Mateo Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Witam , od pewnego czasu zastanawiam się nad wodą w moim terrarium ( w zasadzie to stare akwarium 30 litrów z przerobionym oświetleniem [ jakaś OSRAM-owska energooszczędna , nie fluore , ale rośliny chyba nie narzekają - wypuszczają nowe , coraz większe liście ] ) , gdyż nie ma żadnego jej ruchu . Aktualnie znajdują się tam : drosera adelae , utricularia bisquamata , utricularia longifolia , heliamphora x midoxa , drosera aliciae ( wiem , nie musi być w terrarium , lecz od pewnego czasu nie wytwarzała kropelek , wsadziłem ją tam i już je produkuje ) , jeden eksperymentalny tłustosz " tina " rosnąca w torfowcu i kępkę torfowca ( wszystko poza torfowcem i tiną rośnie w doniczkach ). Wszystko stoi w wodzie której średni poziom wynosi ok 1 cm . Pływacze stoją w 5 cm , rosiczki w 1-2 cm , a helka w 2-5 mm . A moje pytanie dotyczy tego czy ta woda nie zacznie " gnić " ? Trzeba zainstalować jakiś mały filtr lub napowietrzacz ? Wiatraczka nie mam bo się nie mieści w dziurze w pokrywie , a nie chcę ciąć szkła i niszczyć akwarium , więc czy akwariowy brzęczyk spełniał by się równie dobrze ? I czy mógłby równocześnie robić za " wirnik " wody i wentylację ? Przepraszam za tyle pytań , ale chcę by moje rośliny miały jak najlpiej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Woda nie, ale torf już tak. Jeżeli terra masz zamknięte a wilgotność wacha się między 75 a wilgotność100 to nie musi/nie może stać woda bo Tobie później torf zacznie gnić i czasem rośliny. Wszystko zależy oczywiście od tortu i zastosowanych mieszanek i tak plywacze mogą czy nawet powinny cały czas stać w wodzie. Rosice przy dużej wilgotności byłoby dobrze by pochłonęły wodę a helka z tego co mi wiadomo nie lubi stać w wodzie, ale to już doczytaj. Jak rozumiem całość akwarium to jedną wielka podstawą, może zamiast tego warto dać roslinom tym delikatniejszym własne podstawki? Ale najlepiej niech ktoś jeszcze wyrazi swą opinię. Co do wiatraka to jak najbardziej, ale taki 4 cm od pc się nie zmieści? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 25 Marca 2014 Autor Share Napisano 25 Marca 2014 Co do wiatraka to jak najbardziej, ale taki 4 cm od pc się nie zmieści? Nie zmieści się , gdyż dziura na okablowanie ma jakieś 1,5 cm , chyba żebym go do środka włożył , ale czy to miałoby sens ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Ruch powietrza w terra zawsze ma sens. A nie można rozwiercić otworu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Przyznam Ci się że też hodowałem rośliny (głównie helki) w akwarium, i to bez doniczek tylko posadzone w mieszance torfu i piasku i nie było żadnego problemu z ich wzrostem. Woda stagnowała niejednokrotnie poziom wody był za wysoki, ale po odciągnięciu nadmiaru wody było dobrze. Jedyny problem dotyczył słabej wentylacji, a przez to skraplania się wody na szybach i nie było widać co jest w środku, trudny był również dostęp do roślin - tylko od góry. W żądnym z terrariów nie mam wentylatorów, tylko grawitacyjna wentylacja i to znacznie ograniczona - i wszystko rośnie. Jedyny problem z akwarium jest taki, że oświetlenie jest w środku i silnie grzeje - niektóre wysokie rośliny mi się przypalały, ale skoro ty masz głównie rosiczki to tak bardzo nie wyrosną. Ruch wody i jej natlenianie wydaje mi się że jest zupełnie niepotrzebne - chyba że chcesz tam trzymać rybki 9Widziałem takie paludaria i super wyglądają, ale Tobie chyba nie o to chodzi, trzeba pamiętać że właśnie w takich warunkach: beztlenowych i silnie kwaśnych, przy stagnującej wodzie powstaje torf i zachowuje swoje właściwości, wzrost natlenienia i ruch wody spowoduje dekompozycję torfu czyli jego rozkład, a to na pewno spowoduje znaczne użyźnienie wody i rozwój glonów itd. co nie jest korzystne bo jednocześnie podnosi się pH nawet ponad pH 7 ze względu intensywną fotosyntezę tych glonów. Mięsożerne są ewolucyjnie przystosowane do skrajnie niekorzystnych warunków i nie można przesadzać ze stwarzaniem im warunków zbyt dobrych. Ważne aby warunki były stałe, stabilne, jak sam zauważyłeś kropelki są na roślinach znaczy że im pasuje, dalej obserwuj co się dziej, jak się będzie dziać źle to będziesz reagował i coś zmieniał Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Witam.Zamówiłem sobie terra które ma u dołu i u góry klatkę wentylacyjną czy wiatraczek jest potrzebny? A w ogóle czy w terrarium lepiej żeby były w doniczkach czy lepiej jako kompozycja a jak kompozycja to podeślij cie mi jakieś do inspiracji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi