dokkrb Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Projektowany Rezerwat Przyrody "Lisia Kępa" położony jest w otulinie Parku Krajobrazowego Dolina Słupi, na północ od Bytowa, w pobliżu miejscowości Rekowo, na trasie ścieżki przyrodniczej "Wśród leśnych jezior i bagien". Ma on obejmować ochroną jeziorka dystroficzne, w tym największe Leniwe Duże z pływającymi wyspami. Bywałem tu wielokrotnie i za każdym razem jestem mile zaskoczony, zdjęcia robiłem przy okazji prowadzenia w jeziorze badań roślin podwodnych. Na obrzeżach tego zbiornika występują wszystkie nasze rosiczki łącznie z mieszańcem (D. x obovata), a w wodach zbiornika trafiają się sporadycznie pływacze, drobny i zwyczajny. Do zbiornika i pływających wysp prowadzi solidna kładka, a miejsc występowania rosiczek jest bardzo dużo, od kożuchów torfowców zajętych przez Drosera rotundifolia po płytkie wody zdominowane przez Drosera intermedia. Najliczniej występuje Drosera intermedia. Miejsce jest warte odwiedzenia nie tylko ze względu na bardzo duże nagromadzenie rosiczek, ale także ze względu na bardzo malownicze krajobrazy, szczególnie jesienią - zdjęcia wrzucę przy najbliższej okazji. Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Widocznie tylko ja nie zobaczyłem jeszcze rodzimej owalnej i długolistnej... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Na Pomorzu mamy to szczęście, że miejsc występowania rosiczek, ze względu na młodoglacjalny krajobraz, jest znacznie więcej niż na południu kraju, i na wielu dobrze zachowanych (uwodnionych) torfowiskach występują często wszystkie gatunki. D. anglica nad jeziorem Leniwe Duże oraz D. x obovata Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 RAJ! Przepiękne miejsce. Dziękuję za te zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Super! Piękne miejsce. Ja jeszcze w naturze nie miałem przyjemności podglądać rosiczek. Edytowane 24 Marca 2014 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Nie przeczytałem... Znowu za daleko... Edytowane 24 Marca 2014 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Cudnie! Mocny kandydat na wypad urlopowy Dzięki za podrzucenie pięknego miejsca! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Marca 2014 Autor Share Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Kilka zdjęć z zeszłorocznej jesieni. Właśnie jesienią to miejsce wygląda bajkowo, kiedy wszystkie buki i brzozy nabiorą charakterystycznego ubarwienia. Rosiczki występują już wtedy tylko w wodzie, a na torfowisku tylko w postaci turionów, czyli zimowych pączków, które można znaleźć po suchych kwiatostanach, wystających nad torfowce. Podwodna forma Drosera intermedia Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Po prostu bajeczka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Jakie piękne miejsce... Nawet dla osób, które niekoniecznie się fascynują owadożerami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Marca 2014 Autor Share Napisano 26 Marca 2014 Gdyby było mało atrakcji nad Jeziorem Leniwe Duże, zachęcam do spaceru kawałeczek dalej (ok. 400m) w obrębie tego samego torfowiska jest drugie zagłębienie z jeziorkiem (Leniwe Małe), które wydaje mi się, jest jeszcze ciekawszym zbiornikiem zwłaszcza pod względem widokowym, gdyż z jego jednej strony jest wysoka góra, z której rozpościerają ma malownicze widoki - szkoda że silnie zarośnięta, ale prześwity można znaleźć. Jezioro - tak właściwie małe oczko śródtorfowiskowe, jest znacznie mniejsze od poprzedniego i bez pływających wysp, ma 30 m szerokości ale aż 12 m głębokości, rosiczek w tej części torfowiska jest znacznie mniej (głównie D. rotundifolia), ale znacznie więcej żurawiny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 26 Marca 2014 Share Napisano 26 Marca 2014 Ja niestety mieszkam na południu gdzie brakuje mi takich pięknych miejsc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi