chomikxd3 Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Witajcie, moi drodzy Forumowicze po długiej przerwie. Moje rosiczki i muchołówka wybudziły się już ze snu i... od razu wypuściły pędy kwiatowe! A przynajmniej muchołówka. Ma ok.3 lub 4 cm. Nie wiem co robić. Pozwolić mu rozwijać się dalej, rosnąć i wypuścić kwiat czy uciąć i włożyć do torfu? Z drugiej strony teraz jest mało słońca, więc nie wiem czy z pędu kwiatowego coś wyrośnie ( I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego od razu po przebudzeniu wyrósł ten pęd? Moje rośliny wybierają sobie dziwne terminy na kwitnięcie, rosiczka zakwitła w połowie jesieni... . Edytowane 24 Lutego 2014 przez Kosa1984 Proszę, oszczędzaj mój czerwony bo to już recydywa. (; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Obetnij. Większość moich puściła pędy i po zimowaniu wyglądają kiepsko. Nie chcę je dodatkowo osłabiać i usuwam zaraz po pojawieniu się odrostów. Cała przyroda zwariowała przez brak zimy więc u naszych roślin anomalie nie powinny dziwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Moje też wypuściły. Jednemu mucholowi pozwolę zakwitnąć, myślę, że da radę. Co do rosiczek, to sprecyzuj jakie. Mi tropikalne kwitną bez przerwy, jeszcze nie dojrzeje połowa nasion z jednego pędu, a już wyrasta drugi. Nie ma to jakiegoś szczególnego wpływu na ich kondycję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Moje też wypuściły. Jednemu mucholowi pozwolę zakwitnąć, myślę, że da radę. Co do rosiczek, to sprecyzuj jakie. Mi tropikalne kwitną bez przerwy, jeszcze nie dojrzeje połowa nasion z jednego pędu, a już wyrasta drugi. Nie ma to jakiegoś szczególnego wpływu na ich kondycję. Chodzi o długolistne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Jeszcze jedno.. czy jesli obetnę pęd kwiatowy i wsadzę do torfu to jest szansa, że coś z niego wyrośnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Szansa jest ale chyba raczej nie wielka myślę że koło 50% jest że coś z tego będzie. I pewnie zależy to też od warunków w jakich bedzie. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Mauser Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Mam identyczną sytuację, pęd mojej Shark's Tooth ma 2cm i pytanie, gdy osiągnie te 4-5 i go utnę w jaki sposób dać pęd do torfu? Czytałem tyle na ten temat jedna teoria obala drugą i już powoli głupieje. Takie czytałem teorie, Uciąć pęd długość 4~ cm i: 1. położyć na torfie, miejsce ucięcia zamoczyć głębiej w torf reszta ma przylegać 2. naciąć go wzdłuż całej długości, położyć na torf lekko docisnąć tak by cały pęd przylegał 3. włożyć pęd na głębokość 1- 2cm w torf Sam już nie wiem jak robić, próbowałem sposobem nr 1 i 2, pęd zgnił po 4 i 9 dniach. Wiem, że nie muszę tego robić, ale szkoda mi go tak wyrzucić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Wypróbuj sposób trzeci. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi