Skocz do zawartości

Rozmnażanie muchołówki a ukorzeniacz

Maja100

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym Was zapytać, czy ktoś próbował używać ukorzeniacza podczas rozmnażania muchołowki z liścia bądź z pędu kwiatowego ? Logicznie myśląc, powinno to zwiększyć ilość roślin potomnych :) Macie jakieś doświadczenia z zastosowaniem ukorzeniacza ? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda nie do końca wiem jaki jest skład ukorzeniacza, ale wydaje mi się, że on ma zwiększyć szansę na ukorzenienie, a nie podział rośliny. Kolega próbował na pływaczu epifitycznym, ale ukorzeniacz z witaminami z grupy B, podobno efekt był bardzo dobry.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam takich doświadczeń, nigdy nie wspomagałem sadzonek w żaden sposób, ale sprawa jest ciekawa. Daj proszę znać w tym temacie o wynikach. Świetnie by było, gdybyś zrobiła to na w miarę dużej próbie i z grupą kontrolną - bez ukorzeniacza, ale w takich samych pozostałych warunkach.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam takich doświadczeń, nigdy nie wspomagałem sadzonek w żaden sposób, ale sprawa jest ciekawa. Daj proszę znać w tym temacie o wynikach. Świetnie by było, gdybyś zrobiła to na w miarę dużej próbie i z grupą kontrolną - bez ukorzeniacza, ale w takich samych pozostałych warunkach.

Oczywiście, że z grupą kontrolną :) O wynikach będe informować na bieżąco, poczekam tylko aż moja muchołówka (typical) wypuści troszkę więcej listków bo nie chcę jej teraz torturować ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 5 months later...