krople_rosy Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Hej wszystkim ! Od bardzo długiego czasu wręcz chodzi za mną pomysł zrobienia w terrarium "Istnego Borneo". Jest to faza końcowa terrarium, które w ostateczności będzie się prezentować jak wycięty fragment Borneo. Jestem w fazie zbierania zdjęć i informacji i roślinach tam zamieszkujących, o budowie i strukturze ściółki leśnej itd. Jednak dość ciężko znaleźć informacje o roślinach innych niż najsłynniejsze dzbanki, lub największy kwiat świata. Chciałbym żeby ten projekt, był wysoce dekoracyjny. Z tego co wiem, na Borneo rosną różnego rodzaju paprocie do 500 rodzajów, storczyki (gatunki nieosiągalne dla mnie w Polsce), Chce zrobić "żywe" tło przestrzenne z tańszymi odpowiednikami/zamiennikami storczyków, mchami, tillandisiami, paprocią i bluszczem. Niestety nie jestem jeszcze w stanie zapewnić warunków dla typowych dzbanków Borneowskich, lecz będzie to świetny wstęp i przygotowanie do "podmianki" dzbanków w swoim czasie. Chciałbym by było na tyle realistyczne by nawet zostawiać uschniete dzbanki i liście ( wentylacje mam na tyle dobrą że już do tej pory nic a nic nie pleśnieje). Proszę o jak najwięcej informacji, zdjęć, opisów i propozycji biotopów.. (wiem wiem google nie gryzie ale może ktoś kiedyś interesował się podobną tematyką lub rozmawiał z zagranicznymi hodowcami o tym) również nie będę próżnował i będę wytrwale szukać wszelkich informacji. Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji ! Edytowane 22 Marca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Z roślin dostępnych w miarę łatwo na pewno nadadzą się: -Rhododendron javanicum (a także parę innych rododendronów) -Paphiopedilum lowii -Paphiopedilum rothschildianum -od groma innych storczyków (sam mam jakieś bliżej niezidentyfikowane Dendrobium z Borneo) -jakieś widłaki (w Niemczech i czasem u Czechów dostaniesz różne gatunki Lycopodium) -mech torfowiec -jakieś Amorphophallusy, ale nie wiem, czy to nada się do terrarium -pływacze -od groma paproci Pytanie jeszcze, czy chcesz robić miniaturkę środowiska nizinnego, czy górskiego Warto zajrzeć tutaj: http://www.pbase.com/rogiervanvugt/other_p...u_national_park Radziłbym Ci najpierw nabyć trochę doświadczenia z roślinami, a później brać się za coś takiego - to trochę poważniejsze przedsięwzięcie Jak co to pytaj, mam stały kontakt z ludźmi, którzy tam byli/bywaja, także mogę coś przekazać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 22 Marca 2014 Autor Share Napisano 22 Marca 2014 Hej Wrazik ! Po cichu liczyłem że napiszesz Dziękuję za odpowiedź ! Powoli przygotowuję się do terra nizinnego. Wraz z doświadczeniem, i rozwojem technicznym, mam nadzieję opanować górskie. Bardzo szumnie zabrzmiało że będzie to "wykopany łopatą" kawałek Borneo. Dalej zostawię rośliny w doniczkach (odpowiednio zamaskowanych). Pole do popisu to niewielkie 60x40, więc wiele będzie się "działo" na pionowym tle. czym dysponuję ? - Niezliczoną ilością dzbanków nizinnych (ventricosa, ventrata, "chyba alata" (nie wiem bo wszystkie które mam tu cudem uratowane odrosty z Obi) , parę rebecc sopper, hookeriana no i od groma mchu torfowca oraz pływacza longifolia. Obejrzałem wszystkie z roślinek które zaproponowałeś i nawet chyba w jednym ogrodniczym widziałem wyjątkowo podobnego storczyka do lowii. Wszystko będzie oparte raczej na miniaturyzacji, więc wchodzą w grę tylko miniaturki storczyków (a one nie do końca lubią aż tak duża wilgoć), mini paprotki z dwa-trzy rodzaje zmieszczę. Problemem będzie nadmierny rozrost roślin, choć uważam, że uda się z tym poradzić. Nie wiesz może czy zwykły bluszcz mógł się sprawdzić ?Widziałem kiedyś roślinę (trzymaną w terrarium) o bardzo drobnych listkach wspinającą się po ściance i za choinkę nie jestem w stanie sobie przypomnieć jak się nazywa.. Chciałbym by było terra w stylizacji "rat style" - z zewnątrz wyglądające na lekko zaniedbane, za to w pełni sprawne technicznie. Jak masz kontakt z ludźmi bywającymi na Borneo to powiedz im proszę że jestem już spakowany i by mnie też tam zabrali ! I tak, jest to nieco poważne zadanie, jednak przy przemyśleniu każdego aspektu, dobrym przygotowaniu, analizowaniu i Waszej pomocy zrobię sobie Borneo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Widziałem kiedyś roślinę (trzymaną w terrarium) o bardzo drobnych listkach wspinającą się po ściance i za choinkę nie jestem w stanie sobie przypomnieć jak się nazywa.. To mógł być ficus pumila. Dość popularny w terrariach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Od siebie dodam, że łatwiej chyba będzie zrobić mini "replikę" środowiska rodzimego Heliamfor, czyli gór Tepui Pomyśleć jakiś mały wodospadzik, dobrać odpowiednie skałki, przemyśleć wszystko...i do zrobienia. Jak masz tak ograniczoną przestrzeń to to Borneo będzie naprawdę dość mocno oszukane, bo wszystkiego będziesz musiał mieć miniaturowe substytuty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 23 Marca 2014 Autor Share Napisano 23 Marca 2014 To mógł być ficus pumila. Dość popularny w terrariach. Oh ! no całkiem całkiem podobny, lecz ma dalej troszkę za duże gabaryty. Ale dzięki ! Wiedza ta na pewno mi się przyda! @Wrazik: Mało Borneo będzie w Borneo nad czym ubolewam. Jednak dalej będę wytrwale próbować, gdyż to jest tylko "przystanek". Napisałeś wcześniej, bym nabrał doświadczenia z tymi roślinami i tak też będę traktować ten projekt. Zdobyłem jakiś czas temu wielką gablotę sklepową na sprzęt elektroniczny którą chce zaadoptować do mojego Borneo. Ma 110cm wys, 150cm szer. i 60cm głębokości (tak na oko). Tam będzie można poszaleć z oryginalnymi roślinami bo np. storczyki będą mogły w pełni się rozwijać na całej swej rozłożystości, to samo reszta roślin.. tam wówczas zainstaluję chłodzenie no i zajmę się dzbankami górskimi, typowymi dla Borneo. Tepui również jest kręcące ! ma swój niesamowity klimat a helki kręcą równie mocno jak dzbanki. Jednak nie chce zbyt wielu srok za ogon chwycić i jak w przyszłości zrobię "witrynę sklepową" toobecne terra przerobie na Tepui ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 To właśnie to moje bliżej niezidentyfikowane dendrobium z Borneo O ile mi wiadomo, jest z pozyskanych dziko szczepków/nasion (sam nie wiem) podczas ekspedycji. Nie znam się zbytnio na storczykach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 ... bliżej niezidentyfikowane dendrobium z Borneo Zapytaj się tutaj http://www.storczyki.pl/ jest duża szansa, że zidentyfikują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 Akurat ku uciesze mojej rodzicielki opowiedziałem o storczykach, że planuje kilka umieścić w terrarium . Ona szalała kiedyś na ich punkcie do dziś ma tylko nieliczne najcenniejsze okazy. Wraziku - ładny okaz a cóż z niego będzie, okaże się przy kwiatach bo w większości tylko wtedy można je rozróżnić. Jednak już widać na oko że nie jest to "typowy" storczyk a wygląda zdrowo i okazale. Swoją drogą, posiadając taką wiedze i zaplecze techniczne nie próbowałeś nigdy stworzyć takiej aranżacji? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Nie czuję takiej potrzeby, u siebie raczej rozwijam rozwiązania techniczne i różnorodność gatunkową Na Borneo mam zamiar wybrać się za rok (o ile wszystko wyjdzie zgodnie z zaplanowanym scenariuszem ), wtedy pooglądam sobie na żywo . Zresztą moja obecna kolekcja podoba mi się w takim kształcie w jakim jest, wygląda to troszkę futurystycznie, ale ma swój urok Grunt, że roślinki dobrze rosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2014 Hej ! No masz rację Twoja kolekcja jest kosmicznym i futurystycznym połączeniem technologii, funkcjonalności i praktyczności. To się ceni, a rośliny widać odwdzięczają się swoim pięknem. Niemniej jednak, uważam że hodowla roślin Twoim sposobem jest nieco prostsza. Nie mówię tu o prostocie uprawy roślin bardzo wymagających, bo mało kto mógłby Cie w tym prześcignąć. Mówię raczej o tym, że rośliny można lepiej, dokładniej doglądać, manipulować nimi względem światła, przesadzać, ukorzeniać odrosty, w razie ataku pleśni itp. łatwiej się tego pozbyć no i wszystko jest bardzo przejrzyste. W aranżacji, trzeba bardzo dużo przemyśleć, gdyż większość robi się "jednorazowo". Szkoda co chwile przesadzać dzbaneczniki i majstrować w