Skocz do zawartości

Rosiczka- co się dzieje?

moonlight05

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z moja rosiczką przylądkową. Na przełomie stycznia/ lutego przesadzałam ją do większej doniczki wszystko było w porządku: rosła normalnie, wytwarzała sok na liściach. Ale od jakiegoś tygodnia mimo dostatecznej ilości wody(i ostatnio też słońca-okno na wschodzie) utraciła wszystkie krople, jej liście opadły i straciła na turgorze. Proszę o pomoc. W załączniku dostarczam dwa zdjęcia: jedno sprzed 2 tygodni i drugie aktualne. Pozdrawiam.

post-6649-1394560921_thumb.jpg

post-6649-1394561019_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Bez nawozów, ale zwykła ziemia.

I masz odpowiedź na pytanie, co jest przyczyną pogorszenia kondycji rośliny. Przesadź jak najszybciej do czystego kwaśnego torfu. Podlewaj wodą destylowaną. Wygląda jeszcze całkiem, całkiem - powinna przeżyć.

Jak teraz będziesz przesadzać, nasyp torfu do samej krawędzi doniczki - rosiczka będzie miała więcej światła.

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

I masz odpowiedź na pytanie, co jest przyczyną pogorszenia kondycji rośliny. Przesadź jak najszybciej do czystego kwaśnego torfu. Podlewaj wodą destylowaną. Wygląda jeszcze całkiem, całkiem - powinna przeżyć.

Jak teraz będziesz przesadzać, nasyp torfu do samej krawędzi doniczki - rosiczka będzie miała więcej światła.

Dobrze, w takim razie jutro wybiorę się do sklepu i kupię co potrzeba ;) Tylko dziwi mnie, że dopiero po takim czasie od przesadzenia zaczęło się z nią coś dziać...

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, w takim razie jutro wybiorę się do sklepu i kupię co potrzeba ;) Tylko dziwi mnie, że dopiero po takim czasie od przesadzenia zaczęło się z nią coś dziać...

Ponieważ roślina walczyła o życie tak długo, aż już nie dała rady. Nie czekaj do jutra z przesadzeniem, tylko już dzisiaj wyciągnij ją z tej ziemi. Moje pierwsze pytanie miało brzmieć, czy to w ogóle był torf, ale widzę, że już sama powiedziałaś, że nie. Wymyj ją, dokładnie opłucz korzenie i wsadź do wody. Już nawet przegotowana będzie lepsza jak to podłoże, chyba, że masz inną, demineralizowaną~destylowaną. Jak ją posadzisz w odpowiednim podłożu = kwaśny torf bez dodatków, to z czasem odżyje. Szczególnie przy tak słonecznej pogodzie jak teraz.

To co się przytrafiło tej roślinie uczy pokory, że czasem warto zasięgnąć wiedzy na temat czegoś nowego, o czym nie mamy pojęcia. Dodam, że radom sprzedawców, też bym raczej nie ufał, chyba, że sami produkują dane rośliny. W przeciwnym razie wcisną wszystko, byle poszło. Zresztą najczęściej "towar" jest źle przetrzymywany, co od razu mówi o niewiedzy na temat wymagań tych roślin. Często tak kupione rośliny odchorują takie przetrzymywanie u nas w domu lub ogrodzie...

Odnośnik do odpowiedzi