Skocz do zawartości

Rośliny a dżdżownice

Bernardyno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy hoduję roślinki już 4 lata, mam problem i zastanawia mnie czy dżdżownica w doniczce to problem czy korzyść dla roślinek? Zastanawiam się czy podjadają korzonki czy tylko spulchniają ziemie i co z odchodami szkodliwe dla nich? Z góry dzięki pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Dżdżownice nie są roślinom owadożernym w żaden sposób potrzebne. Warunki w jakich tworzy się torf czy zwykle rosną torfowce są nieodpowiednie dla życia dżdżownic. Także w środowisku naturalnym większość roślin owadożernych dżdżownic nie widuje. Można by jedynie gdybać czy tłustosze żyjące na podłożach wapiennych w rejonach górskich nie spotykają dżdżownic. Nawet jeżeli, to są one im zupełnie zbędne. W takich warunkach jakie żyją te tłustosze z podłożami mineralnymi często, na skałach, również niezbyt odpowiadają dżdżownicom. Powiedzmy, że dżdżownice są całkowicie zbędne roślinom owadożernym. Te pierwsze przerabiają martwą materię organiczną ułatwiając jej obieg w przyrodzie. Środowiska w jakich żyją rośliny owadożerne albo mają niewielką ilość organiki, albo w bardzo niskim stopniu rozłożenia i tak powinno pozostać.

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast tępić, lepiej wrzucić do ogródka bądź na trawnik. Są przecież bardzo pożyteczne. I owadożerom też mogłyby oddać pewne usługi, mianowicie zapobiegać zbrylaniu podłoża, gdyby nie fakt, że mają gruczoły wapieniotwórcze, przez co zmieniałyby odczyn na niekorzystny. Swoją drogą, nigdy nie znalazłem w doniczce dżdżownicy, więc problem chyba hipotetyczny tylko.

Odnośnik do odpowiedzi

.......Swoją drogą, nigdy nie znalazłem w doniczce dżdżownicy, więc problem chyba hipotetyczny tylko.

W zeszłym roku znalazłem kilka soczystych sztuk u siebie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem właśnie przesadzam moje ślicznotki a jest ich 43. Rosice kapturnice dzbaneczniki tłustosz i muchołówka i moja perełka cephaloptus hoduje je na błędach ale już jestem perfekto w moich zbiorach.W jednej z doniczek w Drosera madagascariensis zobaczyłem glizde i poszła już sobie na spacerek na trawkę. Wszystkie rośliny podlewam deszczówką i to z regionów śląskich roślinki rosną wspaniale, podlewałem destylką żadnej różnicy. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi