Skocz do zawartości

Ślunskie Heliamfory

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki;) Sam projekt opracowałem dość szybko, najwięcej czasu zajęło mi poszukanie odpowiednich radiatorów. Musiałem kupić o wystarczająco niskich żebrach, żeby nie ważyły zbyt dużo - lampa i tak już swoje waży, ale stwierdziłęm, że dla jak najlepszego chłodzenia warto tak zrobić. Dobrze chłodzony panel to zarówno dłuuuugie życie diod, jak i niemal zerowe ogrzewanie otoczenia i samego terrarium, a na tym mi zależy ;)

A co do mocy - cały growroom jest przewidziany na 750W (+ niewielka komora dla cefali, nad pomysłem której jeszcze pracuję), także to akurat nic nie zmienia :D

Alberciarz - całkiem ładnie się wybarwiła, dalej rosną pod HQI? Bo u mnie to działa tragicznie, już przymierzam się do sprzedaży lampy i budowy kolejnego panelu na diodach :P Ale w Palmiarni widzę coraz lepiej się robi, muszę kiedyś się przejść w przerwie między zajęciami na polibudzie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat odpaliłem tylko czerwono-niebieskie diody (nadal czekam na mocniejszy zasilacz). Druga połowa to barwa biała zimna ;)

A tak to wygląda w pełnym świetle :)

WP_20140321_002.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne i profesjonalne. Oj Roślinki się ucieszą. :) W takich warunkach mógłbyś spróbować kilka najrzadszych pływaczy epifitycznych. Dobrze stoją i równie dobrze chodliwe. Warto pomyśleć jako o inwestycji, ale i małym urozmaiceniu. :) Helki miałyby znajome towarzystwo. ;-)

Odnośnik do odpowiedzi

W tym roku planuję zaopatrzyć się w jamesonianę, quelchii, campbellianę i calycifidę, także coś wpadnie na pewno ;) Aha, zaczynam próby z tzw. "mrówczymi roślinami", czyli Myrmecodiami, Myrmephytum i Hydnophytum. Pierwsza już do mnie doszła, na pewno opiszę je później na forum :)

Odnośnik do odpowiedzi

Idealnie, po prostu super. W dodatku duży + za zastosowanie białych diod - będziesz mógł w miarę normalnie obserwować rośliny, a nie w kolorach zbliżonych do klimatów ufo ;)

Odnośnik do odpowiedzi

No to na chwilę przejdźmy w klimaty dalekiego wschodu, a konkretnie Filipin :) Jeden z nowych lokatorów, czyli Myrmephytum beccarii - "mrówcza roślina" ;)

WP_20140324_002.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne i profesjonalne. Oj Roślinki się ucieszą. :) W takich warunkach mógłbyś spróbować kilka najrzadszych pływaczy epifitycznych. Dobrze stoją i równie dobrze chodliwe. Warto pomyśleć jako o inwestycji, ale i małym urozmaiceniu. :) Helki miałyby znajome towarzystwo. ;-)

Pierwsze pływacze już siedzą w paczce i lada chwila będą w drodze ;).

Co do setupu: profesjonalna robota- moje wyglądają jak średniowieczne zamczysko na tle manhattanu ;).

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja ;)

H. nutans (Yuruani)

WP_20140329_002.jpg

H. x 'Tequila' - kwiat w drodze ;) (zdjęcie zrobiłem przed usunięciem starych liści, trochę psuje efekt :P)

WP_20140329_001.jpg

H. pulchella (Amuri)

WP_20140327_003.jpg

N. tenuis x dubia

WP_20140328_001.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Nowe foty ;)

H. parva - rośnie zaskakująco szybko, każdy kolejny dzban większy :)

WP_20140510_005.jpg

Dwa różne klony H. pulchella (Amuri) - lokacja i gatunek te same, a różnica widoczna gołym okiem

WP_20140510_014.jpg

H. minor (Cerro la Luna) - prawie niespotykana w hodowli lokacja popularnej minorki, o wiele mniejsza i inaczej wybarwiająca się od roślin z Auyan Tepui

WP_20140510_008.jpg

Bliżej niezidentyfikowany dziki krzaczek z Akopan Tepui, i ukorzeniający się odrost H. heterodoxa (Cerro Venamo base)

WP_20140510_022.jpg

Stegolepis hitchcockii (Cerro Neblina) - piękna i ciekawa roślina rosnąca wraz z helkami. U mnie dopiero przystosowuje się do nowych warunków, więc rewelacji nie ma ;)

WP_20140510_021.jpg

Quesnelia spec. Amuri Tepui - dzika, nieowadożerna bromelia z Amuri

WP_20140510_026.jpg

Akcent borneański - malutki N. lowii (Gunung Murud) i dziki odrost Vaccinium sp. Gunung Raya (czyli po ludzku mówiąc - borneańska borówka ;) )

WP_20140510_020.jpg

Mały odrost H. minor var. pilosa 'Giant clone' (Auyan Tepui) - największy w hodowli, dziki klon tego gatunku, dorosłe rośliny są bardzo mocno owłosione, a wielkość dzbanków osiąga 30 cm. Moja na razie malutka ;)

WP_20140510_018.jpg

Pozdrawiam

Mateusz

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi rzut:

H. purpurascens (Ptari) - szybko dorośleje ;)

WP_20140510_006.jpg

H. pulchella (Chimanta) - nie wybarwia się tak ładnie jak inne lokacje, ale i tak niezła

WP_20140510_013.jpg

N. edwardsiana - w końcu zaczyna pokazywać większe liście i dzbanki

WP_20140510_015.jpg

H. minor var. pilosa (Cerro la Luna) - klon Wistuby, jeszcze juvenilny

WP_20140510_010.jpg

I na koniec - H. heterodoxa (Sierra de Lema) :D

WP_20140510_007.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczne, śliczne i jeszcze raz śliczne ! Zazdroszczę zaplecza, jednak u mnie też ciągle się powiększa. Nie mnie jednak bardzo miło popatrzeć nie tylko na owadożery ale również inne gatunki występujące na danym obszarze. W tym przypadku Tepui. Twoje warunki służą wszystkim roślinom. Będę śledził na bieżąco i temat i Project "Tepui". Pozdrawiam !

Odnośnik do odpowiedzi