Janocix Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Cześć, Chciałbym wam pokazać co zdziałała zmiana podłoża i miejsca Cefalotus: Stare zdjęcie robione telefonem ponad rok temu (wybaczcie za jakość) Około 3 tygodnie po przesadzeniu lżejsza mieszanka i zaraz wystrzelił ze wzrostem i zaczął się intensywnie dzielić To już z 3-4 miesiące po przesadzeniu po wydaniu około 15 liści zaczął robić dzbanki. Pełen sukces po ponad roku z malutkiej sadzonki do dorosłego dzbanka Muchołówki: Zdjęcie robione też ponad rok temu telefonem, tuż po przesadzeniu, były strasznie zmaltretowane, niedoświetlone i nie zamykały pułapek, po przesadzeniu i wsadzeniu do szklarni fantastycznie odżyły Tu po około roku, największa pułapka 4 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Jeśli możesz zdradź w takim razie sekretną cefalotusową mieszankę działającą cuda Śliczny cefalek - dobrze widzę, że jemu zmieniłeś jedynie podłoże, a stoi cały czas na parapecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Mieszanka to: torf, piasek, perlit 2:1:1 + jeszcze warstwa keramzytu na dno doniczki, i podłoże posypane gruboziarnistym piaskiem od góry żeby nie pleśniało (spełnia swoją rolę). Ogólnie to cefal stoi cały czas w około 1cm wody (czasami jest bez wody 1 dzień). A stoi cały czas na wschodnim parapecie i jest doświetlany, ale mimo że był doświetlany to w starym podłożu nic to nie dawało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Widzę, że napisałeś skład podłoża zanim zdążyłem o niego zapytać. Senkju. Wydaje mi się, że duże znaczenia ma tutaj keramzyt, który wraz z wodą dostarcza trochę minerałów Cephalotusowi, który coraz to bardziej się przekonuję, że bliżej mu z wymaganiami do tłustoszy (może bez jonów wapniowych), jak do rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Ogólnie to planuję z cefalami popróbować kilka innych sposobów hodowli i innych podłóż Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Janocix Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Jak cefalki, bo temat zapowiadał się ciekawie a tu nic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Jak cefalki, bo temat zapowiadał się ciekawie a tu nic? W temacie chodziło mi o ukazanie przemiany wymęczonego cefala i wszystko jest na początku tematu Niestety pod koniec lata 2015 cefal ze zdjęcia padł prawdopodobnie przez grzyba i nie udało mi się go uratować, pozostała mi z niego jedna mała sadzonka... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi