krople_rosy Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Hej wszystkim ! Ze dwa miesiące temu zacząłem przygodę z pływaczami. Na pierwszy ogień poszedł Utricularia longifolia oraz jakiś "niezidentyfikowany" (o którego identyfikację będę prosił gdy zachce mu się kwitnąć ;p). Ogólnie żadnych problemów nie sprawiają, poza ucieczką z doniczki przez dziurki do podlewania Jednak urosło takie coś: Liść pływacza z "wąsem" cóż to jest ? Czyżbym spodziewał się kwiatka ? pozdrawiam serdecznie P.K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Nie wiem czy to tak się fachowo nazywa ale to są rozmnóżki. Longifolia tak dodatkowo się rozmnaża, Jak zetknie się z podłożem to masz nową roślinę. Edytowane 21 Marca 2014 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 21 Marca 2014 Autor Share Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Powiem że po przyjrzeniu się dokładnie, faktycznie wygląda jak korzonki.. ba - nawet ma to stolony dziękuję za odpowiedź. A czy da się "pomóc" pływaczowi zetknąć się tym korzeniem z podłożem ? Nie specjalnie mi zależy na jeszcze większej ekspansji w terrarium akurat tego pływacza ale mieć śliczną roślinkę - a nie mieć to już dwie roślinki Edit: Jeszcze jedno pytanie: Czy longifolia się wybarwia? Nigdy nie widziałem i nie czytałem o tym, jednak młode liście są czerwonawe (widać na w/z zdjęciu) Edytowane 21 Marca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi