Skocz do zawartości

Cefalotus i muchołówka

Janocix

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym wam pokazać co zdziałała zmiana podłoża i miejsca :)

Cefalotus:

1emgx1.jpg

Stare zdjęcie robione telefonem ponad rok temu (wybaczcie za jakość:P)

2rrrtbn.jpg

Około 3 tygodnie po przesadzeniu :) lżejsza mieszanka i zaraz wystrzelił ze wzrostem i zaczął się intensywnie dzielić :)

1xzbb5.jpg

To już z 3-4 miesiące po przesadzeniu po wydaniu około 15 liści zaczął robić dzbanki.

28vw3lw.jpg

28aqe7a.jpg

Pełen sukces :) po ponad roku z malutkiej sadzonki do dorosłego dzbanka :D

Muchołówki:

se69a9.jpg

Zdjęcie robione też ponad rok temu telefonem, tuż po przesadzeniu, były strasznie zmaltretowane, niedoświetlone i nie zamykały pułapek,

po przesadzeniu i wsadzeniu do szklarni fantastycznie odżyły :)

qx3143.jpg

Tu po około roku, największa pułapka 4 cm :D

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszanka to: torf, piasek, perlit 2:1:1 + jeszcze warstwa keramzytu na dno doniczki, i podłoże posypane gruboziarnistym piaskiem od góry żeby nie pleśniało (spełnia swoją rolę:)). Ogólnie to cefal stoi cały czas w około 1cm wody (czasami jest bez wody 1 dzień).

A stoi cały czas na wschodnim parapecie i jest doświetlany, ale mimo że był doświetlany to w starym podłożu nic to nie dawało :)

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że napisałeś skład podłoża zanim zdążyłem o niego zapytać. :D Senkju. Wydaje mi się, że duże znaczenia ma tutaj keramzyt, który wraz z wodą dostarcza trochę minerałów Cephalotusowi, który coraz to bardziej się przekonuję, że bliżej mu z wymaganiami do tłustoszy (może bez jonów wapniowych), jak do rosiczek.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...
Jak cefalki, bo temat zapowiadał się ciekawie a tu nic? ;):(;[:)<_<

W temacie chodziło mi o ukazanie przemiany wymęczonego cefala i wszystko jest na początku tematu :P

Niestety pod koniec lata 2015 cefal ze zdjęcia padł prawdopodobnie przez grzyba i nie udało mi się go uratować, pozostała mi z niego jedna mała sadzonka... <_<

Odnośnik do odpowiedzi