podłożu, do tego używać odpowiednich materiałów itd. Projekt Borneo niestety nie wypali.. dlaczego ? Bo nie będzie nic z Borneo w moim Borneo... Ponieważ to bardzo duży nakład finansowy jak dla tak małego terrarium. Do projektu tego typu, faktycznie trzeba by było odpowiedniej wielkości paludarium, minimalnie 70x50x80cm(wys). Trzeba by było zamontować chłodzenie które mogłoby typowym dzbankom Borneowskim zapewnić spadki temperatur i godne warunki do egzystowania i wypuszczania dzbanków.. Może jeszcze gatunki nizinne i pośrednie jak rajah, mirabilis, lowii, fusca, ampullaria mogłby by tam sobie dać rade bez chłodzenia, jednak górskie odpadają już w przedbiegach. Niemniej jednak pomysł dalej tkwi mi w głowie i któregoś dnia tego dokonam ! Na razie metodą prób i błędów, posługując się poradnikami w internecie i sugestiami użytkowników ( w tym Twoimi i dokkrb ) postaram się zrobić małe egzotarium z roślinkami mało wymagającymi, jednak nie znaczy to że mniej ślicznymi. Jakiś czas temu udałem się do pobliskiego sklepu i znalazłem kilka fajnych roślin upiększających taką tropikalną aranżację. Żyją sobie w terra już ok tygodnia i są zachwycone wilgotnością i warunkami. Przez co, polecam sprawdzone przeze mnie rośliny: -1 Ficus pumila (Moraceae) - bardzo szybko rośnie. Od tygodnia urosło jej parę cm i kilka listków. Bardzo drobne liście tego pnącza, będą wspinać się leniwie po ścianie: -2 Niezidentyfikowana jakaś tropikalna roślina. Może pokrewna do guzmanii, frizea'y.. sam nie wiem na etykieci pisze "roślina zielona mix" -3 malutka paprotka "paproć mix" Bardzo fajnie komponuje się z dzbanecznikami. Mam nadzieje że to jakaś miniaturka bo świetnie by wyglądały duże dzbaneczniki z paprociami "pod nogami" -4 W tle rośnie dosyć duży skrzydłokwiat on również nie narzeka zwłaszcza że to roślina lubiąca wysoką wilgotność Rośliny trochę "upchane", ale czekają na swoją kolej w urządzaniu terra. I złota zasada na dziś !! "Aranżację roślin owadożernych nie robimy dla roślin - robimy ją dla siebie - więc nie pozwólmy roślinom cierpieć przez nasze zachcianki" KO Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Oj, dzięki za te miłe słowa, nie wiem, czy aż nie na wyrost - ale dzięki Jeśli szukałbyś trochę rzadszych roślin z Pd.-Wsch. Azji czy Ameryki Pd., to odezwij się na PW - mam trochę kontaktów, więc zawsze da się coś znaleźć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Hej heeeej ! Nie wiem czy jeszcze ktoś pamięta o tym, że w swoim domu marzyłem o Borneo.. OTO NIEMALŻE JEST !!! Udało mi się zdobyć niesamowite i nieprawdopodobne rośliny rosnące właśnie tam ! Jestem przeszczęśliwy. Co prawda nigdy Idealnego Borneo tu nie stworzę, gdyż jak to kiedyś pisał Wrazik - to bardzo trudne. Chciałem zrobić małą niespodziankę i pokazać Wam gotowe dzieło, jednak roślinki które udało mi się zdobyć są tak cenne że każda wskazówka odnośnie hodowli może okazać się bezcenna. Oto prawie cała obsada: -N. Bicalcarata - 5 letni okaz z dzbankami większymi niż zaciśnięta pięść!! Oto jeden z jego okazalszych dzbanków: -N. mirabilis var. echinostoma. Niestety jeszcze nie dzbankuję: -N. ampullaria 'lime twist' - ledwo żyje, ale wciąż mam nadzieję!: -N. veitchii 'gold peristome' -N. hookeriana: -N. truncata (nizinna odmiana) - wiem że to nie Borneo, jednak nie potrafiłbym sobie odmówić truncaty : dzbanek truncaty: ---------------------------------------------- A tak prezentuję się całość z przodu: Nie spodziewałem się że rośliny które dzisiaj kupiłem (truncata, veitchii i bicalcarata) okażą się tak duże i już wiem że za pewien czas będę musiał pilniej pomyśleć o nowym większym terrarium - Prawdopodobnie sam zrobie. I gdzież tu jeszcze zmieścić moją wycackaną "sciankę" przestrzenną, jak już nie ma miejsca ??? Pozdrawiam i życzcie mi powodzenia !!!!! Edytowane 22 Czerwca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Gdzie Ty tutaj masz hamatę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2014 OMG !! Co ja napisałem racja Kubaa ! Toż to tuncata ! Ahh zmęczenie chyba robi swoje.. o jednym myślałem o drugim piszę.. już poprawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi