Skocz do zawartości

statecznik

nafarcie

Rekomendowane odpowiedzi

OK, to jeszcze tylko dla uzupełnienia tematu dla przyszłych pokoleń schemat z dwoma świetlówkami:

post-2119-1393445858_thumb.jpg

Pierwszą (dolną) świetlówkę podpinamy do statecznika, drugą podpinamy do pierwszej i dopiero od tej drugiej "wracamy" do kablem sieciowym do gniazdka :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak mam 2 osobne stateczniki i 2 świetlówki i kable które połańcza się do gniazdka z dwóch zrobię jeden z wtyczką do gniazdka będzie wszystko działało? Czy jak mam dwa osobne obwody to muszą być dwa podłączenia do gniazdka, czy mogę przed statecznikami połączyć wszystko do jednej wtyczki?

Odnośnik do odpowiedzi

Najbezpieczniej będzie oba układy opatrzyć dwoma kablami do gniazdka.. nie wiem czy nie będzie problem gdy rozgałęzisz jeden kabel do dwóch osobnych układów. Najlepiej jest zrobić wg instrukcji a wtedy wszystko będzie hulać :D

poza tym dzięki 2 kablom możesz regulować naświetlanie.. w okresie zimowym 2 świetlówki włączone w letnim może chodzić na jednej ;)

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oba stateczniki mają się załączać i wyłączać jednocześnie to spokojnie możesz dać je na jednej wtyczce. Więcej stateczników też.

Nawiasem mówiąc, po to właśnie są podwójne dziurki do podłączenia. Nie musisz wtedy ciągnąć do każdego statecznika oddzielnego kabla, tylko podłączasz zasilanie do jednej dziurki statecznika nr 1, a statecznik nr 2 podłączasz krótkim kabelkiem do drugiej dziurki statecznika nr 1. A statecznik nr 3 podłączasz do drugiej dziurki statecznika nr 2 :)

Z każdego układu zostaje Ci jedna żyła od świetlówki, spinasz je kostką i łączysz z kablem zasilającym. I masz wtedy jeden kabel do całego układu.

Tak to wygląda na trzech statecznikach, po dwie świetlówki na każdym :)

post-2119-1393625710_thumb.jpg

Ale na dwóch oddzielnych kablach złączonych w jedną wtyczkę też wszystko będzie grać. Po prostu jeden kabel więcej.

Odnośnik do odpowiedzi