Arturr0 Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 (edytowane) Chciałbym dowiedzieć się, jakie macie obserwacje na temat długości "życia" pojedynczego, wytworzonego dzbanka. Konktetnie chodzi mi o to, które gatunki/odmiany najdłużej są w stanie utrzymać wytworzony dzbanek w warunkach uprawy terrariowej i parapetowej. Interesuje mnie okres czasu, który upływa od "napompowania" dzbanka do jego obumarcia (nawet częściowego, co się często zdarza np. parapetowcom). Czyli, krótko mówiąc: wpisujcie swoje rekordy (może być mniej-więcej). U mnie rekordzistami, jak dotąd są: - N. spectabilis x ventricosa (terrarium bez chłodzenia) - 14 miesięcy (i nadal nie obumiera ) - N. x ventata (parapet) - góra 5 miesięcy. Edytowane 15 Marca 2014 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 U mnie ventrara (oczywiście parapet) ma 2 od maja zeszłego roku, nie obumierały do stycznia tego roku, teraz zaczynają częściowo schnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 (edytowane) parapet Miranda - jeden dzban napompowany w sierpniu zeszłego roku dalej się trzyma, pozostałe zeszłoroczne są w większej lub mniejszej części uschnięte. Ventrata - zeszłoroczne dzbany zaczęły usychać po połowie stycznia więc najdłużej się trzymały ~7 miesięcy Edytowane 15 Marca 2014 przez Painkiler1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 W terrarium N. ventricosa prawie 2 lata, koło 22 miesięcy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi