Skocz do zawartości

B-52-Terrarium Wydumanium

B-52

Rekomendowane odpowiedzi

Ok.dwóch tygodni w terra,a już pierwsze rezultaty :) Barbapapa wypuściła nowe pułapki(te czerwone),jedna duża i dwie małe.

post-6536-1391973321_thumb.jpg

Zresztą rosiczki też już widać,że się zaakliamtyzowały.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Spraw technicznych ciąg dalszy.

Udało sie w końcu dobrać pompę odpowiednią,która to udźwignie wodę i dysze. Kamuflaż pompy jest już w głowie,wkrótce realizacja. Póki co testy.

post-6536-1392309945_thumb.jpg

Spryskiwanie wychodzi tak jak to sobie zaplanowałem :) Choć jedna dysza więcej by nie zaszkodziła.

post-6536-1392310106_thumb.jpg

Dzięki logistyce dyszowej spryskiwane jest całe terrarium.

post-6536-1392310113_thumb.jpg

A odpowietrzenie pompy robi za wodospad :) Przedłużyłem po prostu rurkę i puściłem górą terra. Wszystkie wężyki będą za jakiś czas niewidoczne jak to co ma zarosnąć zarośnie mchem lub porostem,a resztę pokryje specjalna maskownica z kory ;)

post-6536-1392310400_thumb.jpg

Na koniec bonus-pierwsze zielone listki w tym terrarium cefalotusa :D

post-6536-1392310452_thumb.jpg

c.d.n.

Odnośnik do odpowiedzi

TAAADAAAM!

Można powiedzieć,że "skończone" :)

Oczywiście po drodze będą jeszcze przesadzenia,ulepszenia,nowe roślinki etc.o czym będe informował.

Na uwieńczenie terra poszła kora maskująca i wystrajająca,a zarazem odrywająca uwagę od spraw technicznych. Rurki,pompa,koszyczki są mało widoczne,a z czasem znikną w ogóle jak to wszystko zarośnie.

Kora specjalnie jest tak jak jest. Chodziło o to maskowanie jak wspomniałem wyżej,ale tak aby nie zasłaniać na około całego biotopu i dostępu do promieni słonecznych. Jak wspominałem wcześniej terra stoi przy oknie.

post-6536-1392545484_thumb.jpg

post-6536-1392545491_thumb.jpg

post-6536-1392545497_thumb.jpg

post-6536-1392545505_thumb.jpg

post-6536-1392545513_thumb.jpg

post-6536-1392545521_thumb.jpg

post-6536-1392545529_thumb.jpg

post-6536-1392545537_thumb.jpg

Druga strona jest od ściany to poszło więcej kory,a na nią porost chrobotek,który mam nadzieję,ze się rozrośnie. Jak dotąd nie usechł czyli może coś z tego będzie :)

post-6536-1392546056_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

post-6536-1392546124_thumb.jpg

Korzeń,który znalazłem też zaczął tętnić życiem :) Mech,który na nim był zaczął ładnie się rozrastac przez co zabrałem chrobotka na korę. Nie uwieńczyłem tego na zdjęciu,ale z tylnej strony pnia jest mchu o wiele więcej i jest bardziej zielony i wyższy. Jakby ktoś chciał usilnie to mogę foto wrzucić.

Cieszy mnie to tym bardziej,ze mam bzika na punkcie mchów,porostów itp. :)

post-6536-1392546312_thumb.jpg

Rosiczki

post-6536-1392546372_thumb.jpg

post-6536-1392546379_thumb.jpg

Dzbanecznik

post-6536-1392546417_thumb.jpg

Pływacze

post-6536-1392546452_thumb.jpg

No i na koniec widok ogólny :)

post-6536-1392546478_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Obsada

W terra występują:

Rosiczki(zasadzone 20.01.14):

1)D.Scorpioides

2)D.Pynchablasta

3)D.Pygmaea Eastern State

4)D.Communis (zasadzenie w ziarnach pod skałką 15.02.14)

Sarracenia (zasadzenie 20.01.14)

1)Barbapapa

Cefalotus (zasadzenie 05.02.14)

Dzbaneczniki (zasadzenie 05.02.14)

1) Bloody Mary

Pływacze (zasadzenie 05.02.14)

1) U.Alpina

2) U.Longifolia

W międzyczasie oświetlenie poszło na terra przez co zyskałem więcej przestrzeni w środku. Na szczęście wszystko jest mobilne i nie było z tym problemów :)

P.S. chętnie zakupię jakąś niedużą sarracenie do terra.

Odnośnik do odpowiedzi

Umieszczenie sarraceni i dzbanecznika w jednym terrarium to niestety nie jest dobry pomysł (chyba, że planujesz przenosić gdzieś część roślin na zimę ? ).

Edytowane przez Mekk
Odnośnik do odpowiedzi

Umieszczenie sarraceni i dzbanecznika w jednym terrarium to niestety nie jest dobry pomysł (chyba, że planujesz przenosić gdzieś część roślin na zimę ? ).

No właśnie to jest jeden z minusów jakie zaplątały się w szale budowy terra :)

Sarracenia na razie tam będzie,a później jak coś znajdę na jej miejsce to będzie out.

Kolejnym minusem jest to,ze mogłem wymieszać torf z perlitem aby był bardziej pulchny oraz dwie dysze więcej by się zdały.

Oprócz perlitu wszystko jest do zrobienia.

Przy takich megakonstrukcjach nie trudno o błędy ;)

Edytowane przez B-52
Odnośnik do odpowiedzi

Całe terrarium wygląda naprawdę fajnie, tylko taki mix gatunkowy nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Zdecyduj się, co chcesz tam trzymać, biorąc pod uwagę jakie warunki preferują dane rośliny (światło, wilgotność).

Odnośnik do odpowiedzi

Terrarium tropikalne,a w tropikach jest mix roślin :)

To co jest to zostanie,będą tylko rosiczki dochodzić i może jeszcze cefalek bo są fajne jak się rozrosną ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

hej ! Podziwiam, podziwiam i doczekąć się nie mogę relacji gdy twoje mchy i porosty na których masz bzika (jak to napisałeś :P) obrosną to wszystko, a przede wszystkim na rozwój owadożerów. Jednak mam pytanie: Jak się sprawuje Twój korzeń ? nie pojawiła się na nim pleśń? chciałbym u siebie "zaaranżować" takowy, jednak mam obawy. Jak go spreparować i przygotować do wsadzenia w terra ? Obiło mi się o uszy że trzeba go do piekarnika wsadzić, lub wygotować w roztworze soli.. Mam obawy bo pleśni z pośród wszystkich plag egipskich najbardziej chce najmniej :) pozdrawiam !

PK

Odnośnik do odpowiedzi

Mchy sie rozrastają legorzej z chrobotkiem:( Nie to,że padł tylko stanął w miejscu,a raczej nawet nie ruszył. Mech,który przywlokłem na korzeniu rozrasta się w zdumiewającym tempie,a chciałem zaznaczyć,że był suchy jak wkładałem do terra.

Co do korzenia. Zauważyłem kilka ciekawych rzeczy. Otóż ten korzeń o dziwo NIE NAWET JEDNEJ ZŁAMANEJ PLEŚNI! :) Nie wiem dlaczego,może dlatego ,że nic z nim nie zrobiłem oprócz ok.1,5tyg.spoczywania na ciepłej rurze w piwnicy :) Natomiast kora,któa była ok.godz.w piekarniku zapleśniała parę dni po włożeniu. Oczywiście jest już out. Korzeń,któy znajduje się w innym terrariim(też tropikalne),który był moczony w solance ok.godz.też rzuciła się na niego pleśń,ale zniknęła. Są tylko ze dwie małe plamki,które nie zwiększają swojej powierzni od 3 lat.

Aha no i kora z piekarnika dawała spalenizną po otwarciu terra.

Także jestem skłonny stwierdzić,że pleśń zależy od gatunku drzewa.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź! Szukając o tym w necie, natknąłem się na artykuł w którym było napisane, że najlepsze do celów terrarystycznych, jest drewno jabłoni lub śliwy. Mają mało żywicy i są trwałe. Kiedyś może takie drewienko pomaluje lakierem bezbarwnym.. co prawda będzie się "błyszczeć" ale to terrarium tropikalne gdzie wszystko od wilgoci się błyszczy :D Gotowce ze sklepów akwarystycznych, nie dość że drogie, to też nie dają gwarancji na "niepleśnienie"...spróbujemy !

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź! Szukając o tym w necie, natknąłem się na artykuł w którym było napisane, że najlepsze do celów terrarystycznych, jest drewno jabłoni lub śliwy. Mają mało żywicy i są trwałe. Kiedyś może takie drewienko pomaluje lakierem bezbarwnym.. co prawda będzie się "błyszczeć" ale to terrarium tropikalne gdzie wszystko od wilgoci się błyszczy :D Gotowce ze sklepów akwarystycznych, nie dość że drogie, to też nie dają gwarancji na "niepleśnienie"...spróbujemy !

Jak tropikalne to Teak,bankirai lub olcha. Teak tylko się oleuje specjalnym olejem i może leżeć w wodzie tk samo jk bankirai natomista olchę walnąć drewnochronem i będzie na lata.

Jak sobie przypomnę jak się nazywa to drzewo z którego mam ten korzeń to dam znac. Dowiedziałem się,ale zapomniałem :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Czas odświeżyć i pokazać jak to się rozwija.

Scorpioides padło na ament,cefal stoi w zielonej barwie,bloody mary i pływacze zarastają terra,jakaś rosiczka się zaplątała,communis nie wzeszło,barbapapa wypadła z gry(mieszka w szklarni). Doszły tłustosze weser,które rosną i w szaleńczym tempie zarastają terra. O mchach już nie wspomnę.

Proszę sobie pooglądać i porównać z pierwszymi dniami tego terra :)

''Owadożery we mgle'' ;)

post-6536-1409080470_thumb.jpg

post-6536-1409080553_thumb.jpg

post-6536-1409080576_thumb.jpg

post-6536-1409080600_thumb.jpg

post-6536-1409080641_thumb.jpg

post-6536-1409080668_thumb.jpg

post-6536-1409080697_thumb.jpg

post-6536-1409080736_thumb.jpg

post-6536-1409080755_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi