Skocz do zawartości

Dezynfekcja membrany RO

blueb

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Od kilku miesięcy mam pewien problem z moim filtrem RO, woda z niego śmierdzi siarkowodorem. Niby roślinom nie powinno szkodzić (ba, czytałem nawet, że niewielka ilość siarkowodoru w wodzie pomaga roślinom), ale bardzo mnie to drażni. Do niedawna wystarczyło tylko dłużej przepłukać filtr wylewając część wody do ścieków, ale teraz jest gorzej. Dzisiaj próbowałem nafiltrować wody, ale nawet po ponad godzinnym płukaniu woda miała zapach siarkowodoru. Niedawno minęło pół roku od pierwszego użycia prefiltrów, już zamówiłem nowe, ale tak czy inaczej sama zmiana pewnie nie załatwi sprawy, więc pomyślałem o dezynfekcji membrany. Czy ktoś próbował dezynfekować membranę za pomocą wody utlenionej? Jak się za to zabrać? Może spróbować jakichś innych sposobów? Nie mam zamiaru kupować zestawu do dezynfekcji za 50zł.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Membrana ma tyle samo co prefiltry czyli trochę ponad pół roku. Zapomniałem napisać, membrana VONTRON 75, prefiltry firmy H2OO WPP1 i WWH1. Prefiltry powinienem zmienić wcześniej, ale problem zaczął się przed końcem okresu ich przydatności. Za każdym razem sprawdzam ilość rozpuszczonych substancji za pomocą miernika substancji rozpuszczonych i wychodzi około 12-13 PPM.

Odnośnik do odpowiedzi

Być może Tobie to działa, ale ja nie zamierzam ryzykować. W instrukcji miałem wyraźnie napisane, że wysoka temperatura może nieodwracalnie uszkodzić membranę, była mowa o temperaturze powyżej 45*C, więc 100*C tym bardziej powinno uszkodzić membranę. A tak w ogóle, robiłeś pomiary wody konduktometrem po takich zabiegach?

Odnośnik do odpowiedzi