ghostod Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 Witam, Szukalem juz czegos na forum ale nic satysfakcjonujacego nie znalazlem. Otoz mam muchołówke i okna na zachod. Chce stworzyc wentylowane terrarium z sztucznym oswietleniem i mam pare pytan: 1. Czy sa jakies w miare tanie i dobre swietlowki kompaktowe odpowiednie do naswietlania roslin, jak tak to jakiej firmy i w jakiej cenie? 2. Na jakiej wysokosci zamontowac oswietlenie w odleglosci od roslinki? 3. Lepiej by wentylator wpuszczal czy wysysal powietrze z terrarium?| Pozdrawiam i z gory dziekuje za informacje! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 Witam,Szukalem juz czegos na forum ale nic satysfakcjonujacego nie znalazlem. to znaczy, ze zle szukales to pytanie jest chyba zadawane najczesciej na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghostod Napisano 8 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2006 podobne ale nie takie a jesli sie myle to przepraszam i zwracam honor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 nie ma tanich swietlowek ja kupilem 2x 18 W zaplacilem 46 zl i obudowa najtansza 60 zl .. jezeli masz terra z krratkami went to wentylatora nie trzeba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghostod Napisano 8 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2006 4L!3n, ale ta swietlowka to byla liniowa (taka dluga, prosta) czy kompaktowa (jak zarowka do lampki nocnej) bo mi wlasnie chodzi o taka kompaktowa? PS: No i na jakiej wysokosci masz to zawieszone? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 Tego nieznalazłęm Czy od światła sztucznego giant moze sie wybarwić?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 mam dluga ... nie ma swietlowek kompaktowych - to sa zarowki energooszczedne ... zawiesozne sa na wys okolo 30 cm .. a co do wybarwienia nie ma to jak slonce .. moga sie wbarwic al to bardzo dlugo bedzie trwalo i oczywiscie to "swiatlo sztuczne" musi wydzielac promienie UV Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 Sorry, ale żarówka energooszczedna to właśnie świetłówka kompaktowa. Świetlówka kompaktowa to chyba nawet bardziej prawidłowa nazwa dla tego źródła śwatła; zasada świecenia jest taka sama jak w świetłówce tradycyjnej, tylko że ta jest pozwijana. temat tych świetlówk był kiedyś poruszany. ja rok temu kupiłem w Praktikerze kompakty o barwie światła 6400K po 8 zeta, ale ogólnie mogą być droższe. P.S.: zerknij do FAQ, czy nie ma coś na ten temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 Sorka moj blad Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghostod Napisano 8 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2006 mi wlasnie chodzi o kompaktowa bo mniej miejsca zajmuje, nie chce narazie tworzyc ogromnego terrarium, tylko male na jedna roslinke. To czy sa takie kompaktowe do roslin jak te tradycyjne (takie jak np. OSRAM Fluora), bo sie juz pogubilem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 8 Czerwca 2006 Share Napisano 8 Czerwca 2006 jak zrobisz te terarium to wrzuc tu fotke- bardzo mnie to ciekawi, moze mojej regular form taki prezencik zrobie :mrgreen: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 Kompaktowych specjalistycznych nie spotkałem. Widziałem gdzieś w necie kompakty do terrariów ale cena za sztukę była powyżej 100 złociszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghostod Napisano 9 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2006 a jakie bardziej polecacie z liniowych PHILIPS AQUARELLE czy OSRAM FLUORA? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 ja uzywam fluora osram i jest dobra i jeszcze jakas jedna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghostod Napisano 9 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2006 a jakby takie dwie lub jedna dac na wysokosci 10-15cm od roslinki: http://www.lumina.sklep.pl/product_info.ph...products_id=945 (Świetlówka GRO-LUX 8W; 28,8cmx16mm; 130lm; 8500K) co o tym sadzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi