mieczus Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Witam, Wraz z zakupem torfowca otrzymałem kilku lokatorów - czarne pająki o wielkości ok. 1mm. Zanim się zorientowałem o sytuacji, to wyłożyłem go już w szklanej kuli (na keramzycie). Niestety Polak mądry po szkodzie - dopiero teraz przeczytałem, że torf przed wyłożeniem należy wymyć i wyłożyć gdzie aby dać tym stworzeniom uciec. Mimo wszystko mam nadzieję, że jest jeszcze jakaś mało inwazyjna dla roślin metoda aby pozbyć się tych nieproszonych gości. Proszę o podpowiedzi w tym temacie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Pierwsze słyszę o myciu torfu, czy nie masz na myśli mech torfowiec przypadkiem, bo to akurat dość odrębne rzeczy, choć związane ze sobą. Nie wiem też czy to pająki były, czy inne stworzenia. Raczej nie spotkałem się z sytuacją, żeby jakieś żyjątko z torfu czy torfowca zaszkodziło roślinom owadożernym. Prędzej czy później staną się ich ofiarami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 31 Marca 2014 Autor Share Napisano 31 Marca 2014 Z tym, że trochę głupio to wygląda jak te małe żyjątka robią sobie pajęczynę w mchu - na razie walczę z tym ręcznie i mam nadzieję, że jak owadożery podrosną to mi w tym pomogą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi