ampH Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Peltaty przepiękne! Ale spatulaty też robią wrażenie na tym zdjęciu, a niby takie "zwyczajne". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 31 Marca 2015 Autor Share Napisano 31 Marca 2015 Dzięki, fajnie, że się Wam podobają rośliny . Oczywiście rosiczki też kwitną jak D. dielsiana, venusta, aliciae, capensis, spatulata spatulata venusta zimujący cephal Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Darlingtonia też już się obudziła 2 nowe liście się rozwijają: D. regia D. capensis 'albino' Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Radku, pięknie się wszystko budzi, a D. regia wygląda imponująco! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Regia kapitalna. Capensis w kępie też niczego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 No tak, jeśli chodzi o regię to do Radka. Zawsze jest co podziwiać w tym wątku a kwiatuszki rosiczek bardzo wyjątkowe. U mnie, mimo, że mam venustę czy spatulatę czerwoną to jednak nie posiadam kwiatuszków. U venusty tylko raz był pęd kwiatowy od dwóch lat natomiast spatulata miała inny pęd kwiatowy, taki sztywny i prosty. Nie zaginał się tak jak np. ten rosiczki capensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Tak jak inni mówili kapitalna regia. I mam pytanie dotyczące darlingtonii. Czy może ona stać normalnie na parapecie bez terrarium i rosnąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Hej, D. regia nie jest doświetlana zimą prawda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Dziękuję za miłe słowa, oby regia nie spoczęła na laurach po tylu pochwałach Od końca lipca odbiła od korzenia i szybko odzyskała pokaźne rozmiary. W przyszłości chciałbym uzyskać nasiona regii przez zapylenie krzyżowe. @fly guy - zgadza się, prezentowane na zdjęciach regie nie były doświetlane, zimowały sobie na poddaszu w temp ok 5-10 stopni okno południowe. Mam też jedną młodą sztukę, której nie zimowałem, tez okno poludniowe, i delikatnie doświetlałem żarówką energooszczędną 24W bodajże i też się ładnie trzyma, krople ma większe nawet niż te z poddasza, ale trochę mniejsze rozmiary. @PowerpointPL - Tak darlingtonia może rosnąć poza terrarium, pisałem wcześniej jakie warunki ma zapewnione u mnie w poście #62. @łukash - u mnie wszystkie te popularne rosiczki kwitną na potęgę. To jeszcze jedno zdjęcie pod tytułem - krwiożercza sałata - P. agnata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Kwiat flavy zdjęcie pt. 2 słońca P. moranensis D. pygmaea U. sandersonii kto powiedział, że pływacze mają pułapki schowane pod ziemią nawet się wybarwiają regia ponownie przymierza się do kwitnięcia, nie wiem czy jej pozwolić, bo młodsze regie jeszcze chyba nie będą kwitły, więc nie mam jak zapylić, a po ostatnim kwitnięciu prawie mi padła. D. roseana zaskoczyła mnie wielkość nowych liści darlingtonii a spatulata już taka młoda wypuszcza pęd kwiatowy Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Nie jestem fanką tłustoszy ale to zdjęcie moranensis jest rewelacyjne! Masz piękne roseany, żałuję że nie zdecydowałam się na zakup gemmae, teraz jest już niestety za późno. Czy dobrze widzę że brakuje im trochę światła? A co to jest takie bujne zielone w tle? Peltaty? U mnie też sandersonii często tworzy takie pułapki nad ziemią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Dziękuję. Tak, D. roseana w pierwszym okresie wzrostu z racji zimy, cierpiała na niedobór światła, teraz myślę, że już powinna mieć go już w wystarczających ilościach. A w tle faktycznie są peltaty . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 1 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Hej, dawno nic nie zamieszczałem regia D. pulchella x nitidula Darlingtonia nieco podrosła Walka między drapieżnikiem a ofiarą: Zwycięzca pojedynku: Zniszczenia: Tak, gdzieś czytałem, że osy potrafią uwalniać się z pułapek teraz mam dowód.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Dobrze, że osa uciekła. Relacja niczym Breaking news! Wspaniałe rośliny! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Bardzo ładna darlingtonia . Na parapecie ją trzymasz??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi