nafarcie Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) Witam, chciałbym wykorzystać statecznik jaki mam na zdjęciu. Mam problem nie wiem jak go podłączyć. Na innych statecznikach są schematy podłączenia na nim nic się nie znajduje. Czy może ktoś podpowiedzieć co z czym się je? Chciałbym go podłączyć na 1x30w. Edytowane 26 Lutego 2014 przez nafarcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Hej ! tak się składa ze właśnie mam taki pod ręką. Na Twoich zdjęciach niewyraźnie widać oznaczenia (od strony "dziurek") ale po lewej stronie, masz wejscie na zasilanie ( 220 - 250V ) a po prawej stronie miejsce na przewody do prawdopodobnie jednej strony świetlówki.. na schemacie są pokazane dwie, i wydaje mi się, że do odpalenia tego statecznika, wymagany jest drugi taki zestaw.. nie mówiąc o starterze do nich.. też czekam na kogoś kto się na tym modelu zna, bo leżą mi 2 sztuki odłogiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 Startery mam. Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że dwa wejścia na świetlówkę ponieważ można do niego podłączyć 1x30w albo 2x15w. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2689983.html coś takiego znalazłem ale dalej mam wątpliwości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) Wejście do statecznika magnetycznego jest zawsze jedno. Pierwszą świetlówkę wpina się do statecznika, a ewentualną drugą świetlówkę podpina się do pierwszej, nie do statecznika. Czasem są podwójne dziurki jak u Ciebie, ale służą np. do szeregowego łączenia kilku stateczników. Dziurki po lewej traktujesz jak jedną, dziurki po prawej też. One są w środku połączone. Nie ma znaczenia czy wepniesz kable w lewe dziurki od każdej pary czy w prawe. Bylebyś nie wpiął kabli np. w obie dziurki w jednej parze. Schemat: Edytowane 26 Lutego 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 Trochę rozjaśnił się temat. Dzięki za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Aha, zwróć też uwagę jakie masz startery, bo inne są do pracy statecznika z jedną świetlówką (single, 4-65W), a inne z dwoma (dual, series, 4-22W). Do 30W świetlówki musi być ten pierwszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 Na starterze pisze Starter S10 Single 220-240V Moc 4-80W Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Czyli dobry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 Po podłączeniu wszystkiego świetlówka mruga i momentami wygląda jak by się rozpalała. Czy mam źle podłączony starter? Wszystko zrobiłem prowizorycznie na podłodze na zakręconych kabelkach. Chciałem sprawdzić czy to będzie działało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) jeżeli masz inny starter spróbuj z innym ! Skoro mruga, to znaczy ze jest dobrze podpięty. Może być to również spowodowane długością kabli lub ich przekrojem ( wiem że jest jakaś zależność, ale jaka ? - niestety nie jestem w stanie na to odpowiedzieć ) Edytowane 26 Lutego 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) Spróbuj z innym starterem i na dobrze przymocowanych kablach. I sprawdź czy do świetlówki masz kable podpięte jak na schemacie, tzn. jeśli bolce w świetlówce są ustawione "w pionie", to czy starter jest podpięty do "górnych" a pozostałe kable do "dolnych". Albo na odwrót, bez różnicy. Chodzi mi o to, czy nie są podpięte na krzyż, tzn. starter z jednej strony do górnego bolca, z drugiej do dolnego. Innego sposobu podpięcia nie ma, to za prosty układ Tylko ostrożnie z taką prowizorką! Co do długości kabli to ma to chyba tylko znaczenie przy statecznikach elektronicznych. Tam są zwykle zalecenia producenta by dwa konkretne kable określane jako "hot wires" nie były dłuższe niż ok. 1-1,5 m. W magnetykach chyba takiego problemu nie ma, przynajmniej ja nie zauważyłem u siebie. Edytowane 26 Lutego 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 jejejej działa Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 26 Lutego 2014 Share Napisano 26 Lutego 2014 Co do długości kabli to ma to chyba tylko znaczenie przy statecznikach elektronicznych. Tam są zwykle zalecenia producenta by dwa konkretne kable określane jako "hot wires" nie były dłuższe niż ok. 1-1,5 m. W magnetykach chyba takiego problemu nie ma, przynajmniej ja nie zauważyłem u siebie. Racja ! zwracam honor, porównałem u siebie i żadnej adnotacji nie ma na balaście magnetycznym, choć z tego co wiem zaleca się i tak najkrótsze kable. I jak działa ? swoją drogą jeśli to nie starter, to jeśli masz możliwość sprawdzenia na innym (działającym) układzie świetlówki - to drugi po starterze winowajca zwykle nie działających układów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 26 Lutego 2014 Autor Share Napisano 26 Lutego 2014 Wszystko działa już. Zmieniłem starter i już nie występuje mruganie, wszystko działa jak trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi