Skocz do zawartości

Wysiew - okno czy doświetlanie

ampH

Rekomendowane odpowiedzi

Na dniach planuję wysiać otrzymane dzisiaj nasiona rosiczek - capensisy oraz spatulaty. Mam do dyspozycji okno zachodnie i wschodnie, także wybór jest prosty. Jednak zastanawiam się czy samo okno wystarczy czy nie doświetlić doniczek. Mam możliwość zakupu świetlówki z oprawą, 13 W, temperatura 6500 K. Akurat by dwie doniczki ogarnęło. Niby z tego co czytałem to tym rosiczkom do kiełkowania nie potrzeba specjalnego doświetlania ale z drugiej strony wschodni parapet nie jest jakiś wybitnie oświetlony, jedynie od rana do południa. jest sens doświetlać? Zwiększy do procent nasion, które wykiełkują czy raczej wpływu większego nie będzie miało?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam już wiesz, dadzą radę bez doświetlania. Ono im może odrobinę pomoże, ale czy nie szkoda prądu na nasiona tak łatwych w uprawie roślin? Tym bardziej, że coś czuję, iż drugi raz z rzędu ominie nas wiosna i od razu z przedwiośnia, natura przejdzie w lato.

Odnośnik do odpowiedzi

Koszt prądu tutaj jest mizerny, także jego nawet nie biorę pod uwagę. :) Po prostu wolę się dopytać bardziej doświadczonych czy by znacznie zwiększyło kiełkowalność. Jeśli różnica będzie nieznaczna to bez sensu, ale jeśli zwiększyłoby to kiełkowalność o co najmniej 30% to już myślę, że gra jest warta świeczki.

W sumie już trzeci chyba. Dwa lata temu jeszcze pracowałem w ogrodnictwie i nagle jak pod koniec kwietnia dowaliło słońce i upały to całe weekend majowy chodziłem czerwony jak rak. :) Chociaż to jeszcze miesiąc czasu do niego.

Odnośnik do odpowiedzi

Na procent kierowania bardziej ma wpływ świeżość nasion niż wdoświetlanie ich. Oświetlenie wpłynie jedynie na czas kiedy wykełkują nasiona. Przy tej ilości słońca za oknem co mamy teraz + to oświetlenie to może być kilka dni wcześniej niż bez oświetlenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli reasumując pomysł raczej poroniony i nie ma sensu się w to bawić tylko po prostu postawić na tym wschodnim parapecie i skupić się na zapewnieniu całej reszty dobrych warunków?

Odnośnik do odpowiedzi