Kawasakiboy Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Moja drosera capensis przestała rosnąć, potem końcówki listków zaczęły usychać, i gwałtownie uschła. Powykręcało jej listki na wszystkie strony. Wcześniej zauważyłem że pleśń pojawiła się na torfie. Nie doświetlałem jej świetlówką. Dopiero zaczynam z tymi roslinkami i czekam na jakieś wskazówki dotyczące wyboru świetlówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matijasz Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Jaką wodą podlewałeś ? Miała dużo światła ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawasakiboy Napisano 25 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2006 Podlewałem ją tak że miała do 1 cm wody w podstawce.Nie doświetlałem. Woda była przegotowana z kranu, i odstana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 może miała za mało światła i za małą wilgotność Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Dziwne żeby taka roślina jak D. capensis tak nagle uschła . Ja swoich capensis w zime nie doświetlam, a i tak rosną dobrze. Najpewniej jest za mało swiatła. Rosiczka mogła tez być trzymana pod mocnym oświetleniem, a ty ją kupiłeś i nie oświetlałeś jej (preżyła szok) i to mogło spowodować jej nagłe uschnięcie (czy roślinka jeszcze żyje?). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawasakiboy Napisano 26 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2006 Roślinka już całkowicie uschła. Ale jak ją kupiłem to ładnie rosła. Potem pojawilo się troszkę pleśni na torfie, i końcówki listków zaczęły usychać. I potem nagle szok... listki poskręcały się w sprężynki;( Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Przykre,miejmy nadzieje ze hodowla następnych roslinek przebiegnie bez problemow, pozostaje zyczyc powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawasakiboy Napisano 26 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2006 Dziekuje bardzo napewno sie przyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#dzbanecznik# Napisano 27 Stycznia 2006 Share Napisano 27 Stycznia 2006 to co uschnie to obcinaj jak wyrażnie po[beeep]ada to ją przesadź i niemusisz koniecznie w zime trzymać jej w wodzie byle by miała wilgotno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 Roślinka już całkowicie uschła. Ale jak ją kupiłem to ładnie rosła. Potem pojawilo się troszkę pleśni na torfie, i końcówki listków zaczęły usychać. I potem nagle szok... listki poskręcały się w sprężynki;( Mam wiele Capensis na parapecie, ale jedna chciała mi wyciąć ten sam numer. Była kupiona w kwiaciarni(podejrzewam że z hodowli holenderskich), w przeciwieństwie do pozostałych, wszystko było ok do momentu, gdy zaczął się sezon grzewczy. Przeżyła szok - zniknęła ciecz, zaczęła usychać, skręcone liście.... Z działań doraźnych znacznie bardziej zacząłem ja doświetlać 100W żarówką Sun Glo, na kilka liści co miały jeszcze ciecz położyłem larwy ziemiórek do skonsumowania, no i przez cały dzień grzejniki juz nie są gorące w domu... trochę chłodku nie zaszkodzi W tej chwili już jest wszystko ok, i nawet nie potrzebuje aż tyle światła, aby ładnie sie rozrastać. Ciecz wróciła, liście ładnie rosną i się wybarwiają, zdrowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawasakiboy Napisano 13 Lutego 2006 Autor Share Napisano 13 Lutego 2006 Własnie moja tez stała nad gzrajnikiem i to jest przyczyna.Mam juz nowa drosere capensis albe;))) POZDRAWIAM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiplayer Napisano 13 Lutego 2006 Share Napisano 13 Lutego 2006 Mojej drosera capensis 'alba' zolkna czasem stare listki poczynajac od koncowek pulapek. Czy to cos nienormalnego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 13 Lutego 2006 Share Napisano 13 Lutego 2006 To normalne u mnie dzieje sie to samo Stare zolkna i opadaja a nowe zieloniutkie rosna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 14 Lutego 2006 Share Napisano 14 Lutego 2006 Mojej drosera capensis 'alba' zolkna czasem stare listki poczynajac od koncowek pulapek. Czy to cos nienormalnego? U rosiczek normalne. Nie tylko stare usychają - jak rosiczka złapie dużą muchę, to taki listek też będzie na liście do uschnięcia. I jak rosiczka dostaje szoku od grzejnika to jej listki tez mogą zacząć usychać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 14 Lutego 2006 Share Napisano 14 Lutego 2006 Moja capensis 'alba' coś ostatnio marnieje.... tylko nie wiem czemu.... muszę jej chyba zwiększyć wilgotność, poprzycinać liście, które obumarły i mam nadzieję, że będzie lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi