Skocz do zawartości

Rośliny Radka:)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 249
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Cudna! Radku, jakbyś mógł przybliżyć warunki hodowli. W świetle ostatnio zamieszczonego opisu Darlingtonii - jak to wygląda u Ciebie. Jestem ciekawa zwłaszcza sposobu podlewania i podłoża.

Hej,

przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. A więc u mnie wygląda to tak:

Podłoże stanowi mieszanka torfu i martwego mchu sphagnum, (ale zdecydowanie przewaga torfu) nie pamiętam czy i jakich dodatków tam jeszcze dodawałem, może trochę perlitu/styropianu. Na wierzchu jak widać warstwa perlitu. Kwadratowa doniczka włożona jest w białą osłonkę tak wpasowaną, że doniczka nie sięga dna osłonki.

Podlewanie od góry, doniczka w ogóle lub tylko trochę stoi w wodzie, właśnie ze względu na to wpasowanie w osłonkę. Wodą z lodówki podlewałem, tylko w okresach największych upałów, ale też nieregularnie, także generalnie zazwyczaj podlewam wodą o temp. pokojowej.

Darlingtonia stoi na południowym balkonie, a w zimę zimuję ją razem z muchołówkami i kapturnicami w temp ok 5-10 stopni.

To chyba by było na tyle, jakoś specjalnie o nią nie dbam.

Capensi ładne masz róże pustyni, od nasiona hodowane? Ile mają lat?

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. A więc u mnie wygląda to tak:

Podłoże stanowi mieszanka torfu i martwego mchu sphagnum, nie pamiętam czy i jakich dodatków tam jeszcze dodawałem, może trochę perlitu/styropianu. Na wierzchu jak widać warstwa perlitu. Kwadratowa doniczka włożona jest w białą osłonkę tak wpasowaną, że doniczka nie sięga dna osłonki.

Podlewanie od góry, doniczka w ogóle lub tylko trochę stoi w wodzie, właśnie ze względu na to wpasowanie w osłonkę. Wodą z lodówki podlewałem, tylko w okresach największych upałów, ale też nieregularnie, także generalnie zazwyczaj podlewam wodą o temp. pokojowej.

Darlingtonia stoi na południowym balkonie, a w zimę zimuję ją razem z muchołówkami i kapturnicami w temp ok 5-10 stopni.

To chyba by było na tyle, jakoś specjalnie o nią nie dbam.

Capensi ładne masz róże pustyni, od nasiona hodowane? Ile mają lat?

Dzięki. Jak dobrze pamiętam mają tak około 4-5 lat. Kupiłem je jak były jeszcze takimi trochę podrośniętymi siewkami

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 4 months later...

Hej,

póki co nic ciekawego nie mam do pokazania w sumie, roślinki się budzą do życia jak to wiosną. Większość swoich muchołówek przemroziłem niestety zimą, gdy zapomniałem, że stoją na balkonie a w nocy temp spadła do ok. -8. No ale kilka fotek kontrolnie, żebyście o mnie nie zapomnieli ;)

P. moranensis

16361615633_5a15f5943e_c.jpg

P. agnata

16794269450_898ca8b79d_c.jpg

P. gigantea alba x moctezumae

16359356564_2f3c478efc_c.jpg

D. spatulata

16774340977_80375c41e6_c.jpg

D. peltata

16774335747_e819f922c8_c.jpg

D. filiformis

16981706435_1091213557_c.jpg