ampH Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Witam! Jak widać jestem tu całkowicie nowy, chociaż forum czytam już od paru miesięcy. Akurat zamówiłem nasiona Drosera capensis "Red" oraz Drosera spatulata. Mam co prawda w domu doniczki, torf również (sphanganowy), ale myślę, czy dobrym pomysłem było rozsianie nasion w takiej palecie wysiewnej, coś jak: http://allegro.pl/palety-wysiewne-doniczki...4058561929.html Doniczek by trochę wyszło, nie wiem jak bym mógł sensownie rozwiązać rozsiew i potem ewentualne rozsadzanie. Tutaj bym mógł akurat ładnie "bulwy" powyjmować po tym jak się już ładnie rozrosną i przesadzić. Ogólnie własnie planuje w późniejszym czasie utrzymywać takie jakby "kompozycje" - w doniczce jeden do dwóch capensisów i po bokach spatulata (oczywiście nie dookoła, żeby miały wszystkie dostęp światła), ewentualnie po prostu w większej doniczce kilka sztuk tego samego gatunku. Pod taką paletę myślałem o podłożeniu takiej zbiorczej podstawki dużej na wodę, żeby wszystkie miały równomierny dostęp do nawodnienia. Do tego albo wschodnie okno, albo dokupiłbym jedną dłuższą świetlówkę 18W albo dwie po dwóch stronach jedenastki. Co sądzicie o tym? Ma to jakikolwiek sens, czy lepiej jednak w doniczkach "po ludzku" wszystko wysiać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Według mnie wygodniej będzie w osobnych doniczkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Jeżeli chodzi o spatulata, wysiej jak uważasz - w palecie lub osobnych doniczkach. Capensisy, jezeli wysiejesz na tej palecie, prędzej czy później będziesz musiał przesadzić - z powodu długości ich korzeni. Osobiście mam w jednej takiej palecie wysiane kilkaset nasion. Dzięki temu będę miał piękny gąszcz sp South Africa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Jeżeli chodzi o spatulata, wysiej jak uważasz - w palecie lub osobnych doniczkach. Capensisy, jezeli wysiejesz na tej palecie, prędzej czy później będziesz musiał przesadzić - z powodu długości ich korzeni. Osobiście mam w jednej takiej palecie wysiane kilkaset nasion. Dzięki temu będę miał piękny gąszcz sp South Africa Ale potem jest źle to poprzesadzać (jakby się chciało sprzedać, bądź zapewnić nowe miejsce), poza tym zajmuje sporo miejsca. Zrobisz, ajk będziesz uważał, ja bym zasiał w osobnych doniczkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Końcowo i tak mają wszystkie wylądować w doniczkach, tylko chciałbym je jakoś sensownie wysiać. Także przesadzać tak czy siak będę musiał wszystkie, które wykiełkują a potem podrosną. Taka paleta po prostu dla mnie jest też tańszym rozwiązaniem, chyba że znajdę w sklepie gdzieś u siebie małe doniczki z podstawkami w sensownej cenie i nie w pakietach po sto sztuk (jak te produkcyjne czarne, takie charakterystyczne). W domu mam trochę pustych doniczek, ale są one dość wysokie, tak po 15 cm mniej więcej, one są chyba raczej za wysokie? Edytowane 18 Marca 2014 przez ampH Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Tak, 15 cm to za dużo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 W domu mam trochę pustych doniczek, ale są one dość wysokie, tak po 15 cm mniej więcej, one są chyba raczej za wysokie? Jeśli masz gdzieś w pobliżu sklep Tesco wejdż tam na dział ogrodniczy. Własnie zaczeła się sprzedaz artykułów do wysiewu roślin. Są tam takie czarne kwadratowe doniczki z cienkiego plastiku na duzym podstawku, coś jak ta paleta tylko bez przykrycia, różne razmiary widziałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 W domu mam trochę pustych doniczek, ale są one dość wysokie, tak po 15 cm mniej więcej, one są chyba raczej za wysokie? Jeśli masz gdzieś w pobliżu sklep Tesco wejdż tam na dział ogrodniczy. Własnie zaczeła się sprzedaz artykułów do wysiewu roślin. Są tam takie czarne kwadratowe doniczki z cienkiego plastiku na duzym podstawku, coś jak ta paleta tylko bez przykrycia, różne razmiary widziałem. A no mam, o to dzięki! Od razu dzisiaj tam zajrzę! Pewnie chodzi Ci o takie produkcyjne? Właśnie chyba idealne by były. Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 A no mam, o to dzięki! Od razu dzisiaj tam zajrzę! Pewnie chodzi Ci o takie produkcyjne? Właśnie chyba idealne by były. Dzięki. Tak produkcyjne, napisałem do wysiewu Tylko są one raczej w wiekszych sklepach Tesco, w takich małych osiedlowych nie widziałem. Sam zastanawiałem sie czy nie nabyć, ale już dawno po wysiewie, stratyfikacji i pod lampą pierwsze muchołówki. Z 12 nasion wykiełkowało 6 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Nie no mały osiedlowy to to nie jest, do gigantów nie należy, ale takie działy posiada, często są nowe podostawiane albo po prostu wrzucone na takie metalowe, dodatkowe półki jakby. Ja właśnie będę miał 50 nasion łącznie, po 25 sztuk każdego gatunku także chciałbym i miejsce zaoszczędzić i przy okazji nie ściaśniać ich dosłownie jedno nasionko koło drugiego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Przy takiej ilości nasion jaką posiadasz, spokojnie starczy jedna doniczka. A jak ci coś wyrośnie, to za jakieś dwa-trzy miesiące będziesz mógł poprzesadzać do osobnych doniczek.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Mhm. No ostatecznie udałem się do Tesco i rzeczywiście były różne doniczki mniejsze. W końcu zdecydowałem się na dwa takie korytka plastikowe jak na balkon, każde 40 cm długości, tylko je od góry obetnę, bo są za wysokie. Do tego wziąłem dwie doniczki takie jakieś 12 cm średnicy, też by wypadało przyciąć, ale to najmniejszy problem. To mówisz, żeby np. wszystkie do jednego korytka puścić? Bo teoretycznie to powinno wykiełkować co najmniej 10 (pod warunkiem, że niczego nie schrzanię)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) Gdybym kupił dwie doniczki po 12cm. To do jednej wysiałbym wszystkie capesisy, a do drugiej spatulaty. Po trzech miesiącach poprzesadzałbym to co wyrosło Pamiętaj, ze spatulata (dorosła) osiąga do 6cm średnicy a capensis rośnie w górę. 40 cm korytko sobie zostaw na następne okazy lub wysianie większej ilości nasion @edit Jeszcze raz na temat tych 40cm korytek. Gdy je zostawisz (nie obetniesz ich), stosując tą samą technikę co przy budowie torfowiska (odwrócone małe doniczki), oraz gdy dochowasz się nasion capensisów. Będziesz mógł sprawić sobie parapetowe mini torfowisko Edytowane 18 Marca 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Kurde, to po co ja kupowałem tyle pojemników, myślałem, że zapełnię wszystkie... Planowałem po 20 sztuk nasion do czterdziestek i po pięć do doniczek, ale skoro mówisz, że spokojnie wystarczą doniczki no to tak zrobię. Tylko po obcięciu ich do odpowiedniej wysokości, około 10 cm maksymalnie, to będzie średnica gdzieś też z 10 cm. Mimo wszystko wystarczą na łącznie 50 nasionek dwie takie doniczki? Chyba aż tak głęboko nie dokopałem się na tym forum, bo nie kojarzę motywu z budowaniem torfowiska z odwróconych, małych doniczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Pamiętaj że nasiona rosiczek są bardzo malutkie... sianie ich sztuka po sztuce to mordęga Zwykle strząsa się je po prostu z kartki na podłoże Z tego samego powodu przy sprzedaży nikt ich dokładnie nie liczy, bo komu by się chciało Więc spodziewałbym się więcej niż 2 x 25 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi