Skocz do zawartości

Pierwsze dzbaneczniki

Agamka123

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić sobie kilka dzbaneczników ale nie rozumiem kilku rzeczy:

1.Każdy dzbanecznik potrzebuje inna wilgotność powietrza jak ją zmierzyć?

2.Czytam czasem ze dobrym podłożem jest mech torfowiec,czyli roślina ma mieć w doniczce sam mech?

3.Wyczytałem ze niektóre dzbanki muszą mieć spadek temperatury w nocy aby wypuścić nowe dzbanki,gdzie ma takiego dzbanecznika włożyć latem,może do lodówki?

Dziękuje za odpowiedzi i byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał (albo dał linka)pielęgnacje dzbanecznika "Bloody Mary":)

Odnośnik do odpowiedzi

1. hydrometr

2. są różne mieszanki np torf i mech, ale może rosnąc w samym mchu, nie kręcą mnie dzbaneczniki ale o ile dobrze się orientuję lubią "przewiewne" podłoża

3. akwarium i wrzucać na noc butelkę z zamarzniętą wodą :O takie dzbaneczniki dla początkujących to już wyższa szkoła jazdy, na początek takich dzbaneczników bym nie brał

Wpisz Bloody Mary w Google na pewno znajdziesz dużo informacji. powodzenia :)

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na początek wybierz te mniej wymagające, "parapetowe" i problem wilgotności masz z głowy. Poradzą sobie świetnie w pokojowej (czyli ok. 60%, ale po co Ci to mierzyć ;)).

2. Często to kwestia preferencji hodowcy. Jedni polecają sam mech, inni mieszanki torfu z chipsami kokosowymi, perlitem, mchem itd. Dla najprostszych dzbaneczników (a od tych najlepiej zaczynać) wystarczy torf z perlitem w stosunku 2:1.

3. Na dzbaneczniki wymagające spadków temperatur przyjdzie czas, gdy opanujesz podstawy opieki nad tym rodzajem roślin. ;)

Krwawa Mary? Poczciwina będzie grzecznie rosła na parapecie o ile nie zapomnisz jej podlewać wodą demineralizowaną/destylowaną i zapewnisz dość światła. :D

@Jaca-Dzbanecznik

Fakt, zimą może być trudniej o wysoką wilgotność. Chociaż w tym roku grzejniki zimne a rośliny zadowolone z wilgotności. ;)

Edytowane przez Noliena
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz, w sprawie nocnego spadku temperatury ja jeszcze nie kupuje dzbaneczników które tego wymagają zamierzam kupić takiego na początku lata (Nepenthes vogelii lub Nepenthes singalana Belirang) Roraima ocenia je na "łatwe" w hodowli.Na razie sprubuje bloody mary

Odnośnik do odpowiedzi

Wczytaj się w warunki realizacji zamówienia - wysyłka trwa od 1 do 5 dni w zależności od wybranej przez Ciebie opcji dostawy. Jeśli np. kupisz torf, to wybierzesz przesyłkę ekonomiczną, bo taniej i z torfem nic się stanie, jeśli będzie szedł 5 dni. Ale jeśli zamawiasz roślinę logiczne jest, że wybierzesz priorytet, który zwykle dociera na drugi dzień. Zamawiałam w Heldrosie rośliny - były bezpiecznie zapakowane i dotarły błyskawicznie. Myślę, że o to nie musisz się martwić, to jest moim zdaniem odpowiedzialny sklep.

Odnośnik do odpowiedzi