blueb Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Dzisiaj znalazłem trochę czasu na zrobienie kilku zdjęć. Roridula gorgonias, która jest eksperymentem, mam w planach nawozić ją doglebowo co 2-3 miesiące wlewając 200 mikrolitrów nawozu do storczyków do "podstawki" (w otwory doniczki włożyłem pociętą pończochę i postawiłem doniczkę na szyjce słoika z dużą ilością wody, czasem nie muszę jej podlewać przez 2 tygodnie). Pierwsze nawożenie ma już od prawie miesiąca za sobą. Wydaje mi się, że rośnie najszybciej z moich wszystkich siewek roridul, do tego mam szczęście, bo trafiły mi się 2 stożki wzrostu (mam jeszcze jedną trójstożkową, ale nie wygląda zbyt ładnie). Mimo że rośnie najszybciej, nadal nie jest największą z siewek, gdyż eksperyment z nawożeniem zacząłem dosyć niedawno. Jak na razie nie zaobserwowałem negatywnych efektów. R. gorgonias in vitro, niedawno przepasażowana po wykiełkowaniu, bo nie chciała rosnąć. Teraz znacznie przyśpieszyła. Drosera stolonifera, dopiero niedawno zaczęła rosnąć, być może z powodu nieodpowiedniego doświetlania (około 13h) i wysokiej temperatury 20-23*C. Tak czy inaczej rośnie bardzo szybko. Może później wrzucę zdjęcia B. liniflora i B. gigantea. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Ładne, szkoda że tak mało. Drosera stolonifera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2014 Dziękuję. Na razie nie mam zbytnio co pokazywać, reszta roślin z mojej listy śpi lub jest w brzydkim stanie, zresztą moja lista nie jest zbyt długa, chroniczny brak miejsca, zimą w szczególności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Zgodnie z informacjami jakie posiadam na temat rosiczek bulwiastych (na razie teoretyczne), to regularne temperatury powyżej 20*C, stymulują je do tego, aby zakończyć wzrost i iść spać. Żeby tak się u Ciebie nie stało. Ja swoje aktualnie trzymam na zewnątrz, bo nawet małe minusy w nocy nic im nie robią, a miały je już kilkakrotnie. Podczas dnia mam temperatury w cieniu do 10*C i czasami pełne słońce. Nie ma sensu ich trzymać gdziekolwiek indziej. Nie wiem jak w innych częściach Polski jest z temperaturami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2014 Zdaję sobie sprawę z tego, że trzymam moje rosiczki bulwiaste w nie najlepszych warunkach, ale robię to z powodu braku miejsca i trochę z lenistwa. Nie wystawię pnących i wyprostowanych rosiczek na zewnątrz, gdyż wiatry je połamią, ale wiedziałem, że istnieje taka możliwość podczas ciepłych zim. Mam jeszcze do dyspozycji południowe parapety, ale gdy trzymałem na jednym z nich D. peltatę to nie chciała tworzyć śluzu. Zorganizowałbym im małe doświetlanie, ale zużycie prądu przez świetlówki jest już i tak za duże. Temperatury utrzymują się raczej częściej na poziomie 20*, w nocy spadają do 18*, jestem ciekaw jak będzie podczas prawdziwej zimy. Rosiczki bulwiaste w stan spoczynku wprowadza nie tylko wyższa temperatura, ale też długi fotoperiod. Niestety, u mnie oba czynniki są niekorzystne dla tej grupy, ale na szczęście nic złego jeszcze się nie stało, przynajmniej mam jeszcze szansę na poprawę. Popracuję nad sposobem doświetlania tych roślin w niższej temperaturze, ale z pewnością efekty będą gorsze niż pod tą półką ze świetlówkami. Tak przy okazji, czy mógłbyś wstawić zdjęcia Twoich rosiczek bulwiastych? Zastanawiam się jak bardzo są wybarwione i czy się wyciągają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Piękności no i gratulacje za wygrane foto. Przyznam, że głosowałem. Odnośnie bulwiastych, to chyba będę musiał zmienić im stanowisko. ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2014 Dziękuję. Zdjęcie na konkurs byłoby wyraźniejsze gdybym miał naładowany aparat. Podczas robienia zdjęć rozładowała mi się bateria i musiałem wybrać najlepsze z najgorszych, bo miałem mało czasu. W każdym razie dziękuję wszystkim głosującym, zaskoczyło mnie pierwsze miejsce. Co do bulwiastych to zapytałem pewnego doświadczonego hodowcy i rano otrzymałem odpowiedź. Podobno moje warunki są ok, ale coś nie wierzę, że fotoperiod jest odpowiedni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Właśnie lekko niewyraźne zdjęcie dało znakomity efekt. Ukazałeś tajemniczy świat owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 Ze stoloniferami jest tak, że u mnie jedne już przekwitły a inne się dopiero przebijają przez piach. Stolonifera lubi "pędem" błądzić w podłożu, u Ciebie tez krzywo rośnie co oznacza że nie wzeszła pionowo. Ważne że łądnie rośnie, krople świadczą, że warunki jej pasują. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2014 Tak, rzeczywiście stolonifery tak mają. Niektórzy się skarżą na tę cechę, ale ja sobie z nią poradziłem robiąc małą przeszkodę z kawałka plakietki do wypisywania nazw. Plakietkę usunąłem gdy roślina zaczęła rozwijać liście. Gdybym tak nie zrobił to prawdopodobnie zaczęłaby mi rosnąć na krawędzi doniczki, wolałem tego uniknąć. Już czytam drugą wiadomość od kolejnego doświadczonego hodowcy o tym, że warunki jej pasują. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Mała aktualizacja. D. stolonifera osiągnęła już maksymalną długość na ten sezon, nie będzie już wypuszczać nowych liści. D. regia już czuje wiosnę, zaczęła rosnąć szybciej i odzyskała kropelki. R. gorgonias in vitro rośnie bardzo szybko i intensywnie się dzieli. Niedługo spróbuję pociąć ją na mniejsze rośliny i przepasażować na nowe pożywki. Rosolistnik, zdjęcie z wczoraj... ... i zdjęcie z dzisiaj. Bardzo szybko rośnie, zdjęcie zrobione dzisiaj około południa, teraz jest jeszcze bardziej rozwinięty. Trochę pleśni zaczęło się pojawiać, później ją załatwię. Zdjęcie, które dałem na konkurs. R. gorgonias na tle U. livida. Przepraszam za monotonność Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Rośliny piękne Skąd wytrzasnąłeś(aś) regię i rosolistnika ? Ja szukam już od prawie roku i nigdzie nie ma ( zoobotanica i giełdy ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Dziękuję. Płeć masz zapisaną symbolicznie przy nicku . Regię kupiłem, gdy zaczynałem z owadożerami, prawie 2 lata temu w carnisanie. Już to pisałem na shoutboxie, ale napiszę i tu. Nasiona kupiłem na CPUK-u, pod koniec roku są zawsze łatwo dostępne, ale teraz też może ktoś będzie je miał, większych problemów z ich zdobyciem nie miałem. @edit Zapomniałem dodać jednego zdjęcia: P. X 'Weser' i inne moje tłustosze. Edytowane 16 Lutego 2014 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Są co chwile na CPUKU, gorzej z kiełkowaniem . Ładne roślinki, soczyste . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, a i rośliny ciekawe - D. stolonifera piękna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi