daro7979 Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Widzę, że się nie obijasz i szybko idziesz do przodu. Z pewnością będę tu zaglądał Edytowane 23 Czerwca 2014 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Hej ! A więc zaryzykowałem i dziś postanowiłem zamontować ściankę przestrzenną.. Efekt robi całkiem dobry, jednak dopiero teraz widzę, jak duży ścisk panuję w tym terrarium . Ściana przestrzenna pozwoliła rozładować nieco upchanie roślin na dnie terra, jednak rozmiary bicalcaraty, w dużym stopniu przysłoniły kilka dzbanków w najniższych warstwach. Postaram się zdobyć takie wydrążone kryjówki w pniu drzewa i przynajmniej veitchii podnieść ponad bicalcaratę. Ogólnie dzbaneczniki bardzo mocno przeżywają przeprowadzkę ze starego domu i N. veitchii stracił prawie wszystkie dzbanki, oraz żółkną mu liście. Mam nadzieje na nowe, jednak jej karłowatość spowodowana zaniedbaniem i ciasnotą w poprzednim domku zdeformowała liście i stożek wzrostu, nieco uniemożliwiając wydostanie się nowych liści. Na pewno ucierpią drugi raz przy przesadzeniu, ale mam nadzieję, już po przesadzeniu ( w okolicach do roku czasu ), zapewnić im nowe terrarium znacznie, podkreślam: znacznie większe. Następnym razem również rozmieszczę doniczki u góry ścianki, dzięki czemu dzbanusie będą mogły ślicznie zwisać sobie z półek skalnych. Mam nadzieję że nic im się nie stanie od ścisku (choć mają i tak o niebo lepsze miejsce niż poprzednio) i za niedługi czas w nowym domku będą mogły poczuć się jeszcze bardziej jak u siebie - na Borneo. W ostateczności zrezygnowałem z zamaskowania doniczek w mieszance wysypanej na dno terrarium. Zrobię jak kiedyś czyli na dno mech torfowiec i niech los ma to w opiece. Oto prawie ukończone Borneo i za niedługo gdy wszystko się ustabilizuje, dojdzie do mnie torfowiec i nieco się rozgości, zamieszczę gotowca w "fotografie gotowych dzieł". Ten temat jednak będę traktował jako foto-relację z postępów i rozwoju roślin. Dzięki zdjęciom i opisom "co się dzieję" można wysnuć wiele wniosków i wciąż poprawiać im warunki, oraz w razie pogorszenia stanu zdrowia dzbaneczników, doszukać się przyczyn. Pozdrawiam ! Edytowane 27 Czerwca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Fajne to Borneo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Jak zrobiłeś tył? Edytowane 28 Czerwca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek24 Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Cześć. Spijając nektar- czy mógł byś napisać jakie warunki panują w twoim Borneo? Bardzo mnie to ciekawi, czy np.1. dogrzewasz terra jeśli tak, to czym? 2.domyślam się że jeśli rośliny są dogrzewane, to również używasz RT-2 jest w użytku? 3. jakie świetlówki stosujesz w swoim terrarium?4. jaki cykl dobowy oświetlenia panuje w twoim Borneo, i jak zmieniasz go w skali roku? Jeśli napiszesz jak to jest u ciebie, będę wdzięczny i na pewno mądrzejszy, (bogatszy) w doświadczenie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 @C21: Ściana przestrzenna, została zrobiona w niemalże identyczny sposób jak wystrój paludarii dokkrb. Można znaleźć na forum, oraz dziękuję Dokkrb za poradę ! ;P @P24: Warunki Borneo: Temperatura: 25-30*C dzień, 15-20*C noc Wilgotność: ok 60% dzień, 80% noc ( niestety wilgotnościomierz się popsuł i wciąż pokazuje 60%. Wystawa: północno-zachodnia --------------------------- Wahania temperatury są duże, bo gdy słońce pada na terrarium jest tam nawet 33*C, wówczas rolety są zasuwane. Absolutnie żadnego ogrzewania. Ogólnie jest zbędne, chyba że hoduje się rośliny w piwnicy gdzie temperatura wynosi 10*C. Świetlówki wystarczająco podnoszą mi temperaturę o 6*C dzięki czemu mirabilis, ampularia i veitchi mają idealną temperaturę (lubią wyższe temperatury). Terrarium muszę uszczelnić, gdyż wilgotność spada za szybko. Jest całe zamgławiane o 6:00, 15:00 i 22:00 nawilżaczem, jednak włączam nawilżacz ręcznie co jest bardzo uciążliwe, gdy kupie normalny, to cykl się zwiększy do 8 zamgławień na dobę, programatorem czasowym. świetlówki: sprawdź w mojej sygnaturze - jest tam pełny opis całej pokrywy oświetleniowej. Borneo w obecnej formie funkcjonuje dopiero jakiś krótki czas, choć wiele roślin jest tam od roku. Doświetlam je codziennie w godzinach 10 - 22 i jako że są to rośliny tropikalne nie reguluje im długości dnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 30 Lipca 2014 Autor Share Napisano 30 Lipca 2014 Hej! Dziś miałem odrobinę czasu na doglądnięcie i zrobienie kilku zdjęć mieszkańcom Borneo. Oto całość: I po kolei mieszkańcy: -N. mirabilis i jego powstający u mnie pierwszy dzbanek: - N. trunkata i jego powstający u mnie pierwszy dzbanek: CDN: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 30 Lipca 2014 Autor Share Napisano 30 Lipca 2014 -N. bicalcarata i jej pierwszy dzbanuszek (jupi bardzo ją lubię): -N. veichii - dopiero wypuszcza pierwszy liść u mnie i mam nadzieję że również dołączy do dzbankujących kolegów: -D. adelae z lividą: -D prolifera, która wypuściła pęd kwiatowy, jednak przez zbyt wysokie temperatury, pozbawiona jest rosy - U. Reniformis - bardzo maluteńki i delikatny pływacz, wyjątkowo wrażliwy wilgotność, gdyż nawet jak się na dłużej zostawi otwarte terrarium, potrafi "oklapąć" Jak widać jest ścisk, jednak tragedii nie ma. Cieszę się że to wszystko sobie daje rade mimo 30*C w terrarium. Pozdrawiam ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 30 Lipca 2014 Share Napisano 30 Lipca 2014 Fajnie, że niemal wszystkie rośliny pompują Ci nowe dzbanki, widać Twoje Borneo przypadło im do gustu Dzbanuszek N. bicalcaraty - fantastyczny pulchniutki różowy bobas p.s. wciąż myślisz o przesiadce do większego terrarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 30 Lipca 2014 Autor Share Napisano 30 Lipca 2014 Często jest tak, że jeden dzbanek po przejściu aklimatyzacji bardzo cieszy. A tu taka wielka kumulacja szczęścia i dzbankowania!! Tak. Wciąż myślę o przeprowadzce moich dzbanków. Mam już plan, kosztorys, wiele ciekawych pomysłów, ale niestety brak pieniążków. To jedyna rzecz która mnie powstrzymuje przed kupieniem lub zrobieniem im nowego miejsca. Wg moich potrzeb szukam czegoś wielkością ~ 130cmx65cmx100cm(h). Potrzebuje właśnie takich rozmiarów, gdyż mam już gotowe oświetlenie 4 x T8 36W. W sumie chce się wyjątkowo posłużyć instrukcją hddk, jak on zrobił swoje wielkie paludarium i połączyć to z estetyką i kompozycją wg instrukcji dokkrb, dodając całą wiedzę nt. hodowli rechotek drzewnych, owadożerów i storczyków i na koniec dodać szczyptę swoich pomysłów. Wszystko zaplanowane - pieniążków brak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 31 Lipca 2014 Autor Share Napisano 31 Lipca 2014 JUPI!!! To nie koniec rewelacji z Borneo ! Z racji tego, że wszystko zaczęło tak pięknie dzbankować, już drugi dzień bacznie się przyglądam mojej kolekcji i postanowiłem powyciągać liście dzbaneczników, które ukryły się gdzieś między doniczkami, pływaczami i ozdobami terra. Ku mojej gigantycznej uciesze, wyłowiłem z wody na dnie terrarium liścia N. veitchii na którym rośnie pierwszy dzbanek u mnie !!! Przed uschnięciem dzbanków i okresem aklimatyzacji wytwarzał już swój charakterystyczny perystom - choć mały - dla tego wyjątkowo będę wyczekiwał aż urośnie dzban A N. bicalcarata dzień po aktualizacji postanowiła się "otworzyć": Nie uwierzycie jakie to duże szczęście mieć tyle dzbaneczników które zaaklimatyzowały się w tym samym czasie i dokładnie w tym samym czasie pompują dzbanki. Aż na nowo poczułem w sobie to samo, co czułem gdy tylko poznałem świat roślin owadożernych i czekałem na swoją pierwszą ventratę. Na prawdę sprawia mi to dużą radość i satysfakcję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 O tak, nowe pierwsze dzbanuszki ogromnie cieszą Ja swoje dwa pierwsze mierzę prawie codziennie, pomimo, że jeden to "tylko" Ventrata Gratulacje "tatusiu" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 31 Lipca 2014 Autor Share Napisano 31 Lipca 2014 Dziękuję, dziękuję :* Pierwsze dzbanki nowych lokatorów chyba zawsze będą wywoływać dużą radość, z resztą wystarczy przeczytać wpisy bardzo doświadczonych hodowców, którzy też cieszą się jak dzieci, gdy jakiś nowy dzbanecznik zacznie dzbankować. Tak sobie właśnie myślę, że to nie "tylko" ventrata, bo "aż" ventrata. Wydaje mi się że jest ona niedoceniana przez wielu ludzi. To bardzo ładny dzbanecznik i fakt, że jest najbardziej dostępny oraz najtańszy, nie umniejsza jego piękności. Niemal wszyscy przygodę z dzbankami zawdzięczają ventracie, Każdy hodowca miał swoją, mierzył jej dzbanki a przede wszystkim poznawał świat dzbaneczników przez pryzmat ventraty. Ponadto, jest to roślina dla każdego! Nie trzeba mieć terrarium, nie trzeba doświetlać, nie trzeba zapewniać nocnych spadków temperatur - każdy kto chce wejść w świat dzbaneczników - może to zrobić dzięki niej. Do dziś mam swoją pierwszą ventratę i do dziś ją doglądam i swoją pierwszą będę mieć jak najdłużej się da. Jest to na prawdę ładny dzbanecznik zwłaszcza jego dorosłe dzbanki, również robią wrażenie i szkoda że jest traktowany wśród dzbaneczników jak capensis wśród rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 31 Lipca 2014 Autor Share Napisano 31 Lipca 2014 (edytowane) proszę o usunięcie - zdublowało mi posta Edytowane 31 Lipca 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 31 Lipca 2014 Share Napisano 31 Lipca 2014 Dlatego też napisałam "tylko" w cudzysłowiu Dla mnie sam mechanizm wzrostu tych dzbanków jest jakiś taki magiczny, zwłaszcza, że widać efekty gołym okiem, więc dziwne, żeby nie cieszyło A Ventrata ma na prawdę bardzo ładne dzbanki, jak dla mnie ładniejsze od wielu rarytasowych i trudnych w uprawie dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi