Skocz do zawartości

tepui

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Eksperymentuje z rożnymi mixami. W torfie nawet samym rosną równie dobrze co w sphagnum z perlitem- trzeba tylko zmienić nieco podlewanie. To, że hele potrzebują koniecznie super otwartego, napowietrzonego medium to w dużej części bujda - przy odpowiednim podlewaniu mogą równie dobrze rosnąć w zbitym, torfowym podłożu.

Odnośnik do odpowiedzi

Sadząc po zdjęciach, które nam zaprezentowałeś, wnioskuję, że łatwość w hodowli wynika ze specjalnych warunków, w jakich je trzymasz. Czy przypadkiem nie masz jakiegoś chłodzenia? Bo jeżeli dana roślina ma jeden z istotniejszych parametrów, którym tutaj jest temperatura, w optymalnym zakresie, wówczas inne parametry mogą być bardziej rozbieżne. Mówiąc wprost, jak masz chłodzenie, to możesz mieć podłoża i ich wilgotność w takich zakresach, które byłyby nietolerowane w wyższych temperaturach. Także czy mógłbyś napisać szczegółowiej w jakich warunkach trzymasz swoje roślin? Temperatura, dzień a noc, wilgotność powietrza, (ruch powietrza?), przy jakich mieszankach, które testowałeś, jakie metody podlewania stosowałeś, oraz oczywiście oświetlenie i inne zabiegi jakim je poddajesz? Chyba, że o za dużo proszę? Bo jeżeli odkryłeś jakiś banalny sposób na osiąganie takich efektów, to jestem pewien, że wielu na tym forum by się tym zainteresowało.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje doświadczenie mówi, że czynnikami najważniejszymi są: światło oraz amplituda temperatur na odpowiednim poziomie. Co co światła: im więcej tym lepiej (z małymi wjątkami jak np. H. exappendiculata, arenicola, hispida), jeżeli chodzi o temperatury- u mnie przez cały rok utrzymują się na poziomach 11C-23C, oczywiście przy ostrych mrozach i mocnych upałach należy dodać lub odjąć te 5C (jednak tylko przy nocnej temperaturze, dzienna nie zmienia się nigdy!). Nie posiadam żadnego chłodzenia, najnormalniej w świecie posiadam głęboko osadzoną piwnicę ;). Choć posiadam warunki w miarę optymalne, to na 100% praktycznie każda heliamfora będzie rosła dobrze w przedziałach 15C-25C a okresowo nawet 18C-28C (z wyjątkami oczywiście). Tak jak napisał Krzysztof: pewnie tolerancyjność względem podłoża to kwestia moich warunków i w innych mogą nie być tak tolerancyjne (nie wiem bo nigdy nie miałem innych). Nie zauważyłem żadnych znaczących różnic w kondycji roślin trzymanych w różnych podłożach, natomiast różnice widac w wyglądzie systemu korzeniowego i sposobu w jaki penetruje on substrat (lużne podłoże- korzenie błyskawicznie osiągają dno doniczki, rosną pionowo w dół i są mało rozłożyste, podłoże zbite- odwrotnie).

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...