Skocz do zawartości

tepui

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 months later...

Dziwię Ci się, że przy takiej ilości Heliamphor, umiejętności i możliwości, nie masz jeszcze jakiejś zgrabnej kompozycji. Wydaje mi się, że właśnie taka kompozycja, wielogatunkowa, a jeszcze najlepiej z roślinami nieowadożernymi, towarzyszącymi, byłaby uwieńczeniem Twojej kolekcji. Oczywiście co kto lubi. Znam osoby, które chcą mieć rośliny po wojskowemu w rządkach, a kompozycje się jej nie bardzo podobają... :/

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus napisał:
Dziwię Ci się, że przy takiej ilości Heliamphor, umiejętności i możliwości, nie masz jeszcze jakiejś zgrabnej kompozycji. Wydaje mi się, że właśnie taka kompozycja, wielogatunkowa, a jeszcze najlepiej z roślinami nieowadożernymi, towarzyszącymi, byłaby uwieńczeniem Twojej kolekcji. Oczywiście co kto lubi. Znam osoby, które chcą mieć rośliny po wojskowemu w rządkach, a kompozycje się jej nie bardzo podobają... :/

Oczywiście- kompozycje podobają mi się, jednak moim priorytetem na razie jest zdobycie kompletu gatunków i wszystkich (możliwie) form oraz lokacji. Rozważam skonstruowanie terrarium 60x60x60 z roślinami z Auyan Tepui- minory plus pływacze w skalno-mszystym otoczeniu. Najbardziej podoba mi się kilka dorosłych heliamfor jednego gatunku w jednej doniczce- i tak właśnie staram się je trzymać:

post-6628-1402756997_thumb.jpg

W tle- pięć ogromnych heterodoxa x ionasii w jednej ogromnej doniczce.

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
Oczywiście co kto lubi. Znam osoby, które chcą mieć rośliny po wojskowemu w rządkach, a kompozycje się jej nie bardzo podobają... :/

To ja chyba mogę być przykładem :D Bardziej od tworzenia kompozycji wolę szykowanie wszystkiego do bólu prosto, żeby było łatwiejsze w dostępie, pielęgnacji i czyszczeniu :D Stara zasada "Ordnung muss sein" to chyba dobre określenie do mojego growroomu ;) Ale nie powiem, kompozycje fajna sprawa - może kiedyś się skuszę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wrazik napisał:
To ja chyba mogę być przykładem :D Bardziej od tworzenia kompozycji wolę szykowanie wszystkiego do bólu prosto, żeby było łatwiejsze w dostępie, pielęgnacji i czyszczeniu :D Stara zasada "Ordnung muss sein" to chyba dobre określenie do mojego growroomu ;) Ale nie powiem, kompozycje fajna sprawa - może kiedyś się skuszę :)

Właśnie ze względu na łatwość dostępu- głównie jeżeli chodzi o ewentualny podział lubię jednak mieć wszystko w osobnych doniczkach. Poza tym po bardzo nieprzyjemnych doświadczeniach z ciężkimi do wytępienia pasożytami wolę mieć oko na wszystko 'od spodu'.

post-6628-1402758891_thumb.jpg

exa Amuri- fascynuje mnie symetryczne ułożenie gruczołów nektarowych. Jeden rząd pomiędzy każdą pionową żyłą. Żadna inna forma exy tak nie wygląda. Może jakieś wpływy uncinaty ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

No masz Ci los. A ja będę na przekór wchodził w kompozycję. Co w z wiązu z tym będzie niemożliwe zebranie wszystkiego, bo raczej wszystkich gatunków w kompozycję nie zmieszczę. Może będą dwa oddzielne terraria, się zobaczy. Ale no wiecie... taka kompozycja, to jakby namiastka natury. Dobrze byłoby mieć jeszcze jakieś inne, nieduże rośliny towarzyszące z okolicy, dla spotęgowania efektu.

Patrząc na swoje "mikro" torfowisko w misowatej donicy na zewnątrz, co ma z 10 lat albo więcej, zdecydowanie nigdy w życiu nie zrezygnowałbym z niego na korzyść żadnego z ultra odjazdowych gatunków. Ani Cephalotus Eden Black, ani dwa, ani trzy, po prostu za nic. Wygląd tego tworu, możliwość oglądania jego ewolucji, jest wspaniałe. Jak pojawia się infekcja, umierają torfowce, potem się ogranicza i odnawia, niczym gojąca się rana. O zadowoleniu roślin nie wspomnę. Założę się, że gdybym zrobił odpowiednie ujęcie, to nikt by się nie połapał, że to dzieło rak ludzkich i czasu. :)

Poza tym, nikt nie mówi, żeby wszystkie posiadane rośliny walnąć w kompozycję. Może ona być mała, jak wisienka na torcie i składać się z najbardziej bezproblemowych gatunków. :) Jak się takie coś dobrze przemyśli i wykona, oraz zapewni równowagę, to choroby i szkodniki nie są straszne, bo są samoograniczające się, w końcu tak działa ekosystem.

Odnośnik do odpowiedzi

Heliamfan, dodajże nazwę do zdjęcia? Najlepiej pełną. Bo coś ostatnio tego nie robisz, a po etykiecie często nie widać co to do końca jest. Wiesz, tak, żebyśmy nie musieli zgadywać...

Odnośnik do odpowiedzi

heliamfan napisał:
Sądziłem, że akurat te ostatnie są dosyć oczywiste :).

:) To tak jakbym ja zaczął wrzucać zdjęcia Genlisei bez podpisu myśląc, że to oczywiste, która jest która. Zakładajmy, że forum odwiedzają też osoby, które nie wiedzą, że to jest Heliamphora, toteż na gatunkach tym bardziej znać się nie muszą. Także o ile nie widać wyraźnie nazwy na etykietce, to podpisuj je proszę, choćby właśnie dla tych osób.

Odnośnik do odpowiedzi