyczy się światła słonecznego. W sensie nie bezpośrednie prażące słońce, tylko rozproszone firanką lub np. przefiltrowane przez szybę. Sztucznego to nie dotyczy, to nie ta moc, poza tym sztuczne można oddalić od roślin albo dobrać moc samemu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Odwołując się do poprzedniej wypowiedzi Agamka123. Nie ma możliwości, żeby kapturnica padła z powodu zbyt ciepłej zimy. A przynajmniej nie może to być główny powód jej śmierci.

I taka uwaga ogólna- polecam pracę ze słownikiem ortograficznym. Twoje błędy bardzo rażą.

półka

mógłby

gorąco

Tak się pisze te wyrazy.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was kilka pytań nie związanych z tematem ale myślę że nie ma sensu robić kolejnych tematów.

1.Od jakiegoś czasy czytam o zimowaniu muchołówki i pojawiają się odpowiedzi NIE ZIMUJ BO JEST ZA MŁODA itp. więc jak mam jej nie zimować jeśli sama zasycha?

2.Czy to prawda że można zimować muchołówkę na zewnątrz, w lodówce,w "pudełku" ze steropianu bez jednej ściany szczelnie przymocowanym do okna?

3.Jak wy zimujecie swoje muchołówki?(może macie jakieś sposoby czy coś)

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może wie jak zrobić coś w rodzaju szklarni/terrarium gdzie temperatura będzie spadać a słońce dalej będzie świecić na roślinę?(widziałem o tym post ale gość tak to napisał ze nic nie zrozumiałem, wiem tylko że robił to ze steropianu i przymocował "to coś" do okna)

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada jest prosta - zimne powietrze spływa po szybie w dół do akwarium i obniża temperaturę. Działa to przy niższych temperaturach na zewnątrz. Lepiej by pod spodem nie było grzejnika. Można wspomóc wkładaniem do środka wkładów do turystycznych lodówek (albo zamrożona woda w butelce).

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Niekoniecznie, spokojnie przeżyją zimę. Oczywiście przy doświetlaniu będą wyglądały lepiej, więcej będzie cieczy na liściach i będą lepiej wybarwione. Ale bez tego na wiosnę wypięknieją :)

Odnośnik do odpowiedzi