Skocz do zawartości

Sarracenia flava var. ornata

Redgreen

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Waszym głosom w konkursie stałem się posiadaczem pierwszej kapturnicy.

Jak już wielokrotnie pisałem hoduję tylko muchołówki i zrządzenie losu obdarzyło mnie rośliną która na szczęście ma wymagania zbliżone do mucholi.

Troszkę poczytałem podstaw na temat hodowli , wysłuchałem instrukcji na temat postępowania z saracenią od sponsora.

Flava zimowała razem z resztą moich roślin które niestety zaczęły się wybudzać.

Zauważyłem że mój nowy nabytek też startuje w postaci pędu prawdopodobnie kwiatowego.

Czytałem że łatwo można ją przelać na wiosnę więc bardzo uważam z podlewaniem.

post-5660-1392151934_thumb.jpg

post-5660-1392151966_thumb.jpg

Mam nadzieję że wszystko jest o.k i nie pomyliłem nazwy bo opis nagrody był trochę dla mnie zagmatwany:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Ujecie-pa...nie-t17116.html

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że mój nowy nabytek też startuje w postaci pędu prawdopodobnie kwiatowego.

Tak, to początek kwitnienia. Wiosna coraz bliżej. Zapyl oczywiście. Prawdopodobnie w okolicach września będziesz miał nasiona.

Mam nadzieję że wszystko jest o.k i nie pomyliłem nazwy bo opis nagrody był trochę dla mnie zagmatwany

Tak, nazwa w tytule tematu jest pełna.

Odnośnik do odpowiedzi

S. flava generalnie wcześnie się budzą, u mnie jako pierwsze zawsze startują różne flavy. Przy samozapyleniu, jeśli dojdzie do skutku, zwykle jest sporo nasion i ich kiełkowalność jest wysoka.

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczytałem że zapylanie zalecane jest z niespokrewnionych kwiatów tak jak w przypadku muchołówek.

Tak, dla zachowania zróżnicowania genów.

Mam tylko jedną więc wyboru nie mam.

Dlatego pisałem od razu o samozapyleniu, w kontekście tego, żeby się nie obawiać o ilość czy % kiełkowalności nasion.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...