Skocz do zawartości

Pytanko początkującego...

kleban

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też na początku maja kupiłam w Nepenti muchołówkę RED GREEN i była zielona tylko w środku troche pyszczki były zaczerwienione.Do tej pory nie nabrały "rumieńców" i ja też się zastanawiałam czy to nie jest czasami regular.Ale na etykietce było RED GREEN więc uznałam że jestem początkująca i się nieznam.No chyba że w Nepenti pomylili etykietki :grin:

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość biedronkatl

Hejka wszystkim :grin:

Mam jedno pytanko bo od niedawna ma muchołówke i na pocztaku wszystko bylo dobrze rosły liście nowe.. ale ostatnio cos jest nie tak zaczynaja mi liscie czerniec..ale tylko te małe i co były od samego poczatku..niby nowe tez rosna ale jednak mnie to martwi troche..podlewam do podstawka woda przegotowana i odstana, i tez do slonca daje i naświetlam wieczorami..zastanawiam sie czy nie jest tego czasem przyczyna że jest brzydka pogoda caly czas pada i jest zimno, juz nie pamietam kiedy słonce unas bylo a o cieple to juz nie wspomne.... myslicie ze może to być ta przyczyna...bo jeszcze zauważyłam ostatnio jakies małe biale robaczki...może jednka one są przyczyną... prosze doradźcie mi jak moge jej pomóc... :cry:

Odnośnik do odpowiedzi

wybacz Biedronko, ale to troszke niedobrze, ze sie wpychasz ze swoim pytaniem do tematu, z ktorym nie jest ono zwiazane. zaloz oddzielny temat na przyszlosc:) bez urazy:) pozdrawiam:)

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka wszystkim :grin:

Mam jedno pytanko bo od niedawna ma muchołówke i na pocztaku wszystko bylo dobrze rosły liście nowe.. ale ostatnio cos jest nie tak zaczynaja mi liscie czerniec..ale tylko te małe i co były od samego poczatku..niby nowe tez rosna ale jednak mnie to martwi troche..podlewam do podstawka woda przegotowana i odstana, i tez do slonca daje i naświetlam wieczorami..zastanawiam sie czy nie jest tego czasem przyczyna że jest brzydka pogoda caly czas pada i jest zimno, juz nie pamietam kiedy słonce unas bylo a o cieple to juz nie wspomne.... myslicie ze może to być ta przyczyna...bo jeszcze zauważyłam ostatnio jakies małe biale robaczki...może jednka one są przyczyną... prosze doradźcie mi jak moge jej pomóc... :cry:

cześć

gdzie kupiłaś kwiatka?

ile czasu minęło od zakupu?

proszę zapodaj zdjęcie!

Pozdrawiam

nie słuchaj malkontentów

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam trochę inne pytanko na temat muchołówki. Otóż chciałbym się dowiedzieć kiedy najlepiej jest przesadzić ją do większej doniczki, roślinke mam trzy miesiące(oczywiście zakupiona w Nepenti).

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość krystek

żeby to ocenić przydatne byłoby zdjęcie... :)

z tego co napisaleś wynika że masz ją od niedawna, więc ja sądzę że jeszcze nie potrzebuje przesadzania ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mrowkacala

Witam:) mam małe pytanko odnośnie muchołówki.. no więc.. mam ją juz roczek, a ostatnio postanowiłam ją przesadzić ponieważ zaczeła wyrastać z doniczki. Po paru dniach zauwazylam ze chyba jej nie odpowiada ta doniczka i ziemia którą jej dałam (uniwersalna do wszystkich roślin). Liście robią sie żółte a potem czarne... fakt że wyrastają jej nowe listki ale przewage zaczynają mieć te czarne... martwić sie zaczynam bo hoduje ją roczek śliczna jest i szkoda mi jej strasznie :( Poza tym przesadzilam razem z nią dzbanecznik i alicie i z nimi jest wszystko ok. Jest w pełnym słońcu, wode zawsze mają pod dostatkiem (filtrowaną). Nie mam pojęcia co może jej być... Pozdrawiam i czekam na porady :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

skoro dales zwykla uniwersalna ziemie, to naprawde masz szczescie ze tamte pozostale rosliny rosna wmiare dobrze.jak najszybciej kup odpowiedni torf i przesadz roslinki. moze jeszce nie jest za pozno...

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się zrobić zdjecia muchołówek i proszę o porade czy moja nie urośnie zbyt dużo do wiosny, czy lepiej przesadzić wcześniej.

Moja

http://img506.imageshack.us/img506/7825/rp3co.jpg

Syna

http://img162.imageshack.us/img162/1622/pa8sl.jpg

I mam jeszce jedno pytanie, otóż u mojej muchołówki są widoczne małe listki z pułapkami. Wygląda to tak jakby były przytłumione przez te większe. Są one widoczne na zdjęciu poniżej.

http://img514.imageshack.us/img514/403/p61202657jo.jpg

Z gory dziękuje za porady i pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.