meszugge Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Zamierzam kupić filtr RO3, a że nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia to pytam. Czy jest jakaś wyraźna różnica w jakości miedzy membranami różnych producentów(film tec, vontron, inne z allegro)? Znacie jakiś tani dobry tester do wody? Lepiej kupić z allegro czy z jakiegoś specjalistycznego sklepu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 Ja polecam z allegro tych co mają w dużych ilościach, bo to zwykle dobre sklepy często akwarystyczne. Wystarczy że będzie obok niku znaczek teczki będący oznaką firmy i najlepiej kupować u ludzi z przynajmniej 98% pozytywnych opinii (tak ją robię) nie wiem jak z testami wody, ale ja używam takiego najprostszego akwarystycznego 9 zł z zakres pomiarów bodajże 4,5 do 11 pH do pomiaru ogólnej twardości . IMO Jakakolwiek różnica między membranami jest mało znaczącą dla naszych owadożerow. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam i odnawiam temacik. Jest masa filtrów RO na necie i są to z regóły filtr akwarystyczne, nadadzą się takie jak RO5, RO7 itp? Kolejne pytanie to co ile się wymienia wkłady, po czym poznać że już pora wymienić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Androctonus Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam i odnawiam temacik. Jest masa filtrów RO na necie i są to z regóły filtr akwarystyczne, nadadzą się takie jak RO5, RO7 itp? Kolejne pytanie to co ile się wymienia wkłady, po czym poznać że już pora wymienić? Filtry RO lub RO/DI to szeroki temat Co do czystości, kup TDS długopisowy lub stały 1, 2 lub 3 punktowy (3 punktowy Ci nie potrzebny, nawet używając z korpusem z żywicą jonowymienną DI nie ma sensu 3 punktów) 2 punktowy stały TDS starczy To taki mega skróóóóóóóót Co do producentów, ja używałem ---> http://sklep.osmoza.pl/filtr-akwarystyczny...rius-p-573.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Filtry RO lub RO/DI to szeroki temat Co do czystości, kup TDS długopisowy lub stały 1, 2 lub 3 punktowy (3 punktowy Ci nie potrzebny, nawet używając z korpusem z żywicą jonowymienną DI nie ma sensu 3 punktów) 2 punktowy stały TDS starczy To taki mega skróóóóóóóót Co do producentów, ja używałem ---> http://sklep.osmoza.pl/filtr-akwarystyczny...rius-p-573.html Ile wody będzie z 1 wkładu? Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 RO3 w zupełności wystarczy do owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Czyli ta końcówka cyfry oznacza ilość punktów filtrowania czy jak? 1.Po czym poznam,że należy wymienić wkład na nowy w filtrze? 2 .Trzeba jakieś lakmusy dokupić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Tak, 3 oznacza, że woda przechodzi przez 3 stopnie filtracji. Zresztą ten link powinien wszystko wyjaśnić: http://roslinyowadozerne.eu/art/technika/filtr-ro3.php (tak w ogóle to jest pierwszy link pod hasłem RO3 w google, więc zakładam, że nie chciało Ci się szukać informacji na ten temat...). Co do lakmusów to one Ci nie pomogą w tym przypadku, bo pH nie jest wyznacznikiem czystości wody. Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest zakup miernika TDS na eBayu za kilka $. Posiadam taki miernik i jest bardzo przydatny w ocenianiu jakości wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Dobra wszystko czaję, może być filtr używany czy koniecznie nówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Używany filtr RO3 może być złudną oszczędnością, bezpieczniej kupić nowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Oki tak też zrobię.. A zaworki jakieś trzeba chyba dokupić tak? Jeszcze jedno, o co chodzi z tym wkładem z żywicy lwpszy taki z czy bez? mogę mieć taki używany 3-miesięczny RO/DI Aquarius Mini warto za 100zl? Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Odświeżam temat. Zostałem niedawno obdarowany przez forumowicza używanym systemem RO 6 i mam pytania. Zestaw będzie używany do produkcji wody dla roślin jak i pitnej. Samo podłączenie prefiltrów , membrany , zbiornika , mineralizatora nie sprawiło kłopotu. Jest do całości korpus na wsyp żywicy jonowymiennej który za bardzo nie wiem gdzie wpiąć. Bo z tego co widziałem to przy gotowych zestawach jest on na samym końcu wody pitnej. Może coś źle przeczytałem i nie znam się zbytnio ale wpięcie jonizatora za mineralizatorem wyklucza jego uszlachetnienie w związki potrzebne w wodzie pitnej która po membranie jest wyjałowiona. Znalazłem opis gdzie żywicę trzeba wpiąć zaraz po membranie przed resztą tylko czy ma to być równocześnie na odpływie do podlewania i picia czy tylko przed spożywczą nie podano. O ile jakość, cena, producent komponentów wymiennych po zużyciu dla roślin może nie ma wielkiego znaczenia o tyle zastanawiam się czy są bardziej jakieś polecane w celach spożywczych. Miernik TDS długopisowy za około 60zł wystarczy n.p http://tdsmeter.pl/pl/p/Miernik-TDS-EZ-z-funkcja-HOLD/3 czy lepiej coś innego kupić? Wykonując pomiar jaka wartość może być dopuszczalna na membranie i czy wskaźnik może posłużyć do określenia zużycia innych elementów n.p mineralizatora? Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi. P.S Nie mam w zestawie restryktora na odpadzie i nie wiem czy jest niezbędny. Edytowane 23 Października 2014 przez Redgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gr0m Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 Co do wymiany to w mojej lodówce Samsunga side by side jest filtr RO i producent zaleca wymianę co pół roku, jest w instrukcji napisane,że powyżej 6 miesięcy w samym filtrze mogą "się zrobić " i teraz nie pamiętam czy bakterie czy grzyby Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 Korpus z żywicą jonowymienną ma za zadanie zebrać te jony, których nie wyłapała membrana, z tego powodu powinien być podłączany tuż po membranie. Mineralizator powinien być podłączony na samym końcu, ale będzie to równoznaczne z produkcją wody niezdatnej do podlewania roślin. Dlatego jeśli potrzebujesz wody do podlewania roślin będziesz musiał odłączyć mineralizator i zbierać wodę za żywicą. Ja bym spróbował rozwiązać to tak jak na dołączonym obrazku: Czerwoną strzałką zaznaczyłem kierunek przepływu wody. Nie wiem czy tak powinno się robić, ale po etapie żywicy możesz zainstalować trójnik i 2 zawory. W zależności od potrzeb, np. w celu zebrania wody dla roślin, możesz zakręcać zawór wody pitnej (spożywczej) i w tym czasie odkręcać zawór od wody do roślin lub na odwrót w przypadku wody do picia. Pewnie rolę zaworu do wody pitnej może pełnić zwykły kran, chociaż obawiałbym się trochę o cofanie wody z mineralizatora do wody dla roślin. Nie potrafię pomóc w sprawie komponentów do celów spożywczych. Myślę, że nawet taki za 3x mniejszą cenę z ebaya, zamówiony z Chin Ci wystarczy. Oczywiście taki wskaźnik może służyć za wyznacznik potrzeby wymiany prefiltrów lub membrany. Prefiltry powinno się wymieniać niby co pół roku, jednakże doświadczenia kuby989898 wskazują, że można z ich korzystać nawet dłużej. Trudno określić jakie wartości za membraną są dopuszczalne. Nowy filtr RO dawał w moim przypadku wodę o czystości między 10-20 ppm (już nawet nie pamiętam), po ponad roku użytkowania parametry wody ustabilizowały się na około 13 ppm i tak jest do dzisiaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 Dziękuję za odpowiedź blueb Też mi się wydaje że żywica powinna być za membraną tylko tak jak pisałem widziałem w gotowych zestawach filtr jonizujący na końcu nitki wody pitnej(chyba że to jest całkiem coś całkiem innego i mylę pojęcia) Wszystkie elementy jak i podłączenia mam wykonane jak na tym schemacie http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&am...V4F8W1mCGPSWVzw Jak widać po filtrze szlifującym węglowym jest trójnik z którego rozchodzi się woda na na jeden zawór wylewce do roślin a dalej przez mineralizator dochodzi do drugiego zaworu jako pitna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi