Crespo Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Ktoś tu zaniedbał temat! Prosimy o świeżą relację ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 Hej ! Jakiś długi czas mnie tu nie było, a pozmieniało się dość sporo . Zalążki dzbanków z których się tak bardzo cieszyłem 3 miesiące temu, już dawno zamieniły się w dość potężne dzbany. Między czasie, po profilaktycznym psikaniu środkiem grzybobójczym, zahamowały wzrost, walczyłem z upałami, jakimiś robaczkami, a i urosły tak duże, że dla wielu z nich musiałem zmienić lokum i np. N. veitchii wylądowała w akwarium tymczasowym, jak i pływacze i rośliny nie-owadożerne. Całość prezentuje się następująco: Jeszcze nie jest źle z miejscem, gdyż dno stało się "puste", rośliny dopiero od 30 cm ponad dnem zaczynają się zagęszczać, dzięki temu, znalazłem świetne miejsce do hodowli torfowca, którego najpierw muszę kupić . N. ampullaria stała się pnączem - w zasadzie w takim stadium przyjechała do mnie od dokkrb - za co wciąż jestem mu dozgonnie wdzięczny, gdyż dalej jest na moim piedestale jako ulubienica , Transportu i aklimatyzacji wcale nie odczuła, straciła tylko dwa dzbanki, które ze starości uschły, więc prócz pojawiających się nowych, dalej oko cieszą wielkie - stare: N. mirabilis var. echinostoma - niestety żywotność jej dzbanków faktycznie nie przekracza 2 miesięcy. Niedawno obciąłem "suszkę" którą się cieszyłem 3 miesiące temu, obecnie ma 4 dzbanki i szkoda że ślicznie wyglądają tak krótko.. Myślę że w nowym terrarium, będę miał dwa "mirabilisy", by ilość dzbanków zaćmiewała ich krótki żywot. Na szczęście dzbankuje jak szalona i z każdego liścia pompuje dzban, więc jest tego duży plus. Akurat otwiera się u mnie kolejny: Pięknie rośnie N. bicalcarata, sama jest największa i nie przeszkadza jej to, że stoi w wodzie (jakieś 0,5 cm) i że jej korzenie rozłożone są po całym dnie terrarium. Trochę żałuje, że nie posiadam wszystkich tych roślin od maleńkich. Zauważyłem, że dzbanki są tym większe, im dłużej roślina rośnie w stałych warunkach.. A gdy ja jestem niejednokrotnie trzecim lub czwartym właścicielem, cały proces zaczyna się od nowa, o czym za chwilę powiem. Ciąg dalszy za parę chwil.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 Jak wspominałem wyżej, ciągłe przeprowadzki roślin w przeszłości powodują "skurczenie" się dzbanków widać to świetnie na przykładzie N. bicalcarata, gdzie gdy wykupiłem całą hodowlę jednego "byłego" już hodowcy, dzbanki były 18 cm. Pierwsze dzbanki u mnie miały maksymalnie 4 cm, obecnie szaleje z ok 8 cm dzbankiem i ten proces się ponawia. Analogicznie dotyczy to N. ampullaria, gdzie wyżej wstawiłem zdjęcie starego dzbanka i najnowszego. Między czasie dzbanek "przejściowy" miał może dwa centymetry: Tutaj zdjęcie "kuzynostwa" N. ampullaria 'red speckled' i N. "hookeriana" jak widać, najlepiej jest mieć roślinkę od małej sadzonki - ja jednak dalej będę "ratował" rośliny z starych i zaniedbanych hodowli i odkupywał te starocie, przywracając im życie Na koniec 7 cm dzbanek N. trunkata. Miałem z nim drobny problem, bo przestał dzbankować.. Ba - nawet nie miał "wąsów" swego czasu. Obecnie pompuje dzban który "idzie na rekord" Na koniec przepraszam za jakość zdjęć, ale mam do dyspozycji tylko wieloletni aparat cyfrowy, którym nie da się ustawić ostrości, a tryb "rośliny i kwiaty" nie spełnia nawet w 1/10 swojego zadania.. Jak pożyczę za jakiś czas aparat od Panienki, to coś skrobnę więcej. Pozdrawiam ! krople_rosy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2014 Hej hej ! Dawno mnie tu nie było i prócz tego że w wszystko rośnie jak na drożdżach i aż kipi z Borneo, to nic się nie zmieniło. To chyba ostatnia aktualizacja, przed przeprowadzką do nowego pionowego terrarium, które jest w fazie budowy. Dzbanki są już bardzo duże, największe jakie miałem - co mnie bardzo cieszy, bo gdy zakładałem Borneo niemal 9 miesięcy temu, tylko mogłem o takich marzyć. Całość prezentuje się następująco: Moja duma i główna atrakcja N. bicalcarata, tworzy już ogroooomne, długotrwałe i kroplujące nektarem dzbany: Na każdym liściu trzymają się bardzo długo, przez co jest czym się chwalić cały czas. Tutaj na zdjęciu zestawienie nowo powstającego dzbanka z drugim 7-miesięcznym dzbankiem: Czego nie można powiedzieć o N. mirabilis, który obecnienie ma żadnych dzbanków. Wszystkie które miał - uschły, a produkcja nowych liści i dzbanków jest nieproporcjonalna do ich żywotności. przez co w moich zbiorach dostała miano "czasowo owadożerną". Doczekałem się "basal rosette" - u N. ampullaria. Póki co jeden dzbanek na "wierzchu", a drugi ukryty w torfowcu, jednak to dla mnie był jakiś przełom i odkąd się pojawił, inaczej patrzę na dzbaneczniki i rośliny owadożerne. Mimo iż nie chce się pozbywać większości - to przeszło mi branie wszystkiego co popadnie, a przyszło cieszenie się i doprowadzenie rośliny do dobrej kondycji i świetnego wyglądu wśród roślin które już mam. A na koniec jeszcze rekordowa 9 cm N. truncata. Przez brak światła spowodowanego dużymi roślinami, przestał dzbankować, na szczęście sytuacja wróciła do normy i zachował stare dzbanki. Pozdrawiam i do zobaczenia w innym temacie już po przeprowadzce wszystkich dzbanków ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativasmoke Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 (edytowane) http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_w.../borneo_plants/ http://www.palkiewicz.com/ekspedycje/index.php?p=borneo Edytowane 16 Grudnia 2014 przez sativasmoke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Krople jak ja marzę o bicalaracie !!! Twoja ma piękne dzbanki !! Te ząbki są wspaniałe ! (znowu dałam thanksa przypadkiem :/) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Ano świetna bicalcarata. Ja na takie dzbanki to jeszcze ze dwa lata muszę poczekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_w.../borneo_plants/ http://www.palkiewicz.com/ekspedycje/index.php?p=borneo Hej! dzięki za linki - wszystko na temat Borneo, już przeczytałem w internecie i książkach, jednak postanowiłem tej wiedzy nie przedkładać nad zdrowy rozsądek i zasobność portfela. Nie mniej - fajnie poczytać, a i innym może się przyda! Co do N. bicalcarata - to dziękuję, miło słyszeć że się Wam podoba, jednak jak już wcześniej pisałem, dzbanki się "skurczyły" po kolejnej jej przeprowadzce. Gdy ją otrzymałem, miała już swoje 4 lata i dzbany wielkości luźno zaciśniętej pięści, gdy je wszystkie straciła, kolejne były o wiele mniejsze. Teraz jest na etapie tworzenia porównywalnych do takich, jakie miała wcześniej, mam nadzieję że będą jeszcze większe. I fakt - robi przeogromne wrażenie, na rodzinie, czy znajomych którzy do mnie wpadają, zwłaszcza gdy chcą dotknąć kłów. Zdziwieni są że są na prawdę ostre i twarde, jak kolec róży czy akacji. Czekamobecnie aż wypuści odrost, po tych niemal 5 latach mogłaby w końcu... zawsze chciałem wyhodować taką od samego początku. Byłoby wspaniale. Bierdoneczko! Nic nie stoi na przeszkodzie by taką zdobyć i cierpliwie oczekiwać pięknych drapieżnych dzbanków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi