068lukas Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Witam. Kupiłem dzisiaj torf firmy STANPOL do iglaków. Jest kwaśny i ma ph 4,5-5,5. Nie zauważyłem w nim żadnych dodatków więc wydaje mi się, że taki torf byłby dobry do rosiczki i muchołówki. Nie kupiłem specjalnego torfu do roślin owadożernych bo nie było, a na allegro to więcej mi wyjdzie na przesyłce niż na torfie. Więc chciałbym poznać opinie użytkowników, czy używali podobnych torfów do takich roślin, albo co się może stać jeśli torf będzie nieodpowiedni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Jeśli torf jest nieodpowiedni to roślina po prostu uschnie. A na temat tego torfu nie mogę się wypowiadać bo nigdy nie używałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Wrzuć foto opakowania, albo przepisz co jest na opakowaniu. Jeśli nie ma tam nic o odkwaszeniu, dokwaszeniu, dosoleniu, nawiezieniu, i innych różnych dodatkach, to możliwe, że to czysty torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
068lukas Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2014 więc to raczej czysty torf. Pisze torf kwaśny do iglaków. Zastosowanie torfu kwaśnego 4,5-5,5 ph *do roślin wymagających kwaśnego podłoża *do iglaków. Żadnych obcych mi skrótów nie znalazłem więc myślę że będzie dobry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 14 Stycznia 2014 Share Napisano 14 Stycznia 2014 Do owadożerów najlepszy jest torf o ph 3,5, ale na tym twoim też powinny dać rade, drastycznej różnicy nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 A może posadź jakąś małą roślinkę (muchołówkę przykładowo) dla sprawdzenia jak się uchowa. Byle to nie była rosiczka długolistna, są znane nam przypadki gdzie rosłą np.: w drewnie czy ziemi a nawet piasku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi