Crespo Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Witam! Po przeszukaniu paru stron dotyczących mchu i nie znalezieniu satysfakcjonującej odpowiedzi, postanowiłem założyć ten temat. Otóż zastanawia mnie skąd mogę wziąć taki mech jak porasta doniczki niektórych hodowców. Dokładnie chodzi mi o coś jak na zdjęciu poniżej. Czytałem komentarze i ludzie często pisali, że po jakimś czasie sam się powinien pojawić taki mech itd., lecz ja mam kilka lat rośliny no i nie mogę sprawić czegoś takiego żeby mech porósł mi ładnie cała doniczkę. Ktoś może coś poradzić, albo się wypowiedzieć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 w Carnisanie mają torf mchorodny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Taki mech pojawia się, kiedy torf zaczyna się eutrofizować (użyźniać). Kiedy natomiast podlewamy roślinę twardą wodą, zawierającą za dużo minerałów, to na powierzchni tworzą się ich "wykwity", które mogą stworzyć warstwę uniemożliwiającą mchom wzrost. Super optymistyczna wersja jest taka, że masz tak doskonały torf, tak ubogi i w takim doskonałym stanie, że nawet mchy nie chcą na nim rosnąć. W takiej sytuacji, można by Ci jedynie pozazdrościć. Ja miałem wyłącznie raz taki torf, że miesiącami był czyściutki. Wówczas podlewałem rośliny wyłącznie wodą destylowaną, a one same stały cały rok w domu, więc nie było mowy o pyłkach z powietrza czy z deszczem. Taki torf się czasem zdarza, ale jeżeli się stosuje inną jak destylowaną wodę, to może po dłuższym czasie, ale mchy porosną. Może być jeszcze inna sytuacja. Mianowicie glony. Taką wersję uwielbiam np. w przypadku Genlisei. Wierzch torfu porośnięty jest cienką, galaretowatą warstwą glonów, które po osiągnięciu stabilizacji kolonii, dalej nie rosną na grubość. Uniemożliwiają wzrost mchom, a owadożerom absolutnie nie szkodzą. Są też wyznacznikiem stabilności warunków, gdyż niewiele trzeba, aby zaburzyć ich dalszą egzystencję. Jednak taką sytuację rzadko, ale czasem zastaję jedynie w podwyższonej wilgotności (terrarium). Może fotka powierzchni torfu z Twoich doniczek by coś więcej nam powiedziała? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 25 Marca 2014 Autor Share Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Zapewne trochę źle się wyraziłem. Pojawia się u mnie mech, baaardzo wolno, ale pojawią, tylko zastanawiam się co zrobić, żeby porósł on ładnie całą doniczkę. Przesadzam rośliny raz na rok i nie mogę doprowadzić do takiej sytuacji. Poniżej wrzucam zdjęcie ziemi z mojej muchołówki chwile po przesadzeniu (na początku marca), tak wyglądała powierzchnia, czy o takie "glony" co tam są Ci chodziło? Jeśli tak to mam już odpowiedź czemu mech mi nie rośnie. Na świeżo przesadzonej ziemi też już powoli w niektórych miejscach zaczyna pojawiać się taki delikatny zielony nalot, co polecasz w takiej sytuacji zrobić? Rośliny podlewam tylko i wyłącznie wodą destylowaną (mam nieograniczony dostęp do niej więc miło) i stoją na południowym parapecie, chociaż obecnie o słońce na zewnątrz można jedynie pomarzyć. A co do torfu, to mam zakupiony z allegro Sphagnum. Edytowane 25 Marca 2014 przez Crespo69 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi