anutek Napisano 6 Czerwca 2006 Share Napisano 6 Czerwca 2006 Ja też na początku maja kupiłam w Nepenti muchołówkę RED GREEN i była zielona tylko w środku troche pyszczki były zaczerwienione.Do tej pory nie nabrały "rumieńców" i ja też się zastanawiałam czy to nie jest czasami regular.Ale na etykietce było RED GREEN więc uznałam że jestem początkująca i się nieznam.No chyba że w Nepenti pomylili etykietki :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość biedronkatl Napisano 6 Czerwca 2006 Share Napisano 6 Czerwca 2006 Hejka wszystkim :grin: Mam jedno pytanko bo od niedawna ma muchołówke i na pocztaku wszystko bylo dobrze rosły liście nowe.. ale ostatnio cos jest nie tak zaczynaja mi liscie czerniec..ale tylko te małe i co były od samego poczatku..niby nowe tez rosna ale jednak mnie to martwi troche..podlewam do podstawka woda przegotowana i odstana, i tez do slonca daje i naświetlam wieczorami..zastanawiam sie czy nie jest tego czasem przyczyna że jest brzydka pogoda caly czas pada i jest zimno, juz nie pamietam kiedy słonce unas bylo a o cieple to juz nie wspomne.... myslicie ze może to być ta przyczyna...bo jeszcze zauważyłam ostatnio jakies małe biale robaczki...może jednka one są przyczyną... prosze doradźcie mi jak moge jej pomóc... :cry: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kleban Napisano 6 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2006 wybacz Biedronko, ale to troszke niedobrze, ze sie wpychasz ze swoim pytaniem do tematu, z ktorym nie jest ono zwiazane. zaloz oddzielny temat na przyszlosc:) bez urazy:) pozdrawiam:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GaGacek Napisano 7 Czerwca 2006 Share Napisano 7 Czerwca 2006 Hejka wszystkim :grin: Mam jedno pytanko bo od niedawna ma muchołówke i na pocztaku wszystko bylo dobrze rosły liście nowe.. ale ostatnio cos jest nie tak zaczynaja mi liscie czerniec..ale tylko te małe i co były od samego poczatku..niby nowe tez rosna ale jednak mnie to martwi troche..podlewam do podstawka woda przegotowana i odstana, i tez do slonca daje i naświetlam wieczorami..zastanawiam sie czy nie jest tego czasem przyczyna że jest brzydka pogoda caly czas pada i jest zimno, juz nie pamietam kiedy słonce unas bylo a o cieple to juz nie wspomne.... myslicie ze może to być ta przyczyna...bo jeszcze zauważyłam ostatnio jakies małe biale robaczki...może jednka one są przyczyną... prosze doradźcie mi jak moge jej pomóc... :cry: cześć gdzie kupiłaś kwiatka? ile czasu minęło od zakupu? proszę zapodaj zdjęcie! Pozdrawiam nie słuchaj malkontentów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onufry Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 A ja mam trochę inne pytanko na temat muchołówki. Otóż chciałbym się dowiedzieć kiedy najlepiej jest przesadzić ją do większej doniczki, roślinke mam trzy miesiące(oczywiście zakupiona w Nepenti). Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 najlepiej przesadzać na wiosnę, więc może poczekaj do przyszłej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onufry Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 Ale czy muchołówka nie wyrośnie za bardzo i doniczka nie będzie za mała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 żeby to ocenić przydatne byłoby zdjęcie... z tego co napisaleś wynika że masz ją od niedawna, więc ja sądzę że jeszcze nie potrzebuje przesadzania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mrowkacala Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 Witam:) mam małe pytanko odnośnie muchołówki.. no więc.. mam ją juz roczek, a ostatnio postanowiłam ją przesadzić ponieważ zaczeła wyrastać z doniczki. Po paru dniach zauwazylam ze chyba jej nie odpowiada ta doniczka i ziemia którą jej dałam (uniwersalna do wszystkich roślin). Liście robią sie żółte a potem czarne... fakt że wyrastają jej nowe listki ale przewage zaczynają mieć te czarne... martwić sie zaczynam bo hoduje ją roczek śliczna jest i szkoda mi jej strasznie Poza tym przesadzilam razem z nią dzbanecznik i alicie i z nimi jest wszystko ok. Jest w pełnym słońcu, wode zawsze mają pod dostatkiem (filtrowaną). Nie mam pojęcia co może jej być... Pozdrawiam i czekam na porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 Zła ziemia do roslin miesorzernych wylącznie torf wszystko jest na nepenti.pl info i mozesz kupic !!!!!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onufry Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 Niestety nie posiadam aparatu, ale jak tylko będe miał taką możliwość to zrobie fotki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 zła gleba !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 ziemia którą jej dałam (uniwersalna do wszystkich roślin) Nie do wszystkich!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1987 Napisano 10 Czerwca 2006 Share Napisano 10 Czerwca 2006 skoro dales zwykla uniwersalna ziemie, to naprawde masz szczescie ze tamte pozostale rosliny rosna wmiare dobrze.jak najszybciej kup odpowiedni torf i przesadz roslinki. moze jeszce nie jest za pozno... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onufry Napisano 13 Czerwca 2006 Share Napisano 13 Czerwca 2006 Udało mi się zrobić zdjecia muchołówek i proszę o porade czy moja nie urośnie zbyt dużo do wiosny, czy lepiej przesadzić wcześniej. Moja http://img506.imageshack.us/img506/7825/rp3co.jpg Syna http://img162.imageshack.us/img162/1622/pa8sl.jpg I mam jeszce jedno pytanie, otóż u mojej muchołówki są widoczne małe listki z pułapkami. Wygląda to tak jakby były przytłumione przez te większe. Są one widoczne na zdjęciu poniżej. http://img514.imageshack.us/img514/403/p61202657jo.jpg Z gory dziękuje za porady i pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi