Skocz do zawartości

Wystawa Roślin Mięsożernych - Ogród Botaniczny UW 2014

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Na kiermaszu będziemy mieć jedynie nasiona muchołówek, mix klonów, 50 szt. za 15 zł.

Mech prawdopodobnie będzie zabrany, ale w ograniczonych ilościach:))

Dziękujemy za wszystkie złożone zamówienia, są już spakowane bądź w trakcie pakowania. Od tej chwili jestem już tylko pod telefonem w razie jakichkolwiek potrzeb (512-467-763), kontakt przez emaila może być utrudniony.

Tych, którzy nie złożyli zamówień pragnę uspokoić - będzie naprawdę sporo różnych gatunków z naszej oferty, a także nieco więcej. Nastawcie się na całkiem ładne wysokie kapturnice powyżej 50 cm (różne flavy, alaty, krzyżówki i mieszańce), ciekawe odmiany muchołówek i wiele innych. Robota jak widać wre nawet teraz ;)

Prelekcja odbędzie się w sobotę i niedzielę o 13 w budynku biura Ogrodu obok szklarni, w salce seminaryjnej na drugim piętrze. Zapraszam! Prelekcja porusza przede wszystkim podstawową tematykę, ale w miarę możliwości będę się ją starał w tym roku wzbogacić.

Przypominam, że będziemy przyjeżdżać w piątek około 15, gdyby ktoś miał ochotę wpaść pomóc i zobaczyć nas w pracy to zapraszamy:D Nie gwarantuję, że będziemy dostępni w sobotę od samego rańca (I mean okolice 7-mej), pewnie będziemy odsypiać, ale gdyby ktoś z forumowiczów był wcześniej, około 9 może już ktoś się pojawi..:P noo to tyle, bez odbioru, reszta wyjdzie w praniu:)

Do zobaczyska!

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zjawiłem się w sobotę rano i wyłącznie po szybki odbiór zamówienia, więc niezbyt się kręciłem po wystawie, ale zgaduję, że się udała, bo mimo brzydkiej pogody w sobotę, rano było naprawdę sporo ludzi. A niedziela była ładna, więc pewnie było jeszcze więcej ;) Ekipa standardowo uwijała się w ukropie, na stołach sporo zdrowych i ładnych roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

W niedziele widziałem jakieś kamery, ale co to była za stacja to już nie pamiętam.. W zasadzie stoisko Carnisany z roślinkami na sprzedaż cieszyło się chyba największą popularnością ;) Co przechodziłem obok ciągle byli oblegani :)

A sam kupiłem Kapturnicę, więc ogólnie jestem zadowolony :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mi rodzina mówiła, że w "dzień dobry tvn" było coś z wystawy. Albo rzeczywiście coś było, albo mnie wkręcali, bo wiedzieli jak bardzo chciałam, a jak bardzo nie mogłam - "Były te takie kolorowe rury, i takie duże dzbanki, i te twoje krokodyle... A najfajniejsze to chyba takie rozwidlone coś. Ogólnie to tyle tam tego było..."

Odnośnik do odpowiedzi

Mi rodzina mówiła, że w "dzień dobry tvn" było coś z wystawy. Albo rzeczywiście coś było, albo mnie wkręcali, bo wiedzieli jak bardzo chciałam, a jak bardzo nie mogłam - "Były te takie kolorowe rury, i takie duże dzbanki, i te twoje krokodyle... A najfajniejsze to chyba takie rozwidlone coś. Ogólnie to tyle tam tego było..."

Posłałem maila do DDTVN, może łaskawie podzielą się tym materiałem, o ile rzeczywiście takowy się pojawił. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Straszny tłum był, dlatego wpadłam, zgarnęłam zamówienie i uciekłam ;)

Pytałam już na czacie, ale zagadka pozostała nierozwikłana: dostałam od panów z Carnisany gratisową muchołówkę, niestety rozmazałam paluchem opis. Dodam, że roślinka wygląda standardowo, tzn. blaszki liściowe są szerokie (aczkolwiek wydają mi się bardzo krótkie), zęby normalne, wybarwienie też raczej typowe. Co to może być?

post-6132-1400582624_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Chciałbym tylko zauważyć, że na SB odpowiedział Ci pan z Carnisany, bo nie wiem, czy to zauważyłaś. ;)

A to przepraszam, poszłam spać i już nie patrzyłam. No cóż, jak zagadka to zagadka, lubię zagadki :D

Odnośnik do odpowiedzi

też tylko napisałem własny typ, bo roślina, jak i podpis jest Alberta :P. Niestety osobiście nie miałem dobrego aparatu, ani chwili czasu, ale mam nadzieję, że ktoś z ekipy zadbał o zdjęcia i pojawią się.

Jeśli chodzi o wystawę to tradycyjnie mieliśmy zajęte 4 kąty w pawilonie głównym, na jednym z nich prezentowaliśmy głównie nasze kultury in vitro, jeden był bardziej muchołówkowo-tłustoszowy (ale siedziała tam też w niedzielę spora S. flava 'Lidless Form' :) ), był też jeden typowo dzbanecznikowy, ostatni - rosiczkowy. Wysokie kapturnice były w większości w nowo wyremontowanej szklarni - rozsiane po całej, w wiklinianych koszyczkach :)

Dziękujemy wszystkim za przybycie, no i oczywiście tradycyjnie Evulowi oraz Masiolowi za pomoc w robieniu wystawy i na stoisku :) . W tym roku przyszło rzeczywiście bardzo dużo osób. W niedzielę bałem się , że będzie katastrofa, że oglądający nie będą mieli jak dotrzeć, bo zamknęli ruch na Alejach Ujazdowskich, były jakieś pochody i przejazd rolkarzy, od rana do wieczora :) ale na szczęście jakoś się 'przebili' : )

W pewnych momentach (koło godziny 12) było odwiedzających nawet za dużo, troszku żałuję, bo nie miałem wtedy wystarczająco czasu, żeby porozmawiać z osobami bardziej doświadczonymi, forumowiczami, o owadożerach, a paru z tego co wiem - przybyło :).

Ponoć byliśmy w tvn24 w niedzielę rano (filmowali dzień wcześniej), w niedzielę byli także z kamerą z Superstacji. Jakby ktoś miał do nich 'dojścia' to byłbym bardzo wdzięczny :)

Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy się zjawili :)

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam było tłoczno nie powiem, zakupy też się udały :). Nwankwo bardzo dziękuje za gratisa w postaci kępki Drosera prolifera. Trochę szkoda że nie było czasu na pogaduszki, ale naród walił drzwiami i oknami :)

Edytowane przez pirekdc
Odnośnik do odpowiedzi

No nie, poważnie? Miałam szansę zaistnieć w TV i to przegapiłam, o losie!

Coś tak czuję, że za rok, niezależnie od pogody i całej reszty zrobię wszystko, żeby się wybrać, najlepiej z aparatem. Ciekawa jestem jak w praktyce to wygląda, bo "pisemnie" brzmi super. (:

Odnośnik do odpowiedzi