Alberciarz Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Podłączając się do ślunskiego tematu, oto co wyrosło w Palmiarni Miejskiej w Gliwicach: Skromniutko, ale mnie tam cieszy :3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 Dzięki;) Sam projekt opracowałem dość szybko, najwięcej czasu zajęło mi poszukanie odpowiednich radiatorów. Musiałem kupić o wystarczająco niskich żebrach, żeby nie ważyły zbyt dużo - lampa i tak już swoje waży, ale stwierdziłęm, że dla jak najlepszego chłodzenia warto tak zrobić. Dobrze chłodzony panel to zarówno dłuuuugie życie diod, jak i niemal zerowe ogrzewanie otoczenia i samego terrarium, a na tym mi zależy A co do mocy - cały growroom jest przewidziany na 750W (+ niewielka komora dla cefali, nad pomysłem której jeszcze pracuję), także to akurat nic nie zmienia Alberciarz - całkiem ładnie się wybarwiła, dalej rosną pod HQI? Bo u mnie to działa tragicznie, już przymierzam się do sprzedaży lampy i budowy kolejnego panelu na diodach Ale w Palmiarni widzę coraz lepiej się robi, muszę kiedyś się przejść w przerwie między zajęciami na polibudzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Fajne... roślinom na pewno będzie służyć, ale jakoś nie wyobrażam sobie podziwiania roślin w tych kolorach. :/ Poza tym widać dużą estetykę wykonania i nakład pracy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 Akurat odpaliłem tylko czerwono-niebieskie diody (nadal czekam na mocniejszy zasilacz). Druga połowa to barwa biała zimna A tak to wygląda w pełnym świetle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Piękne i profesjonalne. Oj Roślinki się ucieszą. W takich warunkach mógłbyś spróbować kilka najrzadszych pływaczy epifitycznych. Dobrze stoją i równie dobrze chodliwe. Warto pomyśleć jako o inwestycji, ale i małym urozmaiceniu. Helki miałyby znajome towarzystwo. ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 21 Marca 2014 Autor Share Napisano 21 Marca 2014 W tym roku planuję zaopatrzyć się w jamesonianę, quelchii, campbellianę i calycifidę, także coś wpadnie na pewno Aha, zaczynam próby z tzw. "mrówczymi roślinami", czyli Myrmecodiami, Myrmephytum i Hydnophytum. Pierwsza już do mnie doszła, na pewno opiszę je później na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Idealnie, po prostu super. W dodatku duży + za zastosowanie białych diod - będziesz mógł w miarę normalnie obserwować rośliny, a nie w kolorach zbliżonych do klimatów ufo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 No to na chwilę przejdźmy w klimaty dalekiego wschodu, a konkretnie Filipin Jeden z nowych lokatorów, czyli Myrmephytum beccarii - "mrówcza roślina" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Piękne i profesjonalne. Oj Roślinki się ucieszą. W takich warunkach mógłbyś spróbować kilka najrzadszych pływaczy epifitycznych. Dobrze stoją i równie dobrze chodliwe. Warto pomyśleć jako o inwestycji, ale i małym urozmaiceniu. Helki miałyby znajome towarzystwo. ;-) Pierwsze pływacze już siedzą w paczce i lada chwila będą w drodze . Co do setupu: profesjonalna robota- moje wyglądają jak średniowieczne zamczysko na tle manhattanu . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 Mała aktualizacja H. nutans (Yuruani) H. x 'Tequila' - kwiat w drodze (zdjęcie zrobiłem przed usunięciem starych liści, trochę psuje efekt ) H. pulchella (Amuri) N. tenuis x dubia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 31 Marca 2014 Share Napisano 31 Marca 2014 Ładne kolorki helek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Małe odświeżenie tematu http://tepuiproject.blogspot.com/2014/04/new-shots.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Nowe foty H. parva - rośnie zaskakująco szybko, każdy kolejny dzban większy Dwa różne klony H. pulchella (Amuri) - lokacja i gatunek te same, a różnica widoczna gołym okiem H. minor (Cerro la Luna) - prawie niespotykana w hodowli lokacja popularnej minorki, o wiele mniejsza i inaczej wybarwiająca się od roślin z Auyan Tepui Bliżej niezidentyfikowany dziki krzaczek z Akopan Tepui, i ukorzeniający się odrost H. heterodoxa (Cerro Venamo base) Stegolepis hitchcockii (Cerro Neblina) - piękna i ciekawa roślina rosnąca wraz z helkami. U mnie dopiero przystosowuje się do nowych warunków, więc rewelacji nie ma Quesnelia spec. Amuri Tepui - dzika, nieowadożerna bromelia z Amuri Akcent borneański - malutki N. lowii (Gunung Murud) i dziki odrost Vaccinium sp. Gunung Raya (czyli po ludzku mówiąc - borneańska borówka ) Mały odrost H. minor var. pilosa 'Giant clone' (Auyan Tepui) - największy w hodowli, dziki klon tego gatunku, dorosłe rośliny są bardzo mocno owłosione, a wielkość dzbanków osiąga 30 cm. Moja na razie malutka Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Drugi rzut: H. purpurascens (Ptari) - szybko dorośleje H. pulchella (Chimanta) - nie wybarwia się tak ładnie jak inne lokacje, ale i tak niezła N. edwardsiana - w końcu zaczyna pokazywać większe liście i dzbanki H. minor var. pilosa (Cerro la Luna) - klon Wistuby, jeszcze juvenilny I na koniec - H. heterodoxa (Sierra de Lema) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Śliczne, śliczne i jeszcze raz śliczne ! Zazdroszczę zaplecza, jednak u mnie też ciągle się powiększa. Nie mnie jednak bardzo miło popatrzeć nie tylko na owadożery ale również inne gatunki występujące na danym obszarze. W tym przypadku Tepui. Twoje warunki służą wszystkim roślinom. Będę śledził na bieżąco i temat i Project "Tepui". Pozdrawiam ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi