Agamka123 Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Mam zamiar kupić sobie kilka dzbaneczników ale nie rozumiem kilku rzeczy: 1.Każdy dzbanecznik potrzebuje inna wilgotność powietrza jak ją zmierzyć? 2.Czytam czasem ze dobrym podłożem jest mech torfowiec,czyli roślina ma mieć w doniczce sam mech? 3.Wyczytałem ze niektóre dzbanki muszą mieć spadek temperatury w nocy aby wypuścić nowe dzbanki,gdzie ma takiego dzbanecznika włożyć latem,może do lodówki? Dziękuje za odpowiedzi i byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał (albo dał linka)pielęgnacje dzbanecznika "Bloody Mary" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 1. hydrometr 2. są różne mieszanki np torf i mech, ale może rosnąc w samym mchu, nie kręcą mnie dzbaneczniki ale o ile dobrze się orientuję lubią "przewiewne" podłoża 3. akwarium i wrzucać na noc butelkę z zamarzniętą wodą takie dzbaneczniki dla początkujących to już wyższa szkoła jazdy, na początek takich dzbaneczników bym nie brał Wpisz Bloody Mary w Google na pewno znajdziesz dużo informacji. powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 nie hydrometr a higrometr Polecam przeczytać temat "parapetowa hodowla dzbaneczników" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) 1. Na początek wybierz te mniej wymagające, "parapetowe" i problem wilgotności masz z głowy. Poradzą sobie świetnie w pokojowej (czyli ok. 60%, ale po co Ci to mierzyć ). 2. Często to kwestia preferencji hodowcy. Jedni polecają sam mech, inni mieszanki torfu z chipsami kokosowymi, perlitem, mchem itd. Dla najprostszych dzbaneczników (a od tych najlepiej zaczynać) wystarczy torf z perlitem w stosunku 2:1. 3. Na dzbaneczniki wymagające spadków temperatur przyjdzie czas, gdy opanujesz podstawy opieki nad tym rodzajem roślin. Krwawa Mary? Poczciwina będzie grzecznie rosła na parapecie o ile nie zapomnisz jej podlewać wodą demineralizowaną/destylowaną i zapewnisz dość światła. @Jaca-Dzbanecznik Fakt, zimą może być trudniej o wysoką wilgotność. Chociaż w tym roku grzejniki zimne a rośliny zadowolone z wilgotności. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Ja do pomiaru wilgotnośći kupiłem sobie takie coś: http://allegro.pl/higrometr-termometr-z-so...html?source=mlt Trochę się zdziwiłem jak zrobiłem pierwszy pomiar. Wilgotność pokojowa to wcale nie około 50%! Zima, kaloryfery.... byle do wiosny! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Na moim urządzeniu widnieje napis "Hygrometer". Czyli to nie w naszym języku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedz, w sprawie nocnego spadku temperatury ja jeszcze nie kupuje dzbaneczników które tego wymagają zamierzam kupić takiego na początku lata (Nepenthes vogelii lub Nepenthes singalana Belirang) Roraima ocenia je na "łatwe" w hodowli.Na razie sprubuje bloody mary Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 Chce kupić dzbanka na stronie Heldros ale wysyłka trwa pięć dni,napiszcie czy jest to ryzyko kupować rośline i narażić ją na jakiś uszczerbek na zdrowiu i czy może znacie dobry sklep z roślinami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 Wczytaj się w warunki realizacji zamówienia - wysyłka trwa od 1 do 5 dni w zależności od wybranej przez Ciebie opcji dostawy. Jeśli np. kupisz torf, to wybierzesz przesyłkę ekonomiczną, bo taniej i z torfem nic się stanie, jeśli będzie szedł 5 dni. Ale jeśli zamawiasz roślinę logiczne jest, że wybierzesz priorytet, który zwykle dociera na drugi dzień. Zamawiałam w Heldrosie rośliny - były bezpiecznie zapakowane i dotarły błyskawicznie. Myślę, że o to nie musisz się martwić, to jest moim zdaniem odpowiedzialny sklep. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 roraima, carnisana, heldros, allegro plus prywatni hodowcy i sklepy zagraniczne. W ciągu następnego tygodnia wstrzymałbym się z zakupami i poczekał aż temp się ustabilizuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamka123 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 Ale ze mnie gapa przepraszam ze musicie mi pokazywać takie rzeczy ale wiem pogoda jest jeszcze nie najlepsza na wysyłki.Dzięki i jeszcze ras sorry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi