Apokalipsa85 Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Witam od jakieś czasu "chodzi" mi po głowie drugie terrarium (widok terrarium nr 1 można zobaczyć http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...arby+apokalipsy ) Początkowo terrarium miało mieć wymiary 70 x 60 x 90 cm (dł x sz x wys), ale w końcu stanęło na 70 x 60 x 120. W środku terrarium znajduje się półka o szerokości 13 cm U podstawy terrarium (od zewnątrz) za pomocą kleju i taśmy klejącej został przyklejony przewód grzewczy (3,5 metra, 15 watt), żeby terrarium się nie "bujało" w szpary między przewodem została przyklejona tektura, a następnie oklejone pianką, którą stosuje się jako podkład pod panele Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Apokalipsa85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Całość może nie wygląda zbyt obiecującą , ale mam nadzieję, że będzie lepiej Oświetlenie w moim terrarium to: 3 x 24W T5 (2 świetlówki Sylvania GroLux 8500K i 1 świetlówka Sylvania Aquastar 10000K) Świetlówki włączają się automatycznie za pomocą programatora czasowego (od godziny 07.00 do 16.00) Świetlówki znajdują się w wewnątrz terrarium i są umieszczone na łańcuchach, co pozwala mi regulować ich wysokość Jako tło użyłam sprasowany korek, a na dno terrarium dałam grubą warstwę keramzytu , zalałam go 3/4 wodą , później dałam zieloną siatkę o małych oczkach, a następnie położyłam na to mech: W terrarium mam zamiar trzymać głównie dzbaneczniki i może jakieś helki W tej chwili wilgotność w terrarium wynosi 70% , temperatura w dzień wynosi 3-24 stopnie, a w nocy spada do 20 stopni (chociaż może urządzenia się mylą) Na koniec jeszcze parę zdjęć z już wyposażonym terrarium: Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Apokalipsa85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Bardzo fajnie to wygląda i dzięki wielke za szczegółowy opis i zdjęcia, to inspirujące Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Serbia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Wszystko fajnie, tylko co tam robią kapturnice? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Wszystko fajnie, tylko co tam robią kapturnice? Wrzuciłam je tylko po to żeby zobaczyć ile wejdzie mi kwiatów. Już z tamtad wyleciały;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek (L) Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Przewód grzejny powinien być w środku tera, tak jak masz teraz to są duże straty ciepła . Ten korek z tylnej szyby prędzej czy później wyrzucisz ja złapiesz jakieś pasożyty to będą miały za korkiem piękne gniazda . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi