Patrykf17 Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Nowi lokatorzy N. spectabilis x ventricosa N. maxima x ventricosa D. prolifera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 24 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2014 Dzisiaj nic nowego, ale udało mi się zrobić kilka (chyba) lepszych ujęć N. spectabilis x ventricosa N. truncata N. sibuyanensis N. albomarginata 'red' N. Rebecca Soper #1 N. Rebecca Soper #2 N. x hookeriana N. spathulata x ventricosa N. ventricosa x maxima Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 A więc po dłuższej przerwie czas na kolejną porcję zdjęć: Na początek największy dzbanek w mojej kolekcji( zaledwie 12 cm ) - N. truncata: N. spectabilis x ventricosa: N. sibuyanensis (ciągle tylko maluszek, ale rośnie jak szalony): Helki: N. bicalcarata: N. ventricosa x maxima: N. spathulata x ventricosa: N. sanguinea: D. prolifera: I na koniec dwie anomalie : N.albomarginata 'red' Oraz N. Rebecca Soper: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Helki masz, że tak powiem rozkoszne. A co do anomalii jak ty to zrobiłeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 W tym rzecz, że nie mam pojęcia sam Te dzbanki już jako zalążki wydawały się dziwne/niewybarwione ale myślałem, że w jakimś momencie zmienią kolor. Niestety tak się nie stało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 10 Lipca 2014 Autor Share Napisano 10 Lipca 2014 Dzisiaj troche outdoorowo D.aliciae: D. capensis 'typical': D.capensis 'all red': D.capensis 'albino': I na koniec muchołówkowa donica a w niej: 'Red-Green', 'Royal Red'(jeszcze totalnie zielony), 'Low Giant' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Cześć, to znowu ja z kolejną porcją zdjęć moich chwastów Na początku chciałbym przedstawić wam lokatora, o którym sam nie wiedziałem aż do wczoraj Tu właśnie mam prośbę do bardziej doświadczonych hodowców. Czy byłby ktoś tak dobry i podjął się próby identyfikacji moich helek? Oto one: #1 #2 A teraz dzbanecznikowo Pierwszy górny dzbanek Rebecci: Doczekałem się także truncaty z ładną czerwoną wargą: U bicalacaraty "kły" stają się coraz bardziej wyraźne: N. sibuyanensis( strasznie odchorował przesadzenie, zatrzymał wzrost i puszczał malutie dzbanuszki, ale już wraca do formy ) Ventratka, która rośnie jak szalona ( chyba będę ją musiał wyeksmitować z terrarium jako, że niedługo zacznie odcinać światło innym dzbanecznikom) N. ventricosa ( także zmarniała po przesadzeniu ale już rusza na nowo ) N. spectabilis x ventricosa uraczyła mnie takim oto krzywym dzbankiem N. sanguinea I na koniec - muchołówki Mam nadzieję, że zdjęcia się podobają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Śliczne dzbaneczki! Też chcę zacząć przygodę z helkami, są na prawdę rozkoszne. Wrzucisz zdjęcie całości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Wielkie dzięki za miłe słowa spijając_nektar. Zdjęcie całości jest raczej niemożliwe jako, że część roślin znajduję się na parapecie w pokoju obok a także na zewnątrz, ale to widok na mój parapet: 2 zbiorniki to stare, zaniedbane akwaria, ale udało mi się jest uszczelnić i sprawić, że znów są zdolne do użytku. Z kolei terrarium po lewej udało mi się zdobyć w cenie 30 zł na allegro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Tu właśnie mam prośbę do bardziej doświadczonych hodowców. Czy byłby ktoś tak dobry i podjął się próby identyfikacji moich helek? Oto one: Witaj Ładne roślinki . A co do helek, na moje oko obie to H.minor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Wracam z kolejną porcją zdjęć roślin już po małej przeprowadzce Ogólnie rzecz biorąc nie spodziewałem się zmiany na lepsze ale poniższe zdjęcia dokładnie pokazują poprawę w wybarwianiu dzbaneczników: Zmiana u Rebecci: Zmiana u spectabilis x ventricosa: A teraz już dzbanuszki N. ventricosa N. truncata ( świeżo otworzony dzbanek ) N. bicalacarata nabrał już kolorów N. albomarginata nareszcie wypuściła porządną pułapkę N. ventricosa x maxima po przesadzeniu i przesiedleniu wypuścił dwukrotnie większy dzbanek N. sptahulata x ventricosa też rośnie w siłę N. sanguinea N. spectabilis x ventricosa I na koniec niezidentyfikowany pływacz Komentarze i oceny mile widziane Edytowane 2 Listopada 2014 przez Patrykf17 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 2 Listopada 2014 Share Napisano 2 Listopada 2014 Bardzo ładnie Ci się dzbanuszki rozwijają i dorośleją Możesz przybliżyć obecne warunki - piszesz o przeprowadzce i zmianie oświetlenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 Jasne, nie ma problemu Obecnie wszystkie dzbaneczniki znajdują się w terrarium z płyty OSB o gr.11 mm o wymiarach 125x40x50(wys.). Nad nimi świecą Osram Fluora 36W i świetlówka led o barwie 6500K o takiej samej mocy przez 14 godzin dziennie. Temperatury w dzień sięgają max. 26 stopni a w nocy spadają do ok. 19. Wilgotność utrzymuje się na poziomie ok. 90%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi