Skocz do zawartości

Zestaw na początek

Shamo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jako kompletny nowicjusz zastanawiam się nad wyborem pierwszego zestawu roślin owadożernych. W związku z tym nasuwa mi się kilka pytań na które chciałbym żebyście wy doświadczeni forumowicze mi odpowiedzieli:

- Lepiej kupować pojedyncze rośliny czy komplet ( Np. rosiczka, muchołówka, dzbanecznik )

- Jak wygląda wysyłka żywej rośliny? ( Nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia ) Często zdarzają się jakieś przykre wypadki?

- Czy podane niżej zestawy będą dobre dla początkującego?

a) http://allegro.pl/dzbanecznik-rosiczka-muc...3990109247.html

b) http://allegro.pl/promocja-2-x-mucholowka-...3934809350.html

Nie ukrywam że głównie interesuje mnie zestaw "a" ze względu na dzbanecznik. Czekam na wasze odpowiedzi i wskazówki.

P.S

Mam nadzieje że umieściłem temat w dobrym dziale. Jeżeli nie to proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Shamo
Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupować pojedyncze rośliny czy komplet ( Np. rosiczka, muchołówka, dzbanecznik )

To już zależy od Ciebie - jakie rośliny Cię interesują. Wszystkie zawarte w tych zestawach są łatwe w uprawie, więc dla początkującego w sam raz. Jeśli nie masz jeszcze sprecyzowanych upodobań względem konkretnych grup roślin owadożernych i chcesz spróbować z różnymi roślinami weź zestaw. Jednak wtedy każda z tych roślin ma inne wymagania np. muchołówka zimuje i pod tym kątem jest trudniej, niż gdybyś zaczął np. od 3 rosiczek.

Osobiście zawsze wolałam kupować rośliny osobno, bo w zestawie zwykle jest coś, czego byśmy nie kupili osobno, ale ponieważ jest w zestawie to kupujemy "hurtem" ;)

Jak wygląda wysyłka żywej rośliny?

Zwykle sprzedawcy bardzo solidnie pakują rośliny, które docierają całe i zdrowe. Pewnie, że jest taka możliwość, że poczta zadziała wybitnie destrukcyjnie, ale odpowiedzialni sprzedający biorą pod uwagę taką możliwość i pakują pancernie. Weź pod uwagę, że przy ujemnych temperaturach wysyłki mogą być wstrzymane.

Czy podane niżej zestawy będą dobre dla początkującego?

Jak pisałam wcześniej wszystkie rośliny z tych ofert są łatwe w hodowli, wybierz co Ci się najbardziej podoba ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o zestaw z dzbanecznikiem to z firmy albamar chodź już dawno to stamtąd pochodzą moje pierwsze roślinki. Ja zamawiałem wtedy tylko rosiczkę i muchołówkę to były naprawdę dobrze zapakowane. O wild-nature nic nie mogę powiedzieć bo nigdy od niech nie zamawiałem, ale myślę że tak profesjonalna firma też świetnie pakuje rośliny.

Wybór zależy tylko od ciebie jaki chcesz zestaw wybrać. Powodzenia w hodowli.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja to tak nie ograniczałbym się do zestawów dla początkujących z allegro. Osobiście polecam Carnisane (jak co to nikomu tu reklamy nie robię :P ) tam jest fajny dział dla początkujących. Ceny dobre, obsługa i fachowa rada jest a wybierasz co Ci się podoba jaki rozmiar i za ile. Warto przejrzeć http://carnisana.pl/dla-poczatkujacych-c42.html

Odnośnik do odpowiedzi