Wrazik Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Parva Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Przepiękne rośliny! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Mały update z projektu. Rośliny powoli zaczynają się przyzwyczajać do nowych warunków w terrariach, więc wszystko jest na dobrej drodze Pierwsze siewki H. minor 'Burgundy Black' x folliculata Na razie dość słabo wybarwiony, ale całkiem ładny dzbanek H. glabra x nutans Pierwszy od czasu zakupu dzbanek N. spec. 'Doorman's Top 2' - rośnie potwornie wolno U. reniformis 'Small form' Kępka niedawno przesadzonych H. exappendiculata (Chimanta) U. x 'Nudlinger Flair' i U. longifolia var. forgetiana - widać, że się przyjęły Zaczynają rosnąć jak szalone Tutaj coś z drugiego terrarium - siewki H. collina x folliculata I widok ogólny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Czerwca 2014 Share Napisano 15 Czerwca 2014 U. longifolia, to na parapet się nadaje, nie terrarium, wypraktykowane. Rośnie i kwitnie genialnie. Tak, gdyby ktoś chciał spróbować. Co to to takie wyrastające z doniczki jednej helki, a trawo/turzyco podobne? Fajne to. Na ostatnim zdjęciu całości górny prawy róg. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2014 Co to to takie wyrastające z doniczki jednej helki, a trawo/turzyco podobne? Bliżej niezidentyfikowany gatunek trawy Xyris z gór Tepui, mam 2 gatunki - ten na zdjęciu mniejszy, i drugi, o szerokich liściach dochodzących do 40 cm wysokości. Te "patyki" wystające to łodygi kwiatowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Oto i pierwsze nano-Tepui W jednej donicy posadziłem wszystkie posiadane gatunki z Illu/Tramen Massif. Ilość nie powala, ale będę robił też Gran Sabanę - stamtąd mam 6 gatunków, w tym nieowadożerne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Jak pływacz zacznie Ci kwitnąć, to będziesz miał niezły dywanik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Taką mam nadzieję, przy dzbanecznikach posadziłem U. bifida i U. minutissima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Nowe donico-Tepui gotowe Teraz tylko czekać, aż się rozrosną Kolejne w kolejce - Murosipan Tepui, Chimanta Massif, Amuri Tepui Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Coś nowego H. neblinae (Aracamuni/Avispa) - po dwóch latach wreszcie pierwszy dorosły dzbanek H. exappendiculata (Aprada) H. heterodoxa (Sierra de Lema) N. edwardsiana dzbankuje jak wariat H. ceracea x hispida H. purpurascens (Ptari) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 H. exappendiculata (Aprada) z mchem płonnikiem wygląda rewelacyjnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Zacząłem go rozprowadzać po innych doniczkach, świetnie wiąże podłoże ipomaga trzymać wilgoć w ziemi No i wygląda kapitalnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Mały up Zawsze byłem przekonany, że chłodzenie przy helkach nie jest aż tak konieczne, jak niektórzy mówią. Jednak patrząc na krwistoczerwone barwy i znaczącą poprawę kondycji helek po zamontowaniu systemu, jestem pewien, że się opłaciło - nawet bardzo Co prawda jedni wolą więcej zieleni, jednak mi odpowiada, jak jest Kiedy chłodzenie jest włączone, w terrariach temperatura spada do ok. 14 stopni. W porównaniu z dotychczasowymi różnicami (27 stopni w dzień, 23 w nocy) jest to poprawa kolosalna, szczególnie w czasie upalnego lata. Zimą wystarczy otworzyć okna H. pulchella (Amuri) H. pulchella (Churi) H. ceracea x hispida H. neblinae (Aracamuni/Avispa) H. minor 'Burgundy Black' H. purpurascens (Ptari) H. parva (Neblina) i H. glabra (Wei) N. edwardsiana Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 26 Sierpnia 2014 Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Bardzo zdrowe helki Niestety schładzanie i przy tym mocne oświetlenie to najlepsza recepta na ładne Heliamfory. Niestety - gdyż jest to opcja generująca koszty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi