Skocz do zawartości

Co zrobić z pędem kwiatowym, wypuszczonym w lutym?

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, moi drodzy Forumowicze po długiej przerwie.

Moje rosiczki i muchołówka wybudziły się już ze snu i... od razu wypuściły pędy kwiatowe!

A przynajmniej muchołówka.

Ma ok.3 lub 4 cm.

Nie wiem co robić. Pozwolić mu rozwijać się dalej, rosnąć i wypuścić kwiat czy uciąć i włożyć do torfu?

Z drugiej strony teraz jest mało słońca, więc nie wiem czy z pędu kwiatowego coś wyrośnie :((

I jeszcze jedno pytanie.

Dlaczego od razu po przebudzeniu wyrósł ten pęd?

Moje rośliny wybierają sobie dziwne terminy na kwitnięcie, rosiczka zakwitła w połowie jesieni... .

Edytowane przez Kosa1984
Proszę, oszczędzaj mój czerwony bo to już recydywa. (;
Odnośnik do odpowiedzi

Obetnij.

Większość moich puściła pędy i po zimowaniu wyglądają kiepsko.

Nie chcę je dodatkowo osłabiać i usuwam zaraz po pojawieniu się odrostów.

Cała przyroda zwariowała przez brak zimy więc u naszych roślin anomalie nie powinny dziwić.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje też wypuściły. Jednemu mucholowi pozwolę zakwitnąć, myślę, że da radę.

Co do rosiczek, to sprecyzuj jakie. Mi tropikalne kwitną bez przerwy, jeszcze nie dojrzeje połowa nasion z jednego pędu, a już wyrasta drugi. Nie ma to jakiegoś szczególnego wpływu na ich kondycję.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje też wypuściły. Jednemu mucholowi pozwolę zakwitnąć, myślę, że da radę.

Co do rosiczek, to sprecyzuj jakie. Mi tropikalne kwitną bez przerwy, jeszcze nie dojrzeje połowa nasion z jednego pędu, a już wyrasta drugi. Nie ma to jakiegoś szczególnego wpływu na ich kondycję.

Chodzi o długolistne.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Mam identyczną sytuację, pęd mojej Shark's Tooth ma 2cm i pytanie, gdy osiągnie te 4-5 i go utnę w jaki sposób dać pęd do torfu? Czytałem tyle na ten temat jedna teoria obala drugą i już powoli głupieje.

Takie czytałem teorie, Uciąć pęd długość 4~ cm i:

1. położyć na torfie, miejsce ucięcia zamoczyć głębiej w torf reszta ma przylegać

2. naciąć go wzdłuż całej długości, położyć na torf lekko docisnąć tak by cały pęd przylegał

3. włożyć pęd na głębokość 1- 2cm w torf

Sam już nie wiem jak robić, próbowałem sposobem nr 1 i 2, pęd zgnił po 4 i 9 dniach. Wiem, że nie muszę tego robić, ale szkoda mi go tak wyrzucić.

Odnośnik do odpowiedzi