Skocz do zawartości

Budowa małego terrarium

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

A ja powiem tak - mając hodowlę liczącą kilkaset roślin, dopilnujcie, żeby żaden robaczek nie wylęgnął się w którejś doniczce. To jest nie do upilnowania :P

Combative - ja tam radzę do OBI się wybrać, przynajmniej widzisz, co kupujesz.

Odnośnik do odpowiedzi

Taką skałkę czy żwirek można przecież wygotować i żadnego robaczka się do domu nie przyniesie. Wystarczy kuchenka, garnek, woda, kilka minut i po sprawie. Gotowanie piasku jest trochę uciążliwe, w końcu piasek jest ciężki, opada na dno, więc gotuje się trochę inaczej niż ryż czy makaron :D ale nie trzeba gotować do wrzenia, żeby wybić robaczki.

Co do waszej dyskusji to nie wierzę, że ktokolwiek z was nie stara się, żeby przynosić do domu jak najmniej żyjątek. Z tym, że każdy inaczej do tego podchodzi. Jeden tylko opłucze kamień w wodzie, inny będzie gotować piasek, a inny nawet torf ze sklepu wypraży w piekarniku. Zależy kto z czym się dobrze czuje. Mi by do głowy nie przyszło, żeby wsadzać torf do piekarnika, ale piasek przyniesiony z podwórka gotowałam. Tak samo gotowałam deszczówkę, żeby pędy rosiczek na wacie nie zarosły glonami, tak jak już raz mi się zdarzyło.

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszły mi moje 2l kermazytu oraz kawałek agrowłóknina 80x100cm. Znowu pojawił się problem :D Agrowłóknina w ogóle nie przepuszcza wody. To na co takie drylowanie, skoro ona i tak będzie trzymała?

Odnośnik do odpowiedzi

Agrowłóknina na pewno przepuści wodę. Co innego, kiedy lejesz wodę we włókninę i woda nie wycieka (napięcie powierzchniowe wody robi swoje), a co innego, kiedy zanurzasz włókninę w wodzie. Wody nie przepuści tylko coś naprawdę szczelnego - guma, folia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 11 months later...